ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ… 

Στη Λαϊκή Αγορά της Νέας Μάκρης βρέθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου η "Τράπεζα Χρόνου" του Δήμου Διονύσου, στήνοντας μάλιστα δικό της Περίπτερο, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τις αμφίδρομες υπηρεσίες της.

Η εκστρατεία ενημέρωσης όμως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς εκπρόσωποι της "Τράπεζας Χρόνου" προσπαθούν μέσω συναντήσεων που πραγματοποιούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να προσφέρουν αλλά και να λαμβάνουν υπηρεσίες...

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Διονύσου, το ΚΕΠ, το Δημοτικό Πολυϊατρείο, το ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου, το Παζάρι Βιβλίου του Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα κλπ.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της «Τράπεζας Χρόνου», όλοι οι φορείς τους υποδέχθηκαν με θετική διάθεση ενώ πολλοί πολίτες ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της «Τράπεζας χρόνου» και αποφάσισαν να γίνουν μέλη της.

Πως ιδρύθηκε η "Τράπεζα χρόνου"

Η Τράπεζα Χρόνου ιδρύθηκε στο Δήμο Διονύσου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης». Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά, μέσω ενός συνόλου ενεργειών, στην καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη τη χώρα.με διαφάνεια και οργάνωση.

Το όραμα που διέπει το Δίκτυο είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως ιατρική περίθαλψη, σίτιση και στέγαση, ζώντας με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης μέσω του διαδημοτικού προγράμματος «Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα - Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στους Δήμους Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού» που ανήκει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ΕΚΤ).

Ποιοι είναι οι στόχοι της "Τράπεζας Χρόνου": 

• Να οργανώσει ένα Δίκτυο συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ και θα βασίζονται στην ανταλλαγή υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων.

• Να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να τους δοθούν νέες ευκαιρίες για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

• Η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων από άτομα τα οποία είτε έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας, είτε νιώθουν την ανάγκη να αξιοποιήσουν το χρόνο τους.

• Να αναδειχθούν οι υπάρχοντες παραγωγικοί πόροι της τοπικής κοινωνίας καθώς και να προωθηθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

• Να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα μέλη της, ώστε να επανακτήσουν τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς τους στόχους.

• Η κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση των μελών με σκοπό να δημιουργήσουν ομάδες και να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και ιδέες.

• Η δημιουργία σταθερών-συνεχών σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών

Υπό την ομπρέλα του προγράμματος και στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας κοινωνικής στήριξης, ιδρύθηκαν και άλλες πέντε Κοινωνικές Δομές, στόχος των οποίων είναι η ενδυνάμωση των ατόμων που κατοικούν στους τρεις Δήμους και ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Πως λειτουργεί 

Η "Τράπεζα Χρόνου" λειτουργεί όπως ακριβώς κάθε τράπεζα. Διατηρεί ένα σύστημα διαχείρισης όπου καταχωρούνται οι λογαριασμοί των «αναλήψεων» και των «καταθέσεων», μόνο που αντί για χρήματα οι λογαριασμοί αναφέρονται σε εργασία και πιστώνονται με Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ).

Το ΤΕΜ είναι μία μονάδα -αντί του ευρώ- η οποία αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που πραγματοποιούν μεταξύ τους τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να γίνετε μέλος στην «Τράπεζα Χρόνου» μπορείτε να καλείτε στην τηλεφωνική γραμμή 213 2030600 (Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 9 π.μ. - 5 μ.μ.), ή να στείλετε email στο txdionysos@gmail.com

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.trapeza-xronou.gr