ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" ΛΕΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΥΓΕΡΗ, "ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΝΙΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΧ..."


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια της 22ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου στις 24 Νοεμβρίου 2014, η Δημοτική Σύμβουλος της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο» Κατερίνα Αυγέρη, εκ μέρους της δημοτικής κίνησης, κατέθεσε στο σώμα το παρακάτω θέμα προ ημερησίας διάταξης, που αφορά την χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων του Δήμου:


«Γνωρίζετε, ότι με την ΚΥΑ 129/2534/2010 ορίσθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ. Στο άρθρο 9 παρ.1 της αναφερόμενης υπουργικής απόφασης, ρητά αναφέρεται ότι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα δεν πρέπει να οδηγούνται από άλλον εκτός από τον υπεύθυνο οδηγό ή από αυτόν στον οποίο κατ’ εξαίρεση παρασχέθηκε η έγκριση για οδήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου (άρθρο 19, παρ. 4 του ν. 2503/1997).

Με απόφαση του οικείου Γ.Γ. της Περιφέρειας επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις η παροχή έγκρισης για κατ’ εξαίρεση οδήγηση οχημάτων των ΟΤΑ από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους ή και από ιδιώτες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών και εφόσον έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης. Από την ανάληψη των καθηκόντων σας, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Δήμου οδηγούνται από υπηρεσιακούς παράγοντες, Αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και νυχτερινές ώρες, χωρίς να έχουν προκύψει οι εξαιρετικές περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει. 

Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τα εξής:

Έχει δοθεί η απαραίτητη εξουσιοδότηση, ως η νομοθεσία προβλέπει και για τις περιπτώσεις που ρητά αναφέρονται;

Αν ναι, παρακαλούμε να μας την γνωστοποιήσετε.

Υπάρχει απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας για έγκριση της κατ’εξαίρεση οδήγησης οχημάτων από Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους για τους λόγους που ορίζει η νομοθεσία;

Και για ποιες περιπτώσεις; Διαθέτει ο Δήμος αυτοκίνητο ΙΧ μεγαλύτερο των 1600 cc;

Αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την παράδοσή του στον ΟΔΔΥ, όπως προβλέπεται για όλα τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου των 1600 cc κυβισμού που διέθεταν οι Δήμοι;»

Στην απάντησή του, επί του ερωτήματος, ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ο ίδιος σπάνια χρησιμοποιεί υπηρεσιακά οχήματα και καθημερινά μετακινείται με το δικό του ΙΧ, γεγονός που δεν αμφισβητήθηκε από τη δημοτική μας σύμβουλο, καθώς πράγματι, προς τιμή του ο Δήμαρχος, όντας και ο μόνος που δικαιούται να χρησιμοποιεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο (1600 cc), εντούτοις δίνει το καλό παράδειγμα και αποφεύγει την αλόγιστη χρήση, πόσο μάλλον την πρόκληση, κάτι που δεν εφαρμόζεται δυστυχώς και από έτερους Αντιδημάρχους.

Η «Νέα Πνοή» αναμένει από τον κο Δήμαρχο να διερευνήσει και αυτή την υπόθεση και να πράξει τα δέοντα, ως ο νόμος ορίζει, προκειμένου να μη γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιακών οχημάτων, που κοστίζουν και σε συντήρηση και σε καύσιμα.

Ιδιαίτερα ένα αυτοκίνητο πολυτελείας 2000 cc.,η κυκλοφορία του οποίου, πέρα από τα ανωτέρω, προκαλεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Γραφείο Τύπου «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»