ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΪΚΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΑΠ "ΘΕΣΠΙΣ" !


ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ...  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ "ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ" ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ Η "ΕΣΤΙΑ"...
ΝΠΔΔ Ο.Ν.Α.Π «Ο ΘΕΣΠΙΣ» ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ 

Μετά από τον θόρυβο που ξέσπασε από την πρόταση του Δημάρχου για την κατάργηση του ΘΕΣΠΙΣ θέλω να μου επιτρέψετε να καταθέσω τις απόψεις μου όπως τις εξέφρασα και στις δυο Δημοτικές Ομάδες των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ. Θέλω να πω ότι και στις δυο αυτές συναντήσεις αν κανείς εξαιρέσει τις αντεγκλήσεις και το έντονα φορτισμένο κλίμα βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πιστεύει καθένας από τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Αν και η νέα Δημοτική αρχή ανέλαβε την 01/09/2015, η Διοίκηση του ΘΕΣΠΙΣ τοποθετήθηκε περί τα μέσα Οκτωβρίου σε έναν Οργανισμό που από τα μέσα Απρίλιου 2015 είχε στην ουσία παύσει να λειτουργεί λόγω Δημοτικών εκλογών και έλλειψης πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της απελθούσας Διοίκησης Καλαφατέλη. Θέλω να υπενθυμίσω τον κόπο την αγωνία και το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής ώστε να διοργανωθούν τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2014 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση που παρέλαβε η νέα Διοίκηση ήταν ενός τελείως απαξιωμένου Οργανισμού με δυο μόνο υπαλλήλους με μη εγκεκριμένο προϋπολογισμό (δεν είχε περάσει η αναμόρφωση του από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο) και επιτακτική την ανάγκη έναρξης των προγραμμάτων του μη έχοντας τρόπο να διασφαλίσει ούτε την πρόσληψη των εκπαιδευτών (διότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν φρόντισαν για την δημιουργία Ο.Ε.Υ Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) αλλά ούτε και την πρόσληψη εταιρείας όπως γινόταν μέχρι τότε για την απορρόφηση των εκπαιδευτών.

Παρά τις όποιες αντιξοότητες, παρά τις όποιες δυσκολίες, το Δ.Σ αλλά και η νέα Διοίκηση του Οργανισμού, άρχισε όλα τα προγράμματα και τα εμπλούτισε. Κατάργησε την κακοδιαχείριση της μη έκδοσης αποδείξεων . Προχώρησε σε νέα τιμολογιακή πολιτική με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια . Προσέλαβε εταιρεία για την πληρωμή των εκπαιδευτών. Είναι σε φάση διαγωνιστική για την επιλογή νέας εταιρείας ώστε οι εκπαιδευτές να προsληφθούν έως το τέλος της χρονιάς ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 και μερικοί όπως οι Γυμναστές έως τέλος 2015 . Προγραμμάτισε και θα λειτουργήσει καλοκαιρινά CAMP με τουλάχιστον πάνω από 600 παιδιά ωφελούμενα για φέτος. Τέλος αποφάσισε την δημιουργία ΟΕΥ ούτως ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2015 όλοι οι εκπαιδευτές του ΘΕΣΠΙΣ να κάνουν απευθείας συμβάσεις με τον Οργανισμό και παράλληλα να εξοικονομούνται περί τις 60000 ευρώ που αφορούν ΦΠΑ και κέρδος των εταιρειών με τις οποίες ο οργανισμός έκανε συμβάσεις μίσθωσης προσωπικού.

Εδώ καλό είναι να αναφέρω ότι ο Οργανισμός παραχώρησε και παραχωρεί χωρίς καμία διάκριση όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα αλλά και όλους τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους χωρίς πληρωμή σε όλους τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς συλλόγους του Δήμου Διονύσου αλλά και στις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Πολιτικούς Φορείς. Όπως επίσης ενισχύει τους συλλόγους στο μέτρο του δυνατού.

Προγραμματίζει τη σύνταξη νέου κανονισμού λειτουργιάς του Οργανισμού , των Πολιτιστικών Κέντρων , των ανοιχτών Αθλητικών χώρων.

Προγραμματίζει την ασφάλιση όλων των ωφελουμένων δωρεάν .Προγραμματίζει την κατάρτιση σχεδίου Πολιτιστικών και Αθλητικών δράσεων.

Προγραμματίζει τα Διονύσια 2015 κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

Αν ήθελα θα μπορούσα να γράψω άλλα τόσα που επετεύχθη σαν σε αυτό το σύντομο διάστημα των έξη μηνών στον Οργανισμό. Αλλά το ζητούμενο είναι με πιο σκεπτικό η Παράταξη ΜΟΥ και ο Δήμαρχος ΜΟΥ αποφάσισε την κατάργηση του.

ΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ - Το πρώτο που ειπώθηκε είναι ότι η κατάργηση και των δυο Νομικών Προσώπων προβλέπεται από το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Το προεκλογικό πρόγραμμα των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ είναι ακόμη αναρτημένο στο site. Παρακαλώ καλόπιστα όποιον βρει κάτι περί κατάργησης των Νομικών Προσώπων να μου το πει.

ΘΕΣΗ Δ.Α. – Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε πει ότι θα τα καταργήσουμε

AΠΑΝΤ. – Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δεν μετείχαν .Εκείνη η παράταξη που τα έλεγε ήταν η ΑΔΚ με επικεφαλής τον κ.Πασιπουλαρίδη. Θα πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι η ΑΔΚ και οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ είναι δυο τελείως διαφορετικές παρατάξεις . Γι’αυτό άλλωστε μας επέλεξε και το εκλογικό σώμα.

ΘΕΣΗ Δ.Α. – Το υπονόησε ο Δήμαρχος σε δυο συνεντεύξεις του στον τοπικό τύπο.

ΑΠΑΝΤ. – Από πότε οι συνεντεύξεις είναι δέσμευση για μια Δημοτική Παράταξη.

ΘΕΣΗ Δ.Α – Το είχε πει ο Δήμαρχος κατά την εκλογή των οργάνων διοίκησης.

ΑΠΑΝΤ. – Το είχε πει αλλά ούτε σχέδιο δράσης έφερε ούτε εισήγηση για την επόμενη μέρα όπως είχε πει.

ΘΕΣΗ Δ.Α. – Τα όργανα διοίκηση επειδή αποτελούνται από Αιρετούς είναι ευάλωτα σε πιέσεις.

ΑΠΑΝΤ. – Παραβλέποντας την όποια μομφή απαντώ να καταργηθούν οι Αντιδημαρχίες, ο Δήμαρχος και όλα τα άλλα όργανα που αποτελούνται από Αιρετούς και ασκούν Διοίκηση .

ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. Δέν πιστεύω ότι αυτή είναι άποψη του Δημάρχου έστω και αν ειπώθηκε από αυτόν.

ΘΕΣΗ Δ.Α. Σε ερώτηση ποιος θα συντονίζει το έργο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού η απάντηση ήταν δυο επιτροπές υπό κάποια Αντιδημαρχία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δηλαδή οι υπάλληλοι του Δήμου.

ΑΠΑΝΤ.- Πρώτον το Δ.Σ του ΘΕΣΠΙΣ σήμερα έχει αποφασιστική λειτουργία ενώ οι επιτροπές που προτείνονται θα είναι μόνον γνωμοδοτικές .Άρα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον Δήμαρχο . Μοντέλο Διοίκησης προσωπομετρικό και Αρχηγικό. Αυτό και αν δεν το προβλέπει το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεύτερον οι υπηρεσιακοί παράγοντες ας επιλύσουν μαζί με τους Αιρετούς Αντιδημάρχους τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και μετά ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να ασχοληθούν και με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ

Όπως είπα και στην Δημοτική Ομάδα άποψη μου είναι το θέμα να το δούμε στο τέλος του χρόνου όταν εν πάση περιπτώσει ο ΘΕΣΠΙΣ και η Διοίκησή του θα έχουν επιτελέσει κάποιο στοιχειώδες και μετρήσιμο έργο. Το Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙΣ όπως και της ΕΣΤΙΑΣ αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και μέσα από διάλογο παίρνονται οι αποφάσεις και με την ευελιξία που έχουν ούτως ή άλλως από τον νόμο υλοποιούνται άμεσα. Ο εθελοντισμός που μέσα από τον Οργανισμό αναπτύσσεται είναι κρίμα να χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δήμου – Δημοσίου. Τέλος πιστεύω ότι τα εργαλεία Διοίκησης δεν τα πετάς ούτε τα καταργείς. Αν θέλεις να είσαι σοβαρός και αποτελεσματικός Δήμος τα αλλάζεις και τα αξιοποιείς.

Παρακαλώ τον Δήμαρχο και την όποια ομάδα τον συμβουλεύει να αναθεωρήσει διότι η εμμονή σε αυτήν του την απόφαση θα αποβεί μοιραία τόσο στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό του Δήμου, όσο και στην Κοινωνική Πολιτική με την επόμενη διάλυση της ΕΣΤΙΑΣ .

Ότι όμως και αν αποφασίσει να το κάνει σύντομα διότι ο ΘΕΣΠΙΣ δεν είναι δυνατόν να πέσει σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μέλη του Δ.Σ του ΘΕΣΠΙΣ για την αγαστή συνεργασία μας , πάνω από όλους τους υπευθύνους για τα Πολιτιστικά Κέντρα για την ανιδιοτελή πρόσφορα τους αλλά και τους υπαλλήλους του Οργανισμού για τις ακάματες προσπάθειες τους .

Όσον με αφορά η στάση μου είναι σαφής ένα μεγάλο ΟΧΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προσπάθεια διάλυσης των Νομικών Προσώπων ΘΕΣΠΙΣ και ΕΣΤΙΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΙΚΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Διονύσου
Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ ΟΝΑΠ «Ο ΘΕΣΠΙΣ»