ΖΩΗ ΣΩΚΟΥ: "ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ'"


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ" ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015...



Η συζήτηση για το θέμα της υγείας έγινε με αφορμή το αίτημα που κατέθεσε η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Δήμου Διονύσου η οποία είχε συγκεντρώσει και κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο περίπου 1000 υπογραφές δημοτών.

Οι εξελίξεις στην υγεία πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια με τις περικοπές και ανατροπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν σε απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο της όλο και πιο ακριβής και υποβαθμισμένης υγείας με πρώτους τους ανασφάλιστους. 

Η υγεία και το φάρμακο είναι ακριβό εμπόρευμα και ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζεται σαν πελάτης. Αφού έχει κόστος περικόπτεται άρα όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στον καιάδα.

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την υποβάθμιση και το κλείσιμο των ΙΚΑ καταργώντας παράλληλα μια σειρά εξετάσεων βιοχημικών και εργαστηριακών, εμβολίων καθώς και κατάργηση βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. 

Με την εξέλιξη ΕΟΠΠΥ και ΠΕΔΥ αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν γιατρούς, εξετάσεις, συνταγές. Έτσι γιγαντώνονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, κλινικές αφού κατευθύνουν τους ασφαλισμένους εκεί και βέβαια για όσους έχουν να πληρώσουν. Έτσι βγαίνουν τα πλεονάσματα στο χώρο της υγείας αφού μειώνονται σταθερά οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος και το κόστος μεταφέρεται στους ασφαλισμένους.

Ευθύνη μεγάλη έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι που αποδέχονται υποκαθιστούν και υλοποιούν τις κυβερνητικές πολιτικές και στον τομέα της υγείας. Αντί να παλέψουν για δημόσια δωρεάν υγεία, ιδρύουν κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία κ.α. και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν και βοηθάνε να υλοποιείται χωρίς αντιδράσεις η πιο σκληρή αντικοινωνική πολιτική.

Εξαίρεση δεν αποτελεί ο Δήμος Διονύσου γιατί στην ίδια λογική την ίδια πολιτική εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Επιπλέον αν αποδεχτεί η περιφέρεια την ευθύνη για το ΠΕΔΥ θα είναι άλλη μία αρμοδιότητα χωρίς χρηματοδότηση και καταλαβαίνει κανείς ποια θα είναι εξέλιξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα υλοποιηθεί η απαίτηση των επιχειρηματιών και η θέση της κυβέρνησης να είναι στην απόλυτη ευθύνη του ασφαλισμένου η ασφάλιση και η περίθαλψη.

Την εξέλιξη με την υποχρηματοδότηση των σχολείων τη ζούμε όλοι μας. Οι θέσεις και οι προτάσεις που κάνουμε βάση έχουν
ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ
με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της συμμετοχής των ασθενών με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι ένα αστικό κέντρο υγείας που να καλύπτει ουσιαστικά τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

1. Πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων τόσοι όσοι χρειάζονται για πρωί και απόγευμα ούτως ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που θα εξυπηρετείται, για κλινική εξέταση, για συνταγογράφηση αλλά και εξετάσεις.

2. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται είναι: Γυναικολογικές, ΤΕΣΤ ΠΑΠ, προγεννητικός έλεγχος, μαστογραφία, οστεοπόρωση, καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, επούλωση τραυμάτων και αλλαγές, ακτινογραφία, υπέρηχο, μικροβιολογικές, αιματολογικές, βιοχημικές , εμβολιασμοί , ατομικά δελτία υγείας πιστοποιητικά για γυμναστική και κολύμβηση.

3. Η υλοποίηση των παραπάνω θα γίνει μόνο με την πρόσληψη ιατρικού, τεχνολογικού, νοσηλευτικού προσωπικού, επισκεπτριών υγείας, με σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Επειδή αυτά δεν γίνονται μόνα τους πρέπει αυτή τη φορά ο Δήμος να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με χρονοδιάγραμμα πότε και τι ενέργειες θα κάνει.

Με βάση τα παραπάνω εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παλεύουμε προς κάθε κατεύθυνση. Το θέμα είναι αν ο Δήμος θέλει να αξιοποιήσει αυτή τη δράση και δυναμική όχι για να πει ότι κάτι έκανε αλλά για να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ζωή Σώκου
Επικεφαλής "Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου"