ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ;


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ... ΠΑΡ' ΟΛΙΓΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΑΝΕΖΑΚΗ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΝΩ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR... 


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ, ΩΣ ΠΑΡ’ΟΛΙΓΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΜΑΝΗ 

Επειδή ενδεχομένως αρκετοί ν’ αναρωτηθήκατε «Τί συνέβη με τη δημοσιογράφο που γνωρίσαμε και την οποία μας σύστησαν ως τη νέα Σύμβουλο Επικοινωνίας του Δημάρχου Διονύσου, Διονύση Ζαμάνη και εξαφανίστηκε ένα πρωινό;», επειδή έχω μάθει να δίνω μόνη μου τις απαντήσεις σε θέματα που με αφορούν κι επειδή δεν επιτρέπω σε κανέναν να «ρίχνει σκιές» σε ότι αφορά την επαγγελματική μου υπόσταση και τη διαδρομή που με κόπο έχω ακολουθήσει τα τελευταία, περίπου, είκοσι χρόνια, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις και ικανότητες, έχω να δηλώσω τα εξής…

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, κι αφού είχα ήδη ενημερωθεί -1.μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, 2.την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, 3.τις συνεντεύξεις που πέρασα και 4. τους όρους συνεργασίας που είχαν ξεκαθαριστεί επανειλημμένα κι είχαν γίνει δεκτοί κι απ’ τις δύο πλευρές- πως με επέλεξαν απ’ το Δήμο Διονύσου, λόγω βιογραφικού και προϋπηρεσίας στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας για ν’ αναλάβω τα καθήκοντα της Συμβούλου Επικοινωνίας, κλήθηκα στο δήμο για μια σύντομη «ξενάγηση», απ’ τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του γραφείου τύπου. 

Ξενάγηση μόλις δύο ημερών και πριν υπογράψω την πρόσληψή μου, ώστε να γνωρίσω ανθρώπους και υπηρεσίες.

Στη συνέχεια κι αμέσως μετά απ’ αυτό το αντικειμενικά, ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, ο μέχρι τότε συνεργάτης του γραφείου τύπου έπρεπε για ευνόητους λόγους και λόγους που κατανοώ απολύτως ν’ αποχωρήσει, την ίδια ώρα που είχα ξεκαθαρίσει στο Δήμαρχο Διονύσου, πως η παρουσία ενός ακόμη συνεργάτη στο γραφείο τύπου είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική και εποικοδομητική επικοινωνία που παράγει έργο.

Αντ’ αυτού βρέθηκα μπροστά στο εξής δίλημμα. 

Να περιμένω -για τυπικούς, επαγγελματικούς και ουσιαστικούς λόγους- να υπογράψω την πρόσληψή μου και να προχωρήσουμε με άρτιους όρους αμοιβόμενης εργασίας, αφήνοντας κενή όμως μέχρι τότε τη θέση του γραφείου τύπου (κάτι για το οποίο σαφώς και δεν έφερα καμία ευθύνη) ή να παραμείνω, καθώς την ίδια ώρα «έτρεχαν» οι ανάγκες επικοινωνίας των δραστηριοτήτων του Δήμου.

Επέλεξα το δεύτερο. Για περίπου τρεις εβδομάδες η παρουσία μου ήταν καθημερινή και ουσιαστική (χωρίς να έχω προσληφθεί κανονικά και να αμείβομαι, καθώς ήταν «θέμα χρόνου»). 

Ασκούσα κανονικά τα καθήκοντά μου (χωρίς να έχω προσληφθεί κανονικά και να αμείβομαι, καθώς ήταν «θέμα χρόνου»).

Κατέθεσα κάποιες πρώτες προτάσεις για τη λειτουργία του γραφείου τύπου και τα projects που θα έπρεπε ν’ αναλάβει.

Ενημέρωσα σχετικά με την ορθή λειτουργία των social media και τα «έτρεχα» (χωρίς να έχω προσληφθεί κανονικά και να αμείβομαι, καθώς ήταν «θέμα χρόνου»).

Κι όλ’ αυτά, γνωρίζοντας βεβαίως –αφού έτσι με είχαν ενημερώσει απ’ το γραφείο προσωπικού αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος- πως παραμένει το απολύτως τυπικό. 

Δηλαδή η δημοσίευση της πρόσληψής μου στο ΦΕΚ. Θέμα ολίγων ημερών επαναλαμβάνω, όπως μου είχαν πει απ’ το αρμόδιο γραφείο, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνέβη ποτέ.

Στο διάστημα αυτό, παρατήρησα τεράστια κενά στα θέματα της επικοινωνίας.

Με αφορμή δύο-τρία περιστατικά που θα σας περιγράψω με συντομία, φρόντισα να επισημάνω αυτά τα κενά.

Πρώτον: Αποδείχθηκε δύσκολο το να επικοινωνήσω τηλεφωνικά -όταν υπήρχε ανάγκη- με το Δήμαρχο.

Δεύτερον: Το μείζον θέμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου. 

Ο Δήμαρχος επέλεξε ν’ αποχωρήσει απ’ τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, την οποία κάλυπταν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, χωρίς να κάνει δήλωση όπως είχαμε συνεννοηθεί και τον είχα ενημερώσει. Μέχρι δε και την επόμενη μέρα το μεσημέρι δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση των δημοτών μας απ’ το Δήμαρχο, έστω και μέσω κάποιας γραπτής του δήλωσης στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου.

Τρίτον: Την ίδια ημέρα και μετά το τέλος της σύσκεψης της ΚΕΔΕ, έλαβε χώρα στο Δήμο μας μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, παρουσία πρώην υπουργών, βουλευτών και αθλητών, με θέμα «Κρίση και Αθλητισμός». 

Εκδήλωση στην οποία έδωσα το «παρών» (χωρίς να έχω προσληφθεί κανονικά και να αμείβομαι, καθώς ήταν «θέμα χρόνου») και στην οποία έκρινα πως η παρουσία του πρώτου πολίτη του Δήμου, δηλαδή του κυρίου Διονύση Ζαμάνη, ήταν επιβεβλημένη.

Παρόλ΄αυτά δεν παρουσιάστηκε όπως είχαμε συνεννοηθεί, ενώ η προσπάθειά μου να τον εντοπίσω και να επικοινωνήσω τηλεφωνικά μαζί του απέβη άκαρπη, καθώς δεν απάντησε ποτέ στην κλήση μου.

Δεν είχα δε καμία ενημέρωση μέχρι και την επόμενη μέρα το μεσημέρι, οπότε και με δική μου πρωτοβουλία, συζητήσαμε για όλ’ αυτά τα θέματα σε γραφείο του Δήμου, χωρίς να είμαστε μόνοι μας.

Επεσήμανα στη συνάντησή μας, ό,τι θεωρούσα σημαντικό, ως όφειλε άλλωστε να κάνει ένας Σύμβουλος Επικοινωνίας, που δεν προσλαμβάνεται για να λέει σε όλα ΝΑΙ. Αποχώρησα με τη διαβεβαίωση πως θα συνεργαστούμε κανονικά και μάλιστα όπως ο ίδιος ο κύριος Ζαμάνης ανέφερε -αφού προηγουμένως μου ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε πως είχα δίκιο- θα μ’ ενημέρωνε τηλεφωνικά για το πότε θ’ αναλάβω και με όρους αμοιβόμενης εργασίας τα καθήκοντά μου. 

Μου ανέφερε μάλιστα πως το αν θα συνεχίσω να πηγαίνω, χωρίς δηλαδή να πληρώνομαι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης, είναι δική μου απόφαση.

Εγώ πάλι, έχω την εντύπωση, πως είναι αυτονόητο όταν κάποιος εργάζεται, ν’ αμείβεται.

Επεσήμανα λοιπόν, πως αυτό που έκανα το τελευταίο διάστημα, ήταν μια αντιεπαγγελματική επιλογή απέναντι σ’ εμένα την ίδια και πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω κάτι τέτοιο.

Την επόμενη ημέρα, ενημερώθηκα απ’ τη γραμματέα του Δημάρχου πως η πρόσληψή μου, «βρίσκεται» ήδη στο τυπογραφείο και πως απομένει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. 

 Τελικά, δεν έλαβα κανένα τηλεφώνημα (μέχρι και αυτή τη στιγμή) και μάλιστα διαπίστωσα πως στη θέση που είχα κληθεί ν’ αναλάβω, ο κύριος Ζαμάνης είχε ήδη επιλέξει και τοποθετήσει νέο συνεργάτη. 

Δεν μ’ενημέρωσε ποτέ πως ανακάλεσε τη συνεργασία μας. Δεν μου εξήγησε ποτέ τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση, την ίδια ώρα που όπως ανέφερα και παραπάνω οι όροι συνεργασίας ήταν σαφείς κι απ’ τις δύο πλευρές. 

Είχαν γίνει δε αποδεκτοί κι απ’ τις δύο πλευρές.

Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν, θα ήθελα να θυμίσω στον κύριο Ζαμάνη πως οι αιρετοί είναι «φιλοξενούμενοι». «Προσωρινοί ένοικοι» τους οποίους επιλέγουμε οι δημότες και τους εμπιστευόμαστε τα κλειδιά του «σπιτιού» μας και ως τέτοιοι, πρέπει να φέρονται με σεβασμό, ευγένεια και επαγγελματισμό.

Ακριβώς δηλαδή, όπως προστάζουν οι απλοί, γνωστοί κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Η δική μου συμβουλή, ως…παρ’ολίγον σύμβουλος επικοινωνίας, είναι πως η επικοινωνία έχει δύναμη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και το βασικό συστατικό μιας καλής «συνταγής», για να πάει ένας τόπος μπροστά κι ένας θεσμός να προχωρήσει με επιτυχία και ειλικρίνεια. 

Πρέπει ν’ ακούγεσαι, αλλά και ν’ακούς.

Να ζητάς αλλά και να προσφέρεις.

Να εκτιμάς, να πορεύεσαι με σεβασμό και να ενημερώνεις, ως οφείλεις, τους δημότες που εκπροσωπείς κι όχι γυρίζοντάς τους την πλάτη.

Παρά τα όσα σας περιέγραψα παραπάνω, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κύριο Ζαμάνη για τα καθήκοντα που επέλεξε, αποδέχθηκε και εξελέγη για να εκτελέσει ως Δήμαρχος Διονύσου, για τον απλούστατο λόγο, πως είμαι δημότης αυτού του τόπου κι ευελπιστώ σε μια καλή, καλύτερη καθημερινότητα για εμάς και τα παιδιά μας. 

Οφείλω δε να πω, πως στο σύντομο αυτό διάστημα διέκρινα ιδιαίτερα αξιόλογους ανθρώπους, αιρετούς και μη, στο δήμο μας.

Εύχομαι, πραγματικά, ο κος Ζαμάνης, να διαψεύσει τις ανησυχίες μου με το έργο του.

Ευχαριστώ θερμά για τον πολύτιμο χρόνο σας που διαθέσατε, ώστε να διαβάσετε αυτές τις γραμμές.

Αθανασία Ανεζάκη
Δημοσιογράφος

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR

Το edionysos.gr πριν δημοσιεύσει την επιστολή, προσπάθησε, επανειλημμένα, να επικοινωνήσει με το Δήμαρχο Διονύσου, Διονύση Ζαμάνη (μέσω του κινητού του τηλεφώνου, καθώς βρισκόταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ) προκειμένου να έχει την άποψή του αναφορικά με τα όσα καταγγέλει η κα Ανεζάκη.

Επίσης προσπάθησε να επικοινωνήσει, ανεπιτυχώς και πάλι, με τον φερόμενο πρώην συνεργάτη επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, το edionysos.gr δεν υιοθετεί άκριτα τα όσα αναφέρει η δημοσιογράφος και θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να λάβει θέση.

Σε ότι αφορά την κα Ανεζάκη, σημειώνουμε ότι μας τη σύστησε στέλεχος των "Ανοιχτών Ορτιζόντων" και προσωπικός φίλος του Δημάρχου ως τη νέα υπεύθυνη επικοινωνίας και έκτοτε δεν έχουμε άλλη ενημέρωση.

ΠΠ