ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ"


 Τοποθέτηση του Νίκου Μπενόπουλου, Μέλους της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου και Εκπροσώπου της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο», για τα όσα συνέβησαν στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 30/4 στο Δημαρχείο: 
«Την Πέμπτη 30/4 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Διονύσου, συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, μετά από πρόσκληση της Προέδρου...
Κατερίνας Γκιζελή. Στη συνεδρίαση μετείχα ως μέλος και εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο».

Η συνεδρίαση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την πυρκαγιά του Μεγάλου Σαββάτου, η οποία έκαψε τα γραφεία των σχολικών επιτροπών και μέρος των βιβλίων, αρχείων και εγγράφων των δύο επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας).

Στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης υπήρχαν έξι θέματα εκ των οποίων το πρώτο αφορούσε τη «Λήψη απόφασης για τη σύναψη σύμβασης παροχής ανεξάρτητων λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου για το τρέχον οικονομικό έτος 2015».

Τα υπόλοιπα ήταν θέματα που αφορούσαν κυρίως παραχωρήσεις σχολικών χορών σε φορείς και το τελευταίο έγκριση δαπάνης για ηχητική κάλυψη του 4ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Προ ημερησίας διατάξεως, κάποια εκ των μελών της επιτροπής, θέσαμε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πρόσφατο συμβάν της προαναφερθείσας πυρκαγιάς, για το οποίο δεν είχαμε -τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής κατά δήλωσή τους- καμία ενημέρωση.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε ερωτήσεις όπως:

– Γιατί δεν συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή αμέσως μετά την πυρκαγιά στα γραφεία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για την ζημιά και να αποφασίσουν της μετέπειτα ενέργειες τους;

– Τι έχει καταστραφεί από το αρχείο της Σχολικής Επιτροπής; Δεν έπρεπε να γίνει μια καταγραφή;

Οι αόριστες και ασαφείς απαντήσεις που λάβαμε από την Πρόεδρο κα Γκιζελή συνοψίζονται στο ότι δεν το θεώρησε απαραίτητο, καθώς είχε επιληφθεί του θέματος η αστυνομία και ο Δήμος κι ότι τα διασωθέντα βρίσκονται σε μια μεγάλη σακούλα σε μια κλειδωμένη αίθουσα του Δημαρχείου κι ότι πήγε η ίδια μόνη της να τα βάλει σε μια σειρά αλλά δε έβγαλε άκρη!!!

Όταν, δε, ρωτήσαμε έκπληκτοι κάποιοι από τα μέλη, για το πως είναι δυνατόν να αποφασίζει κάποιος άλλος πλην του Διοικητικού Συμβουλίου του Αυτοτελούς Νομικού Προσώπου, να κλειδωθούν τα διασωθέντα έγγραφα σε αποθήκη του Δημαρχείου και να μην είναι εις γνώση του ΔΣ, ποιος έχει κλειδιά από την εν λόγω αποθήκη και πρόσβαση σε αυτά, η πρωτοφανής απάντηση της Προέδρου ήταν ότι ο Δήμαρχος αποφάσισε να πάνε εκεί και φυσικά δεν είχε απάντηση για το ποιος έχει πρόσβαση και κλειδιά από την αίθουσα που…φυλάσσεται η σακούλα!!!!

Η συζήτηση επί του θέματος συνεχίστηκε για αρκετή ώρα στο ίδιο ύφος, με αόριστες απαντήσεις, που αποδείκνυαν την άγνοια των διαδικασιών από πλευράς Προεδρείου. Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις επί του πρώτου θέματος για πρόσληψη λογιστή για το έτος 2015.

Στην ερώτησή μας γιατί δεν υπήρχε ως σχετικό του θέματος το εξώδικο της καταγγελίας της σύμβασης με την προηγούμενη λογίστρια, μετά την παραδοχή της για τις ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση του προηγούμενου έτους, η απάντηση της Προέδρου ήταν ότι δεν το σκέφτηκε κι ότι το είχε στο σπίτι της γιατί μετά από την πυρκαγιά, πού να το φυλάξει; (!!)

Επίσης, όταν εύλογα τέθηκε το θέμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, μετά την απόφαση που έλαβε η Δ/θμια Σχολική Επιτροπή για τον κατασταλτικό και διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών της και την κύρωση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο, η κα Γκιζελή δεν ήξερε τι να απαντήσει, δήλωσε ότι αυτή είναι δουλειά του Δημάρχου κι όχι της Επιτροπής (!!!) και όταν ρωτήθηκε για το αν έχει απευθυνθεί στο Νομικό Σύμβουλο του Δήμου η απάντησή της ήταν αρνητική. 

Τότε παρενέβη η κα Νταγκαλή και απάντησε (αντ’αυτής;;) ότι δε ρωτήσανε, αλλά κάποιοι, άλλοι, άγνωστοι, άσχετοι (;;;), τους οποίους δεν μπορεί να κατονομάσει, της είπαν να μην τον ξεκινήσουν ακόμη…τον έλεγχο!!!!

Μετά την κωμικοτραγική συζήτηση για το θέμα της πυρκαγιάς και του κατασταλτικού ελέγχου, μέλη της επιτροπής από διαφορετικές παρατάξεις, αποχώρησαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να αναβληθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερησίας διάταξης.

Συμπέρασμα;; Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι το ρόλο τους. Η διοίκηση ενός ΝΠΔΔ, όπως η Σχολική Επιτροπή, γίνεται μέσα από διαδικασίες και κανόνες, δεν είναι μπουλούκι, ούτε μια παρέα φίλων, ούτε κονκλάβιο σοφών. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης και λειτουργίας από την Πρόεδρο κυρία Γκιζελή, με τη συνδρομή της κας Νταγκαλή, είναι το λιγότερο απογοητευτική. 

Η Σχολική Επιτροπή φροντίζει για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, επικοινωνεί με τους Διευθυντές και προσπαθεί να λύσει τα μικροπροβλήματά τους. Επιπλέον ελέγχει τα αιτήματα των φορέων που ζητούν σχολικές αίθουσες και εισηγείται την παραχώρηση ή μη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Διαδικαστικά θέματα, που αποτελούν απλές τυπικές διαδικασίες, όταν έχει οριστεί εξ αρχής το πλαίσιο λειτουργίας. 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση δε συζητήθηκε κανένα θέμα από τις παραχωρήσεις, παρατείνοντας κατ” αυτόν τον τρόπο την ταλαιπωρία των φορέων, που μάταια προσπαθούν να οργανώσουν τις δράσεις τους και να βρουν «άκρη» με τη δημόσια διοίκηση.Ανικανότητα, ανεπάρκεια, μισαλλοδοξία και προσωπικές φιλοδοξίες.

Δυστυχώς!

Νίκος Μπενόπουλος
«Νέα Πνοή Για τον Διόνυσο»
Μέλος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής»