Δ.ΖΑΜΑΝΗΣ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ... ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ...Εξαιρετικά επιτυχημένη η κοινή σύσκεψη των Δημοτικών Συμβουλίων Διονύσου και Κηφισιάς για τα πλευρικά διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη 

Δ. Ζαμάνης «Το πρώτο βήμα κατά των πλευρικών διοδίων έγινε και πετύχαμε σημαντικές δεσμεύσεις από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, αλλά έχουμε δρόμο και μάχες μπροστά μας» 

Με συμμετοχή εκατοντάδων Δημοτών από Διόνυσο και Κηφισιά, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στον Άγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, πραγματοποιήθηκε η κοινή σύσκεψη των Δημοτικών Συμβουλίων Διονύσου και Κηφισιάς, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

Είχε προηγηθεί το αίτημα των Δημάρχων Διονύσου και Κηφισιάς κ.κ. Δ. Ζαμάνη και Γ. Θωμάκου, για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, με θέμα συζήτησης την ενδεχόμενη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στον Α/Κ Βαρυμπόμπης και Α/Κ Αγ. Στεφάνου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ στην κοινή σύσκεψη ο κος Χ. Σπίρτζης εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου κ. Γιώργο Δέδε.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Διονύσης Ζαμάνης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό του θέματος των πλευρικών διοδίων στις περιοχές Διονύσου και Κηφισιάς. Ο κ. Ζαμάνης επεσήμανε επίσης τις μεγάλες περιβαλλοντικές, κυκλοφορικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από ενδεχόμενη εγκατάσταση των σταθμών πλευρικών διοδίων εντός τους αστικού ιστού, τονίζοντας ότι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών θα είναι μόνιμη και εις το διηνεκές.

Ο κ. Δ. Ζαμάνης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους, οι δημότες των δύο περιοχών αντιτίθενται στην εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι, ότι θα δημιουργήσει καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση, με πολύ δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου και της Κηφισιάς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής, αφού δεν υπάρχει σύγχρονο και ασφαλές παράπλευρο οδικό δίκτυο ικανό να απορροφήσει τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο που εκ των πραγμάτων θα προκύψει, ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και όλων όσα προβλέπονται για τη συγκεκριμένη χωρική υποενότητα Βόρειας Αττικής και πως είναι άδικη αφού οι Δημότες Διονύσου και Κηφισιάς, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες των δύο Δήμων καλούνται να πληρώσουν για έργα που κατασκευάζονται, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ανέφερε, επίσης, πως δεν είναι σύννομη, αφού δεν έχει εγκριθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οποία έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ η εξαγγελία του Υπουργείου για απαλλαγή των μονίμων κατοίκων των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς από την πληρωμή του τέλους διοδίων είναι επισφαλής, αφού μπορεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή να ανατραπεί.

Καταλήγοντας, επεσήμανε, ότι η οριστική λύση του προβλήματος είναι η τροποποίηση του Νόμου 3555/2007 με τον οποίο έγινε η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης, ώστε να αποτραπεί οριστικά η τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στους ανωτέρω κόμβους των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να δεσμευθεί ότι θα το πράξει και παράλληλα ότι δεν θα τοποθετηθούν διόδια αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο και ασφαλές δίκτυο παράδρομων.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος χαρακτήρισε παράλογα τα παράπλευρα διόδια επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις τους θα είναι αρνητικές και υπογραμμίζοντας πως η εγκατάστασή τους θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των εργαζομένων στην περιοχή. Κάλεσε επίσης τον κόσμο σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του υπουργού την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς με ομόφωνες αποφάσεις αλλά και εμπράκτως. Μετέφερε στους παραβρισκόμενους την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη λόγω της συμμετοχής της σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που βρισκόταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα, στα αιτήματα και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων.

Άλλωστε, η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα έχει σταθεί στο πλευρό τους σε όλες τις διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί και έχει εκδώσει μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης. Να καθησυχάσει τους Δημάρχους και τους πολίτες προσπάθησε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιώργος Δέδες. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που έγινε με την κοινοπραξία, υποστήριξε πως είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως η απόσυρση των αγωγών κατά των πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω», η αναστολή της άμεσης εγκατάστασης των διοδίων καθώς και η απαλλαγή των δημοτών Κηφισιάς και Διονύσου από τα τέλη διοδίων.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς καθώς και δεκάδων πολιτών που έθεσαν τα ερωτήματά τους στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου εκφράζοντας στο σύνολό τους τις έντονες αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση των διοδίων.

Η κοινή σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Ζαμάνη να ζητά και να έχει τις δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ότι, δεν θα υπάρξουν εντός του καλοκαιριού αιφνιδιαστικές κινήσεις με έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προσπάθεια εγκατάστασης των διοδίων, δεν θα τοποθετηθούν πλευρικά διόδια δίχως την πλήρη και ολοκληρωμένη κατασκευή του οδικού δικτύου παράδρομων προς όλες τις κατευθύνσεις και τέλος ότι το Υπουργείο θα επιδιώξει την αλλαγή του Νόμου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου τόνισε προς τον κ. Δέδε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση από τoν Υπουργό να μην εγκατασταθούν τα πλευρικά διόδια δεν θα εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν δεν υπάρχει αυτή θα εγκριθεί, και δήλωσε πως αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος ο κ. Δ. Ζαμάνης δήλωσε πως θα διαμορφωθεί κείμενο ψηφίσματος το οποίο θα προωθηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια Διονύσου και Κηφισιάς για επικύρωση και ακολούθως θα δοθεί στην δημοσιότητα.

Στην κοινή σύσκεψη, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσου κ. Γιώργος Ζυγούνας, παραβρέθηκαν, επίσης, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννα Στεργίου και Αγγελική Λεβέντη, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, Διονύσου κ. Τάσος Μπάσης και Κηφισιάς κ. Δημήτρης Μωράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ κ. Δημήτρης Μανδάλακας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σύσκεψη για την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο. 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου με θέμα «Σταθμοί πλευρικών διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης» παρουσία των Δημάρχων Διονύσου Διονύση Ζαμάνη και Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, των Περιφερειακών συμβούλων Ανατολικής Αττικής Ιωάννας Στεργίου και Στέλιου Κοροβέση, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιώργου Δέδε, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς, εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής και πολλών κατοίκων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους της Βαρυμπόμπης και του Άγιου Στέφανου, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στην περιοχή και κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου να δεσμευθεί για ανάκληση της παραπάνω απόφασης.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, μετέφερε στους παραβρισκόμενους την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη λόγω της συμμετοχής της σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που βρισκόταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα, στα αιτήματα και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων.

Άλλωστε, η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα έχει σταθεί στο πλευρό τους σε όλες τις διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί και έχει εκδώσει μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι θα έπρεπε στη συγκεκριμένη σύσκεψη να παραβρίσκονταν και εκπρόσωποι του Δήμου Ωρωπού, ο οποίος ήδη υφίσταται τα αποτελέσματα της τοποθέτησης διοδίων και μάλιστα πολλοί κάτοικοι αλλά και παράγοντες του δήμου έχουν υποστεί διώξεις για τον αγώνα τους κατά των διοδίων.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα που θα τάσσεται κατά της τοποθέτησης διοδίων και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αττικής, ειδικά μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση εγκατάστασης διοδίων προς την περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής λόγω της προτεινόμενης επέκτασης της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ