Β.ΚΟΚΜΟΤΟΣ: ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ !


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR, ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΘΕΣΜΟ...

ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Γενικά Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Διονύσου στέκεται δίπλα στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, σεβόμενοι πάντα την αδιαμφισβήτητη αξιοπρέπειά τους.

Σκοπός του είναι, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Το Kοινωνικό Παντοπωλείο εποπτεύεται από εννεαμελή (9 μέλη) Επιτροπή Διαχείρισης που απαρτίζεται από 4 μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, 4 μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας και τον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ως Πρόεδρο.

Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Κοιμήσεως Θεοτόκου 26-28, Άγιος Στέφανος).

Λόγω της ανάγκης διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των αιτούντων αλλά και της τήρησης αρχείου στο οποίο περιλαμβάνονται ευαίσθητα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι διατάξεις περί απορρήτου και ως εκ τούτου τα δεδομένα αυτά διαχειρίζεται η Κοινωνική Υπηρεσία, που καταρτίζει την τελική κατάσταση δικαιούχων και εγκρίνεται από την Επιτροπή Διαχείρισης.

Οι υπηρεσίες και τα είδη που παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι δωρεάν.

Οι ποσότητες των ειδών που παραλαμβάνει κάθε δικαιούχος καθορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε καθημερινή βάση διανέμονται ψωμί, αρτοσκευάσματα καθώς και προϊόντα που χαρακτηρίζονται άμεσης κατανάλωσης λόγω ευπάθειας τους ή σύντομης ημερομηνίας λήξης(φρούτα, γάλα,γιαούρτι,κρέμες και άλλα διαθέσιμα).

Μια φορά τον μήνα, πραγματοποιούνται Τακτικές Διανομές βασικών ειδών (λάδι, είδη ατομικής και οικιακής υγιεινής, χαρτικά, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, καφές, πολτός, φρούτα, μαρμελάδες κ.α.) ανάλογα με τα αποθεματικά.

Τους μήνες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, πραγματοποιούνται επί πλέον Εορταστικές Διανομές με προϊόντα που καλύπτουν το εορταστικό τους τραπέζι (κρέας, κοτόπουλο, σουβλάκια, βασιλόπιτες, τσουρέκια, λαχανικά, πατάτες, κρεμμύδια, αυγά, κρασί κ.α.)

Για τους μαθητές-δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθιερώσαμε διανομή σχολικών ειδών.

Για την σχολική περίοδο 2016-2017 πραγματοποιήσαμε ήδη δύο τέτοιες διανομές. Την πρώτη πριν την έναρξη των σχολείων (τσάντα με σχολικά είδη ανάλογα με την ηλικία) και την δεύτερη τον μήνα Νοέμβριο.

Οι ποσότητες των προϊόντων που προσφέρονται στους δικαιούχους είναι ανάλογες με την κατηγορία που έχουν ενταχθεί και την διαθεσιμότητα του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα προϊόντα προέρχονται είτε από προμήθεια του Δήμου Διονύσου μέσω της επιχορήγησης είτε από χορηγίες. 

Αυτή τη χρονική περίοδο ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών είναι 175 με συνολικό αριθμό μελών περί τους 500.

Απ΄αυτούς 119 ωφελούμενα μέλη είναι ανήλικα παιδιά. 

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε, ότι γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες και μετά την εισήγηση και έγκριση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα λειτουργήσει η “Κοινωνική Ιματιοθήκη Δήμου Διονύσου” σε χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κρυονερίου, όπου θα διανέμονται στους δικαιούχους είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, βιβλία, σχολικά είδη και παιδικά παιχνίδια (ελαφρώς μεταχειρισμένα, σε καλή κατάσταση, αλλά και καινούργια) από προσφορές καταστημάτων, φορέων και δημοτών.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι:

1. Έλληνες πολίτες Δημότες ή κάτοικοι του Δήμου μας.

2. Ομογενείς Δημότες ή κάτοικοι του Δήμου μας.

3. Αλλοδαποί που κατοικούν στο Δήμο μας και διαθέτουν άδεια παραμονής.

Κριτήρια ένταξης: 

Κύριο κριτήριο εγγραφής των ενδιαφερομένων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι το εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ανεργία, οι συνθήκες στέγασης, η οικογενειακή κατάσταση, τα προβλήματα υγείας, η αναπηρία κ.λ.π.

Πιο συγκεκριμένα, τα Κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη συγκεκριμένη κοινωνική παροχή, είναι τα εξής :

- Ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 6.400 ευρώ για ένα άτομο, το οποίο διαμορφώνεται ως ακολούθως ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικόγένειας:

- Ένα (1) άτομο: 6.400 e
- Δύο (2) άτομα: 7.600 e
- Τρία (3) άτομα: 8.800 e
- Τέσσερα (4) άτομα : 10.000 e
- Πέντε (5) άτομα και πάνω : 11.500 e

Ειδικά για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή με αναπηρία 67% το ανωτέρω των 6.400e θα αυξάνεται κατά 30%.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, η Επιτροπή Διαχείρισης μπορεί να αποφασίζει σχετικά για την τήρηση ή μη των παραπάνω κριτηρίων.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά ένταξης: 

1. Αίτηση ενδιαφερομένου.
Το έντυπο της αίτησης, τυποποιημένο,θα χορηγείται από την Υπηρεσία.

2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

3. Οποιοδήποτε στοιχείο (βεβαίωση, λογαριασμός κ.λ.π.) αποδεικνύει την διεύθυνση κατοικίας του.

4. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

5. Φωτοτυπία πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9 ή Υπεύθυνη Δήλωση περί μη υποχρεωτικής υποβολής φορολογικής δηλώσεως θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ.

6. Σε περίπτωση αναπηρίας, αντίγραφο γνωμάτευσης της αρμόδιας επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας.

7. Κάρτα Ανεργίας ή βεβαίωση ανεργίας από ασφαλιστικό φορέα, εφόσον πρόκειται για ανέργους.

8. Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή άλλου δημόσιου φορέα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίζουν οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό τους ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, αλλιώς θα εξαιρούνται από το πρόγραμμα με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης.

Οι αιτήσεις για ένταξη δικαιούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γίνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου καθ όλη τη διάρκεια του έτους, Δ/νση: Κανάρη 3-Άνοιξη, Τηλέφωνο επικοινωνίας 213 2139815.

ΛΙΣΤΑ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Ελαιόλαδο - χαρτικά (υγείας, κουζίνας, χαρτομάντηλα, μωρομάντηλα) - είδη ατομικής και οικιακής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, υγρό καθαρισμού πιάτων, γενικής χρήσης, δαπέδου κ.λ.π.) - γάλα μακράς διάρκειας - μέλι - ζυμαρικά - αλεύρι - ζάχαρη - αλάτι - ξύδι - ρύζι - όσπρια - ντοματοπολτός - μαρμελάδες - φρυγανιές - παξιμάδια - ξηροί καρποί - corn flakes - σχολικά είδη (τετράδια, στυλό, μπογιές, μαρκαδόροι κ.λ.π.) & γενικά, τρόφιμα μακράς διάρκειας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΜΟΤΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ