Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.ΔΙΟΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2017 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ...Η θέση της Δ.Α.ΔΙΟΝ. για το Τεχνικό πρόγραμμα του 2017 

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αιρετοί μας επεσήμαναν εκτός των άλλων ότι απουσιάζει ο απολογισμός για το ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Λείπει η εκτίμηση απορρόφησης ως προς τις δαπάνες για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται ως νέα έργα για το 2017, έργα που υπήρχαν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016.

Το 2016 τα νέα και τα συνεχιζόμενα έργα του έτους αυτού ήταν σύνολο 39.859.643,39 ευρώ. Το 2017 τα συνεχιζόμενα και οφειλόμενα έργα από το 2016 ήταν της τάξεως των 10.100.924,93 ευρώ. Η διαφορά των 29.658.718,46 ευρώ θα έπρεπε να αφορά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι μία εικονική πραγματικότητα για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής στον τομέα της πραγματοποίησης έργων, γιατί δεν υπάρχει στοιχειωδώς ο απολογισμός για την πορεία του τεχνικού προγράμματος του 2016. Όπως τονίστηκε «το ΠΑΛΙΟ έκανε την εμφάνιση του σε ΝΕΟ "μασκαρεμένο".

Γενικότερα τονίστηκε η συλλογική ευθύνη της διοίκησης του Δήμου και της εκτελεστικής επιτροπής που έχει και την ευθύνη της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος κατά την διάρκεια του έτους.

Λείπει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που να προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Δήμος στη διάρκεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άσκηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Αποτελεί γεγονός η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής των Τοπικών Κοινοτήτων και των φορέων της περιοχής στη διαμόρφωση του.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι Τοπικές Κοινότητες δηλώνουν ότι στο παρελθόν δεν έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις τους. Δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς ούτε προβλήματα καθημερινότητας (Λακκούβες-Παιδικές Χαρές- κ.α) που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και ιδίως των παιδιών.

Δεν συστάθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης στον Δήμο με ευθύνη της Διοίκησης γιατί κυριάρχησαν απόψεις του τύπου «Οι εκπρόσωποι των Τοπικών Φορέων δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης, γιατί αυτά απαιτούν προσέγγιση και γνώσεις που μόνο επιστήμονες μπορούν να έχουν».

Επίσης δεν αξιοποιήθηκαν Προγραμματικές Συμβάσεις με την Περιφέρεια για να γίνουν Αθλητικές και Πολιτιστικές Δράσεις όπως κάνουν άλλοι Δήμοι.

Αντίθετα δαπανώνται «ίδιοι πόροι» για να πραγματοποιηθούν έργα τέτοιου περιεχομένου. Τελικά πιστεύουμε ότι στην κατάρτιση του Τεχνικού προγράμματος 2017 κυριαρχεί η πλασματικότητα, η προχειρότητα, η δημιουργία εντυπώσεων και η αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης .

Η Δ.Α.ΔΙΟΝ καταψήφισε τον τεχνικό πρόγραμμα του 2017.

Δ.Α.ΔΙΟΝ.


Δυναμική η παρέμβαση της Δ.Α.ΔΙΟΝ. στο δημοτικό συμβούλιο.

Προ ημερησίας παρέμβαση των Δημοτικών Συμβούλων Γιώργου Ζυγούνα και Σπύρου Σπηλιώτη, στο Δημοτικό συμβούλιο της 22/11/2016

Με αφορμή το ζήτημα πιθανής εγκατάστασης πλυντηρίου αυτοκινήτων και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στο σταθμό του ΟΣΕ, επανήλθε στην επικαιρότητα η συζήτηση ότι ο Άγιος Στέφανος δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση.

Ενόψει λοιπόν και της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος και επειδή πολλές φορές έχει αναγνωρισθεί, άμεσα ή έμμεσα, από διαφορετικές παρατάξεις ότι τα προβλήματα του Άγιου Στεφάνου παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση, γι΄ αυτό το λόγο επιθυμούμε να κάνουμε αυτή την παρέμβαση, αλλά κυρίως για να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και με προτεραιότητα να προωθηθούν τα εκκρεμή προβλήματα της έδρας του Δήμου.

Τα προβλήματα είναι διαχρονικά και συσσωρεύονται και άλλα με αποτέλεσμα οι Αγιοστεφανιώτες να είναι απογοητευμένοι και να αισθάνονται απολύτως εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους.

Το μεγάλο και επείγον θέμα της αποχέτευσης, με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται, γιατί οι ρυθμοί μελέτης και κατασκευής είναι πολύ αργοί και μέχρι τότε τα λύματα θα τρέχουν ανενόχλητα στους δρόμους.

Να συνεχίσουμε με την πολεοδομική αναρχία στην οποία βρίσκεται η πόλη και αν προσθέσει κανείς την εμπλοκή του δασικού και την αμφισβήτηση των ορίων του οικισμού, αντιλαμβανόμαστε το γιατί οι πολίτες είναι σε μόνιμη ομηρία.

Ελλείψεις δικτύου απορροής όμβριων, που σε μερικές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλαπλές ζημιές στις κατοικίες τους και τις οικοσκευές, και αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα και όχι μόνο κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Όσοι πλημμελώς λειτούργησαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα τους πρότεινα να επισκεφθούν τους κατοίκους των οδών Ικονίου, Ρήγα Φεραίου κ.λ.π στην Αγία Παρασκευή, για να ακούσουν από πρώτο χέρι για τα «έργα και ήμερες» τους.

Να αναφερθούμε στη σχολική στέγη. Το «στοίβαγμα» των νηπιαγωγείων δίπλα στις γραμμές του τρένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι τριτοκοσμική εικόνα. Τα δύο Δημοτικά Σχολεία έχουν φτάσει σε πλήρη κορεσμό, αλλά και τα προβλήματα των σχολείων της Β/βάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.

Σε αρκετές περιοχές κτίστηκαν κάποια σχολεία και αυτό γιατί κάποιοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες αξιοποίησαν τις ευκαιρίες, που είναι αλήθεια, ότι ήταν αρκετές σε προηγούμενες περιόδους.

Στον Άγιο Στέφανο δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν διάθεταν την διορατικότητα για να αντιληφθούν τα μελλοντικά προβλήματα.

Τέλος το οδικό δίκτυο, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι παιδικές χαρές, η εγκατάλειψη του ΤΥΠΕΤ και η εξακολούθηση των κατοίκων να υδροδοτούνται από δίκτυο κατασκευασμένο από αμίαντο συμπληρώνουν την εικόνα της «ΣΥΧΡΟΝΗΣ» πόλης.

Πόσο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε γι΄ αυτή την πόλη?

Κύριε Δήμαρχε, με την σημερινή μας παρέμβαση στοχεύουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Αγίου Στεφάνου, γιατί και ιστορικά το δικαιούται και είναι έδρα του Δήμου, δηλαδή ο «καθρέπτης» μας.

Η κριτική αφορά όλους μας,όσοι άσκησαν και ασκούν εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια, αναλογικά με τα χρόνια που έκαστος είχε την ευθύνη

Τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια είναι χωρίς αντίκρισμα και περιττεύουν, όταν η πραγματικότητα τα διαψεύδει εκκωφαντικά.

Δ.Α.ΔΙΟΝ.