ΟΓΕ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: "Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ..."


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ...Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος. 55.000 είναι μόνο αυτά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυ-ξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια περνάνε ολόκληρο Γολγοθά μετά την αίτησή τους στο πρόγραμμα. Χρειάζεται να περάσουν από τη Σκύλλα των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή, και τη Χάρυβδη της μοριοδότησης, για να καταφέρουν να πάρουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρό-γραμμα. Και αφού καταφέρουν να συμπεριληφθούν στους “ωφελούμενους” με το κουπόνι (voucher) στο χέρι, πρέπει να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια δια-θέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό. Όσο για τους υπόλοιπους απομένουν δύο λύσεις: Είτε να βρουν μια θέση σε δη-μοτικό παιδικό σταθμό, καταβάλλοντας τροφεία που ολοένα και αυξάνονται, είτε να καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Τα στοιχεία που αποκρύπτει συστηματικά η κυβέρνηση είναι αμείλικτα. Το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί της “δημιουργίας 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρων”, αυτές αποτελούν «αέρα κοπανιστό» και δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορ-ρίφθηκαν από το πρόγραμμα φέτος. Σύμφωνα με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, η προσχολική αγωγή από κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, ενώ θα έπρεπε να είναι υπο-χρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν, μετατρέπεται σε ατομική υπό-θεση κάθε οικογένειας.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς, ώστε να μπορούν να εργαστούν. Ούτε, φυσικά, ένα ζεστό μέρος όπου θα προσφέρεται ένα πιάτο φαί στα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσω-ματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, και πρέπει να είναι αποκλειστική ευ-θύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημο-νικά, σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνερ-γες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Απαιτούμε:

* Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.
* Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.
* Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρό-γραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
* Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Για σένα νέα μητέρα
Υπάρχει ο Σύλλογος ή η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή. Παλεύουμε για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μη-τρότητα. Έλα να μας γνωρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνισθούμε μαζί! 31/8/2017

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ