8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΜΑΝΗ...


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ


Προς τον κ. Διον. Ζαμάνη  Δήμαρχο  Διονύσου
ΘΕΜΑ :  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αγαπητέ κε  Δήμαρχε,

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον  Νέο  Βουτζά  και στο Μάτι , όπου επικράτησε το απόλυτο αλαλούμ , κυρίως από την έλλειψη συγκεκριμένου Σχεδίου , αλλά και ανάλογου Συντονισμού κατά την ώρα της πυρκαγιάς από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής περισσοτέρων από 80 συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα, αλλά και τεράστια καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών , καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, έγινα δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από συμπολίτες μας (μέλη και φίλους του Συλλόγου μας), οι οποίοι με ρωτούσαν εύλογα , εάν γνωρίζω κάτι, για την ύπαρξη συγκεκριμένου Σχεδίου από τον Δήμο Διονύσου , αλλά και για το ΔΕΟΝ  ΓΕΝΕΣΘΑΙ κατά την εκδήλωση , ο μη γένοιτο , κάποιας φωτιάς στο μέλλον.

Κατοικώ με την οικογένεια μου στην Δημοτική Κοινότητα Διονύσου τα τελευταία 20 χρόνια και έχουμε δυστυχώς βιώσει, τρείς φορές, πολύ σοβαρές περιπτώσεις πυρκαγιάς , η οποία έφτασε πολύ κοντά στα σπίτια μας και η οποία ήταν φερτή από άλλες περιοχές ( Καπανδρίτι, Μαραθώνα και Πεντέλη ).

Με βάση την δική μου προσωπική εμπειρία , αλλά και πολλών συμπολιτών μας , αλλά κυρίως από τα μαθήματα πού πήραμε από τις πρόσφατες οδυνηρές εμπειρίες μας από τον Νέο Βουτζά και Μάτι , από τις εγκληματικές αδυναμίες των αρμοδίων Αρχών να διαχειριστούν, με την απαιτούμενη επάρκεια και αποτελεσματικότητα, την ΚΡΙΣΗ,  πού δημιούργησε η εκδήλωση πυρκαγιάς , επιτρέψτε μου , διερμηνεύοντας και τις ανησυχίες και τους φόβους των συμπολιτών μας , να κάνω και εγώ για λογαριασμό του Συλλόγου μας , κάποιες χρηστικές προτάσεις , με βάση τις διαχρονικές εμπειρίες μας , αλλά  και  την πρόσφατη λαίλαπα.

Επειδή βρισκόμαστε στο μέσον περίπου του καλοκαιριού , γεγονός πού εγκυμονεί ακόμη σοβαρούς κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς , εκτός από τα κλασσικά και αυτονόητα μέτρα προφύλαξης ( όπως έγκαιρος καθαρισμός των αδόμητων οικοπέδων και των κοινοχρήστων χώρων και πλατειών , άμεση κάθε φορά αποκομιδή των ξερών κλαδιών , τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα σημεία του Δήμου για τον κίνδυνο  εκδήλωσης φωτιάς κτλ ),
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ  επίσης και τα ακόλουθα :

1    ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ( πριν τους καλοκαιρινούς μήνες ), από τον Δήμο Διονύσου, με συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης , τόσον για την αποφυγή εκδήλωσης φωτιάς , όσον και για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. Το Σχέδιο αυτό να κοινοποιείται έγκαιρα κάθε χρόνο στους πολίτες και να οργανώνονται σεμινάρια για την ενημέρωση τους και την ευαισθητοποίηση τους.
2     ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ του Δήμου , γνωστού στους πολίτες , το οποίο , σε περίπτωση πυρκαγιάς , θα συντονίζει τα σωστικά μέσα του Δήμου και όχι μόνον και θα αποφασίζει για την αναγκαιότητα εκκένωσης διαφόρων περιοχών σε περίπτωση ανάγκης.
3    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ στους πολίτες των ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΑΝΑΓΚΗΣ του Δήμου , πού μπορούν να απευθύνονται για οδηγίες σε περίπτωση φωτιάς .
4    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ  ΟΔΩΝ  ΔΙΑΦΥΓΗΣ ( με συγκεκριμένο  οδικό χάρτη της περιοχής ),για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση ανάγκης , ειδικότερα στην Δημοτική  Κοινότητα Διονύσου ,που είναι κυρίως δασώδης περιοχή.
5   ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ  ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  με τους αντίστοιχους  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  για  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΜΕΤΑΞΥ  ΤΟΥΣ ,αλλά και με τους πολίτες, για την οργάνωση  ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ στην καλοκαιρινή περίοδο και ειδικότερα τις επικίνδυνες μέρες ( όταν έχει πολύ ξηρασία και φυσούν δυνατοί άνεμοι ). Για ενημέρωση σας μέλη του Συλλόγου μας έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπολίες και φυλάξεις στα πυροφυλάκια  της  περιοχής μας , σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας Διονύσου.
6     ΣΥΝΕΧΗΣ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ  από Ειδική Υπηρεσία του Δήμου των καιρικών φαινομένων τις επικίνδυνες κυρίως μέρες και συγκεκριμένα της ΕΝΤΑΣΗΣ  και της ΦΟΡΑΣ  των ανέμων , επειδή αποτελούν τα βασικά στοιχεία επέκτασης της φωτιάς στην περιοχή μας ,αφού στο παρελθόν η φωτιά ήρθε από άλλες περιοχές ( Καπανδρίτι, Μαραθώνα ,Πεντέλη κτλ ), για να γίνει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο , προκειμένου να ευρίσκονται σε εγρήγορση και για να είναι προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους , εάν χρειασθεί.
7     ΕΛΕΓΧΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( πριν το καλοκαίρι ) ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΚΡΟΥΝΩΝ ,αλλά και των μεγάλων ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ  ΝΕΡΟΥ , που είναι εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία του Δήμου , προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ΑΜΕΣΑ σε περίπτωση φωτιάς. Επισημαίνεται εδώ ότι το απόγευμα της Δευτέρας 23.07.18 , την ώρα της μεγάλης φωτιάς στον Ν. Βουτζά και Μάτι , κατά την επίσκεψη μου στα πυροφυλάκια  στη θέση ¨ΔΙΟΝΥΣΟΒΟΥΝΙ¨, προκειμένου να κατοπτεύσω για πιθανές εστίες φωτιάς στην περιοχή μας , διεπίστωσα δυστυχώς ότι οι μεγάλες Δεξαμενές , που είναι εγκατεστημένες στο ¨Διονυσοβούνι ¨, ήταν άδειες από νερό.
8 Τέλος η  ΕΚΤΥΠΩΣΗ από τον Δήμο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ  ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ  με όλες τις ανωτέρω χρηστικές πληροφορίες , για την μαζική του κυκλοφορία στους πολίτες.

Κύριε  Δήμαρχε,
Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές , κατά την άποψη μας , προτάσεις πυροπροστασίας , πού ο Σύλλογος μας καταθέτει , προκειμένου να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια ΟΛΩΝ μας , για την προστασία της Ζωής και της περιουσίας μας, αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος , πού αποτελεί ένα από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου πού έχουν δυστυχώς απομείνει στην Αττική.
Διόνυσος  25,07,2018
Με  εκτίμηση
Για το Διοικητικό  Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος


Κώστας  Μπομπής