Αναστασία Κώνστα-Τσουκλίδη: «Όλα είναι θέμα παιδείας»

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, υπάρχουν αρκετοί που υπόσχονται ότι θα προασπίσουν «το καλό των παιδιών μας». Σεβαστό το τι κάνει ο καθένας για το παιδί του, τους συμμαθητές του στο σχολείο και τους φίλους του στην ομάδα ή στη γειτονιά. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι τι μπορεί και τι σκοπεύει να κάνει και για τα παιδιά των άλλων.

Στη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» μας απασχόλησε ακριβώς αυτό: τι μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά όλων των κατοίκων του δήμου μας, δηλαδή τι σκοπεύουμε να κάνουμε συνολικά για την παιδεία στην πόλη μας.
Εκτός από τις δικές μας σκέψεις, λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη και τις προτάσεις της Ένωσης Γονέων του Δήμου Διονύσου και συζητήσαμε και με αρκετούς εκπαιδευτικούς. Ποιοι θα ήταν οι πιο κατάλληλοι άλλωστε να μιλήσουν για τα θέματα παιδείας παρά αυτοί που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα θέματα της παιδείας στο δήμο μας;

Το να αρκεστούμε μόνο στην εξωτερική ωραιοποίηση των κτηρίων και να επιχειρήσουμε να θρέψουμε δάφνες για το αυτονόητο , το θεωρούμε ανάξιο λόγου. Γι αυτό, η θέση μας, όσον αφορά τα σχολικά κτήρια, είναι η εξής : «Το κάθε σχολικό συγκρότημα πρέπει να αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές για την σχολική κοινότητα και επαρκές για την εκπαιδευτική διαδικασία».

Δυο πράγματα θα αναφέρω μόνο από όσα θα γίνουν. Το πρώτο είναι η δημιουργία της «ηλεκτρονικής ταυτότητας των σχολικών κτηρίων», που θα αποτυπώνει κάθε στιγμή την υπάρχουσα κατάσταση (σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό), τις ανάγκες και την κείμενη νομοθεσία. Έτσι, ο κάθε αρμόδιος αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στη συνολική εικόνα: τι έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει, σε ποιο σχολείο, πότε και πόσο θα κοστίσει. Σωστός και δίκαιος προγραμματισμός, σωστή και δίκαιη κατανομή χρημάτων χωρίς ρουσφέτια, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς «διπλοβαψίματα»…

Το δεύτερο είναι η επέκταση των δράσεων του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Δήμου Διονύσου, προς όφελος των γονέων και των μαθητών, καθώς θα υπάρχει ψυχολόγος μία μέρα την εβδομάδα σε κάθε σχολείο και θα λειτουργήσει σχολή γονέων σε τακτική βάση.

Υπάρχουν επίσης και δράσεις σε συνεργασία με ΑΕΙ, προς όφελος των μαθητών όλων των βαθμίδων και των εκπαιδευτικών, αλλά ο χώρος εδώ δεν επαρκεί για να επεκταθώ. Γιατί για εμάς, είναι σημαντικό για να είμαστε αρωγοί σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ενημερωθούν ώστε να συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις. Η ‘Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι στέκονται αρωγοί σε οτιδήποτε τους ζητηθεί κι εμείς σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο τους από εθελοντικό και άτυπο σε θεσμικό και ουσιαστικό.

Όλα αυτά δεν γίνονται άμεσα. Μπορούμε να δουλέψουμε με σχέδιο, για να πετύχουμε περισσότερα, προς όφελος όχι μόνο των παιδιών μας, αλλά και όλης της κοινωνίας, της τωρινής και της επόμενης!
Γιατί τελικά, όλα είναι θέμα παιδείας!

Αναστασία Κώνστα-Τσουκλίδη
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Άνοιξης
με τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ