Επεισόδια στα Διαβατά – Κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης: Μετανάστες θέλουν να πάνε στη Βόρεια Μακεδονία !

Αιτία της αναστάτωσης στα Διαβατά, διαδικτυακό κάλεσμα το οποίο παραπληροφορεί ότι στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλάβει τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια.

Σε δύο μέτωπα υπάρχει ένταση στο μεταναστευτικό, σήμερα Παρασκευή, με την κατάσταση να θυμίζει εικόνες του 2015. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα Διαβατά, ακύρωση δρομολογίων στον σταθμό Λαρίσης.

Κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης

Πρόσφυγες έχουν κάνει κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ανακοινώνει ότι αδυνατεί να εκτελέσει τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Περίπου 300 πρόσφυγες έχουν καθίσει στις ράγες και ζητούν να μεταφερθούν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα. Για τον ίδιο λόγω βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα Διαβατά και περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αιτία της αναστάτωσης στάθηκε διαδικτυακό κάλεσμα το οποίο παραπληροφορεί ότι στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευσή τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Ένταση στα Διαβατά

Ένταση ξέσπασε έξω από το camp των Διαβατών, όταν ομάδα περίπου 40 γυναικών, μαζί με μικρά παιδιά, από τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες-μετανάστες στο σημείο, επιχείρησε να μετακινηθεί, σύμφωνα με το voria.gr.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ήθελαν να υποδεχτούν μέλη της οικογένειάς τους που έρχονται από τη Συμμαχική Οδό, ωστόσο τα ΜΑΤ έστησαν μπλόκο και δεν τους άφησαν να περάσουν το σημείο.

«Θέλουμε να δούμε τις οικογένειες μας. Δεν είμαστε φυλακισμένες» φώναζαν στα αγγλικά.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των αστυνομικών και τους δεύτερους να τους απωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε μία ακόμη ολιγόλεπτη ένταση όταν η ίδια ομάδα γυναικών προσπάθησε επίμονα να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

Οι άνδρες των ΜΑΤ τις απώθησαν ξανά και μία-δύο γυναίκες φέρονται να εκτόξευσαν πέτρες εναντίον τους, ενώ μία γυναίκα φαίνεται να έχασε για μερικά δευτερόλεπτα τις αισθήσεις της και την απομάκρυναν από το σημείο. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες βρίσκονται σε στάση αναμονής έξω από το camp. Μεταξύ αυτών και της ομάδας γυναικών έχει στηθεί μεγάλο μπλόκο της αστυνομίας.

Από τους τηλεβόες του camp ακούγονταν μηνύματα στα αραβικά.

«Προσπαθούμε μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων που ακούγονται από τους τηλεβόες να εξηγήσουμε στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες ότι πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr, ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι διέμεναν σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από το camp Διαβατών, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Στόχος τους σήμερα να ξεκινήσουν πορεία προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, ορισμένες οικογένειες ήδη έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις σκηνές τους.

Κλειστή είναι η Συμμαχική Οδός ενώ στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία με τουλάχιστον τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ, που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη διάρκεια επεισοδίων πραγματοποιήθηκε μια προσαγωγή και μια σύλληψη ενός 37χρονου από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Γεροβασίλη: Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω Ειδομένης, αλλά και για αυτούς που κάνουν κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης.

Βίτσας: Το αργότερο μέχρι το πρωί θα εξομαλυνθεί η κατάσταση

«Θύματα παραπληροφόρησης» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από χθες έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών και, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο, διατύπωσε την εκτίμηση πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί «μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί».

Πηγή: newpost.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ