Έπεσαν οι υπογραφές για έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπέγραψε την Παρασκευή 23/10 την απόφαση για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δύο σχολεία στο Δήμο Διονύσου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, παρουσία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη,του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανου Κριεμάδη και του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημήτρη Δρόση.

Πρόκειται για τα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (2014-2020), Άξονας Προτεραιότητας 4.

Η πρόσκληση που έχει εκδοθεί από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας αφορά σε 54 Δήμους (εξαιρούνται οι Δήμοι που συμμετέχουν σε ΟΧΕ/ΒΑΑ) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 24,9 εκ. €. Ο κάθε Δήμος έχει συγκεκριμένο επιλέξιμο προϋπολογισμό για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του, ανάλογα με το πληθυσμιακό του μέγεθος.

Ειδικότερα θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

Γυμνάσιο Άνοιξης

• Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα συστήματα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας
• Παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης του κτιρίου (αλλαγή λέβητα, κυκλοφορητή και τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης)
• Αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης (LED)

Γυμνάσιο Δροσιάς

• Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα συστήματα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας
• Τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης
• Θερμομόνωση δώματος
• Αντικατάσταση Λέβητα
• Αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης (LED)

Με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων και τα δύο σχολεία θα αναβαθμιστούν κατά δύο ενεργειακές κατηγορίες, από Δ σε Β και θα εξοικονομείται ενέργεια 142.762 kWh/yr.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Σε συνεργασία με τους Δήμους και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε  την Αττική σε μία «Πράσινη Περιφέρεια», βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των τοπικών κοινωνιών. Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του ο κ.Καλαφατέλης δήλωσε:

«Η στενή και αποδοτική συνεργασία του Δήμου Διονύσου με την Περιφέρεια Αττικής αποδίδει καρπούς για τους δημότες μας. Σήμερα πετύχαμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων του Δήμου μας, του Γυμνασίου Άνοιξης και του Γυμνασίου Δροσιάς, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Η δράση αναβάθμισης αποσκοπεί στο να καταστήσει τα εν λόγω σχολικά κτίρια λιγότερο ενεργοβόρα, μέσω εργασιών αντικατάστασης των κουφωμάτων τους με νέα συστήματα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, θερμομοπροσόψεις, παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης, αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης (LED) κλπ. Σήμερα, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανο Κριεμάδη, είχα την ευκαιρία να δω και να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κο Πατούλη, με τον οποίο συμφωνήσαμε να τα πούμε σε μία επόμενη συνάντηση εφ’όλης της ύλης για όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο Διονύσου. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχα την ευκαιρία να θέσω στον Περιφερειάρχη και το οποίο θα εξετάσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι και η διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, από τη Λυκόβρυση στην ΑΒΥΠ στον Άγιο Στέφανο. Σήμερα επίσης είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με το συμπολίτη μας και φίλο Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νίκο Πέππα, για διάφορα ζητήματα του Δήμου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Πέππα και τα άλλα στελέχη της Περιφέρειας που είναι σταθερά δίπλα μας».

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ