ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ: “Επί Δημαρχίας Ζαμάνη ο Δήμος γύρισε πολλά χρόνια πίσω…”

Διαβάστε την “Ανοιχτή Επιστολή προς τους Δημότες” του πρώην αντιδημάρχου στρατηγικού σχεδιασμού και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Δημότες

«Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα και ο γυμνός βασιλιάς»

Στις εκλογές του 2014, αρκετοί άνθρωποι συνταχθήκαμε με τον Δ. Ζαμάνη και αγωνιστήκαμε για μια αλλαγή, που θεωρούσαμε απαραίτητη για το Διόνυσο. Μια αλλαγή που θα ενεργοποιούσε με φαντασία και δημιουργικότητα ό,τι πιο υγιές και σοβαρό διέθετε ο τόπος. Δυστυχώς η αλλαγή συντελέστηκε προς το χειρότερο και μαζί της έφερε τη διάψευση των προσδοκιών.

Από τη θέση ευθύνης που ανέλαβα κι έχοντας δίπλα μου ικανά και ευσυνείδητα υπηρεσιακά στελέχη, προσπάθησα για μια διετία να συνεισφέρω στη δημιουργία υποδομών και την καθιέρωση θεσμών, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η απομάκρυνση όμως της δημοτικής αρχής από τις προεκλογικές υποσχέσεις για ένα νέο συναινετικό διοικητικό μοντέλο με διαφάνεια και αξιοκρατία με οδήγησε σταδιακά να παίρνω αποστάσεις και να διαφοροποιούμαι όλο και συχνότερα. Τελικά, η συνειδητοποίηση των πραγματικών προθέσεων του δήμαρχου με ανάγκασε να παραιτηθώ από την αντιδημαρχία και –εν τέλει- να ανεξαρτητοποιηθώ. Όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις είχαν ήδη μείνει χωρίς περιεχόμενο.

Στη διάρκεια της δημαρχίας Ζαμάνη, ο δήμος Διονύσου δεν έμεινε απλά στάσιμος. Δεν έχασε απλά ευκαιρίες. Δεν περιορίστηκε στη μίζερη διαχείριση. Ο δήμος Διονύσου γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Και για να μην θεωρηθεί ότι τα παραπάνω είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και αβάσιμες προεκλογικές καταγγελίες θα παραθέσω κάποια, ενδεικτικά, στοιχεία από έναν ευμεγέθη κατάλογο:

Οποιαδήποτε διαφορετική φωνή ακυρώθηκε και απομακρύνθηκε. Το κλειστό, εσωστρεφές και ολιγοπρόσωπο σύστημα εξουσίας που δημιουργήθηκε «απέβαλε» ό,τι πιο παραγωγικό, αποτελεσματικό και υγιές διέθετε η παράταξη. Η διοίκηση περιήλθε σε μια μικρή ομάδα έμπιστων συνεργατών του απερχόμενου δημάρχου, που παρουσιάζουν αλαζονική, αυταρχική, βαθιά αντιδραστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους απέναντι στο δίκαιο των εργαζομένων, η πρωτοφανής άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και η καταπάτηση αυτονόητων δικαιωμάτων, τα οποία οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να διεκδικούν προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Είναι, επίσης, χαρακτηριστική η καταψήφιση της εισήγησης για τη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και η προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά τους απέναντι σε αιρετούς και πολίτες, ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή απέμεινε να πορεύεται χωρίς όραμα. Κανένα μεγάλο έργο δεν έγινε, κανένα δεν προγραμματίστηκε επί των ημερών της. Αντιδήμαρχοι διορίζονται και παύονται χωρίς απολογισμό και λογοδοσία. Το αυτό με τα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στα ΝΠΔΔ του δήμου. Το αυτό και με τους σταθερούς και τους διερχόμενους, πλην όμως καλά αμειβόμενους, γενικούς γραμματείς, συμβούλους και συνεργάτες.

Η χυδαιότητα εργαλειοποιήθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία είτε ενθάρρυνε και αναπαρήγαγε, είτε ανέχθηκε (και –οπωσδήποτε- ουδέποτε καταδίκασε) ανώνυμους σχολιαστές του διαδικτύου, που ανέλαβαν την «εξόντωση» των πολιτικών της αντιπάλων. Ψευδολόγοι, συκοφάντες, υβριστές, ρατσιστές, σεξιστές και βωμολόχοι, πάντοτε όμως «υμνητές» του δημάρχου και των πραιτωριανών του.

Ως πολίτες αυτού του τόπου έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, όπως χάθηκε η τελευταία πενταετία για τον Διόνυσο.

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η «Δράση Συν-πολιτών για Διαφάνεια και Δημιουργία» συμμετέχει στη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο.

Είναι μια πολιτική απόφαση, που επιτεύχθηκε μέσα από μια καθαρή διαδικασία συνεννόησης με τους πολιτικούς εταίρους μας, την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και τη «Συμμαχία για τον Πολίτη». Πρόκειται μια συνεργασία με σαφείς και ξεκάθαρες προγραμματικές δεσμεύσεις για αποκέντρωση, διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική ολοκλήρωση.

Οφείλουμε να επανορθώσουμε και θα το πράξουμε.

Διόνυσος, 1η Μαΐου 2019

Ηλίας Υφαντής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ