Κόντρα για τα LED στο Δήμο Διονύσου: Γιατί αποχώρησε η διοικούσα παράταξη, τι επικαλούνται οι μειοψηφίες

Νέα κόντρα ξέσπασε στο Δήμο Διονύσου με αφορμή τη συζήτηση του 8ου θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 8/4, το οποίο έφεραν προς συζήτηση 4 παρατάξεις της μειοψηφίας και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, το οποίο αφορούσε τo διαγωνισμό για τα LED. Συγκεκριμένα το θέμα ήταν: «Επαναξιολόγηση της 545/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου περί έγκρισης της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ενεργειακής αναβάθμισης αυτοματοποίησης του συστήματος κοινοχρήστων χώρων και εφαρμογές smart cities με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Διονύσου και Λήψη απόφασης για την επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης». Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει παράνομη τη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το μόνο αρμόδιο όργανο είναι η Οικονομική Επιτροπή. Διαβάστε τη δήλωση αποχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και την κοινή ανακοίνωση των μειοψηφιών.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια επίμονη και λυσσαλέα θα έλεγα προσπάθεια των 4 παρατάξεων της μειοψηφίας, για να ανατρέψουν με το έτσι θέλω την ιδιαίτερα θετική απόφαση, που λάβαμε στην Οικονομική Επιτροπή για τον διαγωνισμό των LED. Μια απόφαση που δρομολογεί την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με συστήματα «Smart Cities», με μεγάλο όφελος τόσο για το Δήμο όσο και τους Δημότες του.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση κατέστησα σαφές ότι οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δεν μπορούν να ανατραπούν από κανένα άλλο όργανο, παρά μόνο από την Οικονομική Επιτροπή. Όσο κι αν μην αρέσει αυτό σε ορισμένους, αυτό προβλέπει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, τουλάχιστον έως και σήμερα. Η διοίκησή μας τηρεί απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και όχι το παιγνίδι με τους θεσμούς.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα ακόμη και να κατανοήσω σε ένα βαθμό τις προθέσεις της μειοψηφίας, στο πλαίσιο μιας κοντόφθαλμης αντιπολιτευτικής τακτικής, αδιαφορώντας τελικά για τα πραγματικά προβλήματα των Δημοτών. Εδώ όμως μιλάμε για γεγονότα που δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

Με λίγα λόγια το Δημοτικό Συμβούλιο βεβαίως και μπορεί να συνεδριάζει όπως προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας, για την ενημέρωση του και την ανταλλαγή απόψεων. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να παίξει ρόλο ελεγκτικού / ακυρωτικού οργάνου αποδίδοντας στον εαυτό του αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες που δεν έχει. Επομένως το ΔΣ δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή.

Η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα LED δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, γιατί κάποιοι δεν την ήθελαν. Και ο νοών νοείτω…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο διαγωνισμός της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος (έργο υπερκοστολογημένο, φωτογραφική διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς τεχνολογικές δυνατότητες).

Αυτό έπρεπε να διορθωθεί. Αυτό ουσιαστικά κάναμε και δεν φειδόμαστε κόπων για να το δώσουμε να το καταλάβει αυτό και ο τελευταίος Δημότης μας.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια γιατί η ηγεσία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής επιλέγει αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση. Θέλει ακριβώς να θολώσει τα νερά, κρύβοντας τα βαριά της ανομήματα και εν τέλει να καταστρέψει ό,τι καλό μπορεί να γίνει για τον τόπο.

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί οι υπόλοιποι συνάδελφοι των μειοψηφιών, κρατάτε αυτή τη στάση;

Γιατί επιλέγετε να συμπορευθείτε με αυτή την ηγεσία, που οι Παρατάξεις της μειοψηφίας κατά το πρόσφατο παρελθόν (ορισμένες εκ των οποίων αποτελείτε σήμερα τη συνέχεια τους), είχαν καταδικάσει απερίφραστα τόσο τις επιλογές της, όσο τα αποτελέσματα τους; Γιατί δυστυχώς υπήρχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που εμείς τώρα τα αποτρέπουμε.

Γιατί άραγε δεν επιδιώξατε πρώτα μία σε βάθος, ενημέρωση, τόσο κατά τις μέχρι σήμερα διαδικασίες διαβούλευσης, όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί σας για τα ζητήματα συναίνεσης, ή έστω την τελευταία αυτή ώρα, αλλά προχωράτε σε απονενοημένα διαβήματα που το μόνο σίγουρο είναι ότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς;

Γιατί άραγε συμπορεύεστε με απαράδεκτες πρακτικές εκφοβισμού, πιέσεων και απειλών κατά των υπαλλήλων, εν ώρα συνεδρίασης του ΔΣ και όχι μόνον; Ουδέποτε, ούτε στο παρελθόν ως επικεφαλής της μειοψηφίας, ούτε ως Δήμαρχος σήμερα, δεν πολιτεύομαι και δεν προτίθεμαι να πολιτευθώ κατ΄ αυτό τον τρόπο.

Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς, δεν έχετε αντιληφθεί το θέμα και γι’ αυτό άλλωστε άκριτα συμπορεύεσθε με τη συγκεκριμένη ηγεσία που εφαρμόζει την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Και όμως αγαπητοί συνάδελφοι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια μιας συνήθους αντιπολιτευτικής πρακτικής στη Δημοτική Αρχή.

Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι, η αλήθεια να λάμψει. Θα την εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια στους συμπολίτες μας και κατά πόσο οι επιλογές μας υπηρετούν το συμφέρον του τόπου.

Ας είστε λοιπόν πιο προσεκτικοί για τη σημερινή σας στάση, τουλάχιστον οι καλοπροαίρετοι από εσάς.

Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτές τις πρακτικές. Αποχωρούμε αφού δεν μπορούμε να παρασταθούμε σε μια παράνομη διαδικασία, δηλώνοντας ότι όποια Απόφαση ληφθεί, θα είναι εκ προοιμίου άκυρη, ψευδεπίγραφη και ανυπόστατη. Με τέτοιου είδους πρακτικές και αιτήσεις χωρίς νόμιμο έρεισμα για θέματα προσχηματικά όπως η επικαιροποίηση της 545/2018 ΑΔΣ, μιας ήδη ανίσχυρης και άνευ αντικειμένου απόφασης, δεν νοείται νομιμότητα και οι παρανομίες αυτές θα τύχουν της αντίστοιχης αντιμετώπισης εκ μέρους μας

Γιάννης Καλαφατέλης”.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

“Τα LED και ο Απερχόμενος Δήμαρχος!

Σε μια σπάνια στιγμή… αυτογνωσίας, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Καλαφατέλης άνοιξε την πόρτα της εξόδου και εγκατέλειψε το Δημοτικό Συμβούλιο, 18 μήνες πριν του δείξουν την έξοδο οι ίδιοι οι δημότες!

Με μία πρωτοφανή πράξη απαξίωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της ίδιας της θέσης του Δημάρχου που κατέχει, ο κ. Καλαφατέλης απεχώρησε από την συνεδρίαση του σώματος, αμέσως μετά την εκφώνηση του 8ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της 10ης συνεδρίασης της 8ης Απριλίου 2022. Μαζί του απεχώρησαν και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επικαλούμενος λόγους υγείας!

Τι οδήγησε άραγε τον Δήμαρχο και την παράταξή του να αποχωρήσουν στο συγκεκριμένο αυτό θέμα, όταν λίγες μέρες πριν, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. με ανάλογο θέμα, κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι εμπόδιζε την ενημέρωση των δημοτών και κυρίως, όταν ήταν παρόντες και συμμετείχαν κανονικά στη συνεδρίαση η οποία είχε ολοκληρωθεί με ήρεμο και σχεδόν συναινετικό τρόπο η διαδικασία λήψης απόφασης επί των επτά προηγούμενων θεμάτων;

Η απάντηση είναι τόσο απλή που πραγματικά… τρομάζει! Δεν ήθελε ο κ. Δήμαρχος να τεθεί υπό την κρίση του σώματος η επαναξιολόγηση και η αναθεώρηση μιας παλαιότερης απόφασης του Δ.Σ., της απόφασης 545 του 2018, την οποία και ο ίδιος, ως επικεφαλής της αντιπολίτευση τότε, είχε αμφισβητήσει ψηφίζοντας λευκό!

Και προσοχή, σύμφωνα με την εισήγηση που εγκαίρως είχαν καταθέσει οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν υπερασπιζόντουσαν εκείνη την απόφαση του 2018, αλλά αντιθέτως, πρότειναν να ληφθεί απόφαση για κατάθεση νέας, επικαιροποιημένης και σαφώς τεκμηριωμένης μελέτης, με εναλλακτικές λύσεις για την επένδυση της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου καθώς και του τρόπου χρηματοδότησης τους, ώστε να προχωρήσει το έργο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και με την βέλτιστη για τον Δήμο επιλογή.

Με διαπιστωμένη την απαρτία και με τον πλέον νόμιμο τρόπο, διεξήχθη μια άψογη διαδικασία συνεδρίασης του Δ.Σ. και οι εναπομείναντες 23 Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπό την προεδρεία του Αντιπροέδρου του σώματος, απέδειξαν εμπράκτως αφενός το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης και αφετέρου ότι είχαν την βούληση:

  • να ενημερώσουν υπεύθυνα και με ακρίβεια τους δημότες για το σημαντικό θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, σε όλες του τις διαστάσεις (τεχνικές, οικονομικές κ.τ.λ.)
  • να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις και συναινέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών και όχι να κρυφτούν πίσω από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και
  • να διασώσουν την τιμή και την υπόληψη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανωτάτου οργάνου διοίκησης του Δήμου, κόντρα στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που το θέλουν διακοσμητικό.

Η τεράστιας σημασίας ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ., που τροποποίησε την παλιότερη 545/2018, όχι μόνο βάζει τέλος σε κάθε σκόπιμη μεθόδευση της σημερινής διοίκησης που ελαχιστοποιεί  απροκάλυπτα το όφελος του Δήμου και κυρίως των δημοτών υπέρ του ιδιώτη επενδυτή, αλλά και ανοίγει το δρόμο για την άμεση υλοποίηση της επένδυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού:

  • με ίδιους πόρους, που υπάρχουν,
  • με πλήρη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία,
  • με σωστή και πλήρη μελέτη φωτισμού,
  • με ακριβή υπολογισμό του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους,
  • με αναβάθμιση του προσωπικού του Δήμου, μέσω συγκεκριμένου προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης για την συντήρηση, χρήση και επέκταση της επένδυσης στην κατεύθυνση των “έξυπνων πόλεων”.

Μια απόφαση που, εκτός των ανωτέρω, ακόμα και με τους «μη ασφαλείς» υπολογισμούς της μελέτης της διοίκησης, θα εξοικονομούσε στο σύνολό της 650 χιλ. ευρώ περίπου υπέρ των δημοτών, από τον πρώτο χρόνο και για κάθε χρόνο μεσοσταθμικά, σε αντίθεση με την αναμονή του όποιου περισσεύματος από την διαχείριση του ιδιώτη στην δωδεκαετία!

Ο Δήμαρχος, η Παράταξή του και οι συνοδοιπόροι τους προσπάθησαν, πριν αποχωρήσουν από την συνεδρίαση, να προκαταλάβουν με κάθε τρόπο τους Συμβούλους ώστε να μην λάβει το Δ.Σ. μια τέτοια απόφαση, σε σημείο μάλιστα να απειλήσουν εκ των προτέρων 22 δημοτικούς συμβούλους (19 των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και 3 εκ των 4 ανεξάρτητων) ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι παράνομη και ότι θα την προσβάλουν!

Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο δηλαδή, απαγορεύεται στο Δ.Σ. να λάβει νέα απόφαση που τροποποιεί ή και καταργεί παλαιότερη που αφορά το ίδιο θέμα, δηλαδή την σκοπιμότητα, την βιωσιμότητα και την επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης μιας επένδυσης! Σε αυτή την “δημοκρατική λειτουργία” πιστεύει, αυτήν ακολουθεί. Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως, δεν μπορεί και να την επιβάλει!

Η συνεδρίαση-σταθμός της 8ης Απριλίου 2022 αποκάλυψε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το αληθινό πρόσωπο της σημερινής διοίκησης του Δήμου και όσων την στηρίζουν.

Ένας Δήμαρχος που φυγομαχεί. Ένας Δήμαρχος που φοβάται τον διάλογο. Ένας Δήμαρχος που στηρίζει την εικόνα του σε ψεύτικες και παραπλανητικές ανακοινώσεις.  Ένας Δήμαρχος που ως συναίνεση εννοεί το να συμφωνούν όλοι οι άλλοι μαζί του. Ένας Δήμαρχος που κρύβεται πίσω από τις δοτές  εξουσίες της κυβέρνησης προς την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που παραβιάζουν απροκάλυπτα τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως τη λαϊκή εντολή. Ένας Δήμαρχος που αγνοεί τις εκκλήσεις και τις αιτήσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων για μείζονα θέματα του Δήμου. Ένας Δήμαρχος που απειλεί το Δ.Σ. αν λάβει κάποια μη αρεστή σε αυτόν απόφαση.

Την πόρτα της εξόδου του την άνοιξε ήδη ο ίδιος. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν ακόμη 18 μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του… Είναι βέβαιο ότι ο Δήμαρχος θα προχωρήσει άμεσα σε «επίθεση» εντυπωσιασμού, δήθεν ενημέρωσης και δήθεν έργων, για να σώσει ό,τι… δεν σώζεται!

Εμείς, Παρατάξεις και Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και ενεργοί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών τους οποίους και καλούμε να είναι σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του Δήμου απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως οικιστικό–δασικό, λατομεία, ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, έργα υποδομής κ.α.

Για τις Παρατάξεις

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ / ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ / ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / ΤΕΥΚΤΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ / ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ / ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΩΤΟΣ”

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ