Μαζί για τον Διονυσο: Τα «Επιτελικά Σχέδια» καταλήγουν στο «Μια Βροχή μας Σώζει…»
Ακολουθεί η επιστολή της Δημοτικής Παράταξης.
Η “Μήδεια” παραπέμπει σε αρνητικά συναισθήματα, αντίθετα η “Ελπίδα” μόνο σε θετικά. Κι΄όμως, η διοίκηση Καλαφατέλη κατάφερε να ακούν οι δημότες και τη λέξη ελπίδα και να τρέμουν, να φοβούνται, να βρίζουν! Μια ακόμα επιτυχία της!
Το θέμα κύριε Δήμαρχε δεν είναι τι εξοπλισμό και τι μηχανήματα διαθέτουμε την ώρα της θεομηνίας, αλλά:
- το ποιός προγραμματισμός αναγκών υπάρχει, για απαραίτητα και κατάλληλα μηχανήματα και εξοπλισμό, ώστε να τα έχουμε, όταν έρθει η θεομηνία,
- το πώς τα διαχειριζόμαστε, που τα στέλνουμε, ανάλογα με το μέγεθος, τις ανάγκες και την ιδιομορφία της κάθε δημοτικής κοινότητας, το πώς τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον και το ποιά πρόβλεψη υπάρχει σε περιπτώσεις βλαβών και με ποιόν υπηρεσιακό μηχανισμό αντικαθίστανται ή επισκευάζονται,
- το πώς εκπαιδεύουμε, αξιοποιούμε και κατανέμουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου,
- το πώς συνεργαζόμαστε και ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα της κάθε δημοτικής κοινότητας, εκτός αν η κεντρική διοίκηση γνωρίζει καλύτερα από τα εκλεγμένα συμβούλια και τους κατοίκους της κάθε περιοχής,
- το πώς εκπονούμε εκ των προτέρων συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο δεν βασίζεται βέβαια στην χρησιμοποίηση “52 μηχανημάτων έργου της υπηρεσίας και ιδιωτών”, αλλά στις δυνατότητες του ίδιου του Δήμου. Εκτός αν δεν έχει καταλάβει ακόμα η Δημοτική Αρχή ότι φαινόμενα όπως η πρόσφατη κακοκαιρία θα αποτελούν συνήθη γεγονότα για την περιοχή μας. Σημειώνουμε βέβαια ότι σε προγενέστερη ανακοίνωση του Δήμου, τα διαθέσιμα μηχανήματα ήταν 60, αλλά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-«απολογισμό» ήταν 52 – χάθηκαν στην πορεία τα 8 ή κάποιος… μέτρησε λάθος;)
Δεν αρκεί να είναι ο Δήμος «παρών»,πρέπει να είναι και αποτελεσματικός την ώρα της κακοκαιρίας.
Η αναφορά κάθε φορά στις Εθελοντικές Ομάδες, τις οποίες αναγνωρίζουμε, τιμούμε και χειροκροτούμε, δεν απαλλάσσει τον Δήμο από τις ευθύνες του. Πολύ περισσότερο όταν την αποτελεσματικότητα των Εθελοντικών Ομάδων σε κάποιες περιοχές την «πιστώνονται» στον απολογισμό τους οι υπηρεσίες του Δήμου ενώ, η λιγότερη αποτελεσματική παρέμβαση των εθελοντών σε άλλες περιοχές, αποδίδεται στις τοπικές δυσκολίες και όχι στην αποτυχία των δημοτικών υπηρεσιών.
Σχετικά με την επίκληση μετά από κάθε κακοκαιρία ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, όπως «…πολύ στενοί ή επικλινείς δρόμοι με μεγάλες ανωφέρειες και κατωφέρειες…» ή «…τους δικούς μας ορεινούς όγκους … ένα οδικό δίκτυο 500 περίπου χιλιομέτρων που διαθέτει ο Δήμος Διονύσου….» θα θέλαμε να θυμίσουμε στον Δήμαρχο ότι έτσι ήταν πάντοτε και ότι μια σοβαρή διοίκηση ετοιμάζεται και εκπονεί συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια για την συγκεκριμένη περιοχή που διοικεί, δεν αντιγράφει απλώς τα υποδείγματα σχεδίων πολιτικής προστασίας που στέλνει το (τόσο επιτυχημένο άλλωστε!!!) αρμόδιο υπουργείο.
Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι η αναλυτική απαρίθμηση όλων των ενεργειών και των περιπτώσεων στις οποίες παρενέβησαν οι υπηρεσίες του Δήμου εξυπηρετεί επικοινωνιακές και μόνο ανάγκες και προσβλέπει στην καθησύχαση των διαμαρτυρόμενων δημοτών. Θα πρέπει να καταλάβει κάποια στιγμή η διοίκηση του Δήμου ότι, όλα αυτά για τα οποία επαίρεται, αποτελούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών. Είναι αυτονόητες «ενέργειες και επιχειρήσεις» και αλίμονο αν δεν τις παρείχε.
Μετά την “Μήδεια” αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε πρόβλεψη και ότι δεν παρείχε ο Δήμος ούτε τα αυτονόητα, ενώ σήμερα πανηγυρίζει για κάποια από τα αυτονόητα που παρείχε. Αυτό είναι ενδεικτικό της ποιότητας της διοίκησης που ασκεί, του τρόπου που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των δημοτών και του πόσο χαμηλά βάζει η ίδια η διοίκηση τον πήχυ! Και προφανώς, όταν έρχεται εκ των υστέρων ο λογαριασμός, τότε η απάντηση είναι απλή: «έπρεπε να τα κάνουμε, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους δημότες στο έλεος της θεομηνίας»!
Για οικονομικό και υλικοτεχνικό προγραμματισμό και θωράκιση του Δήμου εκ των προτέρων, ούτε λόγος. Ούτε λόγος βέβαια και για συζήτηση ή αποδοχή προτάσεων της αντιπολίτευσης ή τοπικών φορέων και συλλόγων. Η απόλυτη γνώση στα «μυαλά της διοίκησης»! Η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται στην ανακοίνωση του Δημάρχου προσκρούει όμως στην οδυνηρή πραγματικότητα που οι κάτοικοι βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες.
Και μιας και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ήρθε και η ώρα του πραγματικού απολογισμού της Μήδειας. Τώρα καταλαβαίνουν οι δημότες (με τα μηνύματα που λαμβάνουν) ότι η αίτηση για αποζημίωση που υπέβαλαν μετά από σχετική τότε διαφήμιση και παρότρυνση από την διοίκηση του Δήμου, εξυπηρετώντας πιθανώς τοπικούς εν δυνάμει υποψηφίους βουλευτές, υπόκειται σε εισοδηματικά κριτήρια! Κριτήρια που μόνο οι διοικούσες παρατάξεις του Δήμου ψήφισαν εκ των υστέρων, καταστρατηγώντας την ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στις συνέπειες φυσικών καταστροφών, αλλά και αποδεικνύοντας το πώς χρησιμοποίησαν την ανάγκη των πληγέντων δημοτών.
Φθάσαμε Σάββατο 29/1/2022 και δυστυχώς, για να καθαρίσουν οι δρόμοι αδιακρίτως, ασφαλώς και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, έχουμε επανέλθει ως Δημότες στο παλιό, σκωπτικό σύνθημα των φιλάθλων “μια βροχή μας σώζει”! Μόνο που στη θέση της ταλαιπωρημένης ομάδας είναι η ίδια η διοίκηση του Δήμου που βαδίζει για μια συντριπτική ήττα, τόσο στις επόμενες εκλογές όσο, και κυρίως, στη συνείδηση των δημοτών…
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Νίκος Κλήμης
Λυδία Φέρμελη