Μαζί για τον Διόνυσο: “Αχτίδα φωτός για την επίλυση των προβλημάτων των οικισμών μας”

Σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε διαβούλευση για μία εβδομάδα (έληξε χθες 03/03/2022) προβλέπεται η αντικατάσταση του άρθρου 12 του ν. 4759/2020 σχετικά με την οριοθέτηση προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών.

Στις νέες προβλεπόμενες διατάξεις και ειδικότερα στην παρ. 5 του άρθρου 40, η προτεινόμενη διαδικασία φαίνεται να επιλύει (εάν ψηφισθεί ως έχει) τα θέματα των οικισμών της Άνοιξης και του Αγίου Στεφάνου, αναγνωρίζοντας την βαρύτητα των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, βασικό στοιχείο της μέχρι τώρα επιχειρηματολογίας του Δήμου Διονύσου.Από την πλευρά μας ευχόμαστε να είναι αυτό το τέλος της ταλαιπωρίας που υφίστανται εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, με τα προβλεπόμενα στις παρ. 1, 2 και 6 του ίδιου άρθρου μπορεί να υπάρξει επίλυση των θεμάτων οριοθέτησης και των μικρότερων οικισμών του δήμου μας που βρίσκονται σε περιοχές προστασίας.

Οι πολλές παρεκκλίσεις που υπάρχουν στις διατυπώσεις του εν λόγω άρθρου δίνουν την αίσθηση της κατά περίπτωσης εξέτασης και προσπάθειας επίλυσης επιμέρους προβλημάτων παρά στην θέσπιση γενικών κανόνων για την ουσιαστική προστασία των οικισμών, αλλά για την ειδική περίπτωση των οικισμών του δήμου Διονύσου είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ευχόμαστε, η διαφαινόμενη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της αναγνώρισης της οριοθέτησης των οικισμών μας να οδηγήσει στον σύγχρονο σχεδιασμό της πόλης μας με κριτήριο το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε την τύχη να ζούμε, αλλά και  με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Κλήμης

Λυδία Φέρμελη

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ