Νέος Διόνυσος: Πρόσκληση για συνάντηση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων

Διόνυσος 29 Νοεμβρίου 2022

Προς: 1. τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

κ. Γ.Καλαφατέλη -Δύναμη Ευθύνης για το Διόνυσο

κ. Δ.Ζαμάνη- Ανοιχτοί Ορίζοντες

κ. Κ. Κουριδάκη- Εύπολις

κ. Ν. Κλήμη – Μαζί για το Διόνυσο.

κ. Τ. Παντέλογλου-Λαική Συσπείρωση

  1. τους Ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους

κ. Βασίλειο Φώτο

κα Μαρία Στυλιανού

κ. Θεόδωρο Στάικο

3.τους επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών και Κινήσεων

κ. Η. Υφαντή – ΔΔΔ

κ. Δ. Ζαφειρόπουλο – ΣΥΝΕΝΑ Βήμα Μπροστά

κα Κ. Μαϊχόσογλου –  O Διόνυσος του Αύριο

 

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και ειδικά με τα αυτοδιοικητικά θέματα έχουμε τη θεμιτή φιλοδοξία να εκφράσουμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών, με τον τρόπο

που ο καθένας μας αξιολογεί ως περισσότερο ουσιαστικό και πειστικό.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι πολίτες σε σημαντικό βαθμό έχουν κορεστεί ή κουραστεί από τις συχνά έντονες αντιπαραθέσεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι και όλοι εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης για την αισθητή απομάκρυνσή τους από δημοτικά δρώμενα.

Έχω τη στέρεη πεποίθηση ότι όλοι ανεξαιρέτως  θέλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός ήρεμου κλίματος πολιτικού πολιτισμού και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αποφύγουμε, σε απόλυτο βαθμό, αντιπαλότητες με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα για να θίξουμε το κύρος κάθε συναδέλφου μας.

Η Δημοτική Παράταξη Νέος Διόνυσος έχει με την ιδρυτική της διακήρυξη δεσμευτεί έναντι του εκλογικού σώματος ότι θα ακολουθήσει πιστά τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης με διαφάνεια, με λογοδοσία για κάθε απόφαση, με ευθύτητα λόγου και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με αξιοκρατία, εντιμότητα, μακριά από αυθαιρεσίες και κακοδιαχείριση.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι επιδιώκουμε το κοινό καλό, η κάθε παράταξη με το πρόγραμμά της, τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της με τους υποψηφίους της στους εκλογικούς συνδυασμούς.

Επιτρέψτε μου, ως πρώτο βήμα συναινετικού κλίματος , χωρίς να ισοπεδώνονται οι θεμιτές μας διαφορές, να σας προσκαλέσω σε μια συνάντηση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με την ελπίδα να συμφωνηθούν τα συγκεκριμένα θέματα και να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια γόνιμη περίοδο δημιουργίας που αξίζει ο Διόνυσος που κατοικούμε και αγαπάμε.

Προτείνω λοιπόν  να συναντηθούμε ισότιμα σε ένα στρογγυλό τραπέζι μια προσεχή Τρίτη , κατά την οποία δεν θα έχει οριστεί Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΠΚ Αγίου Στεφάνου, και σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο που σας επισυνάπτω ενδεικτικά και μόνο για να διευκολύνω τον διάλογο.

Ελπίζω όλοι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση και να θεμελιώσουμε έναν αυτοδιοικητικό πολιτισμό, παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Δήμους και θα προσέθετα με ευρωπαϊκή αντίληψη διοικητικής οργάνωσης και προσφοράς φιλικών υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους.

Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νίκος Καρυστινός

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚH ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1.Τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού μας Συμβουλίου (ΗΔ) συχνά δεν είναι άρτια προετοιμασμένα. Απουσιάζουν αρκετές φορές συνοδευτικά τεκμηριωτικά έγγραφα. Έχει παρατηρηθεί το αρνητικό φαινόμενο να αποσύρονται θέματα ΗΔ είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας είτε νομικών αντιφάσεων. Στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους δεν παρέχεται καμία δυνατότητα γνώμης ή εγγραφής θεμάτων με περισσότερο ευέλικτο τρόπο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

2.Το ΔΣ ασχολείται συχνά με θέματα τυπολατρικά έως δευτερεύοντα που δεν προσιδιάζουν στον επιτελικό του χαρακτήρα. Αυτό οδηγεί στον περιορισμό χρόνου για ενδελεχή εξέταση θεμάτων που απαιτούν διάλογο ουσίας και προσπάθεια σύγκλισης. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο μεταφοράς τυπικών αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακό επίπεδο, χωρίς αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου , αρκεί να ζητηθεί από μια ειδική ομάδα εργασίας να ασχοληθεί με το θέμα. Στην ομάδα αυτή μπορούν να συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, για να μεταφέρουν προτάσεις των υπηρεσιών τους για αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων από το ΔΣ .

3.Ο δημοκρατικός θεσμός της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης καταστρατηγείται χρονικά τόσο από τους ερωτώντες, όσο και από τους έχοντες την αρμοδιότητα να απαντήσουν. Κατά κανόνα η χρονική διάρκεια της συζήτησης προ ΗΔ πλησιάζει τις δυο ώρες και αυτό προκαλεί κόπωση και πίεση χρόνου στα εγγεγραμμένα θέματα ΗΔ. Ο δημοκρατικός αυτός θεσμός πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί το δικαίωμα λόγου, μεταφοράς λαϊκών αιτημάτων και προτάσεων και αντίστοιχης λογοδοσίας των αρμοδίων. Υπενθυμίζω πως υπάρχει και η πλατφόρμα Novoville που επιτρέπει την κατάθεση επισημάνσεων και προβλημάτων της καθημερινής ζωής και δεν αξιοποιείται επαρκώς και συστηματικά ως μέσο υποβολής αιτημάτων και παρακολούθησης των μέτρων επίλυσης.

Β.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Σύμφωνα με τις παραπάνω διαπιστώσεις ακολουθούν προτάσεις για διάλογο και κατάληξη συναπόφασης :
α. Οι δημοτικές παρατάξεις να προτείνουν δια του Προέδρου ένα θέμα για την ΗΔ κάθε συνεδρίασης.
β. Τα θέματα ΗΔ να διανέμονται εγκαίρως με πλήρη τεκμηρίωση π.χ. 4 εργάσιμες μέρες πριν από κάθε συνεδρίαση και με συγκεκριμένο εισηγητή. Θέμα που δεν συνοδεύεται από γραπτή εισήγηση να αποσύρεται και να επανέρχεται σε μεθεπόμενη συνεδρίαση.
γ. Όλα τα μέλη του ΔΣ να τηρούν αυστηρά τον χρόνο ομιλίας για θέματα εκτός ΗΔ. Οι απαντήσεις να είναι εξίσου συνοπτικές και να μην γίνεται κατάχρηση του λόγου οποτεδήποτε στο μέσον της διαδικασίας.
δ. Για να μην θεωρηθεί ότι προσβάλλονται δημοκρατικά δικαιώματα, να καθιερωθεί “η μέρα και ώρα της αντιπολίτευσης” κάθε 15 μέρες σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ζητήματα απαρτίας ή ψηφοφορίες για την λήψη αποφάσεων. Αυτό θα αποτελέσει έναν καθαρά δημοκρατικό έλεγχο και μια πρόσκληση για λογοδοσία της ΔΑ.
δ. Να καθιερωθεί η κατάθεση γραπτών ερωτήσεων προς Αντιδημάρχους / Υπηρεσίες με υποχρεωτική απάντηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
ε. Για την ουσιαστική και περισσότερο επιτελική λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου η ΔΑ να εισηγηθεί, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, στο σώμα ποιες τυπολατρικές διατάξεις παραμένουν στο υπηρεσιακό επίπεδο ευθύνης και δεν επιβαρύνουν τα θεσμικά όργανα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει περιθώριο αποσυμφόρησης των θεσμικών οργάνων. Μια επιτροπή εργασίας θα μπορούσε να διερευνήσει τις δυνατότητες αποσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων. Ας ζητηθεί να εξετασθεί το όλο πλέγμα, διατρέχοντας τις ΗΔ του τελευταίου χρόνου για να τεθούν «τα δάχτυλα επί τον τύπον των ήλων».
στ. Να συμπληρωθούν τα ισχύοντα μέτρα για θέματα διαφάνειας και κατόπιν διαπαραταξιακής ομοφωνίας, να περιοριστούν οι απευθείας (έστω κατόπιν διαπραγμάτευσης) αναθέσεις ή τουλάχιστον να αποφασίζονται με πολλαπλώς διαφανή κριτήρια και με την απαραίτητη ευρύτερη συμφωνία και όχι απλά με τις τυπικές γραφειοκρατικές δομές και διατάξεις που ενδέχεται και να καταστρατηγηθούν. Κάθε προσθήκη με θέματα και διατυπώσεις είναι αποδεκτή για ανταλλαγή απόψεων.

Νίκος Καρυστινός
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ