Ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” στις δράσεις του “Ανοιχτού Σχολείου”, τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Γυμνάσιο Άνοιξης

Πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο καθηγητής και αστρονόμος Ξενοφώντας Μουσάς.

Την ερχόμενη δευτέρα 06/05 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηκλώσεων του Γυμνασίου Άνοιξης (Κανάρη 2), οι δράσεις του Ανοικτού Σχολείου παρουσιάζουν την ομιλία με θέμα “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων” με επίτιμο καλεσμένο τον κ.Ξενοφώντα Μουσά.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο, πλανητικής λειτουργίας, μηχανισμό και αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής.Φυλάσσεται στον Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να απασχολεί και να συναρπάζει τους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου.

Λίγα λόγια για τον κ.Ξενοφώντα Μουσά

Ο αστρονόμος Ξενοφών Μουσάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος (Συνταξιούχος) του Πανεπιστημίου Αθηνών και χαρισματικός ομιλητής. Εργάστηκε χρόνια στο Imperial College London και το Πανεπιστήμιο Μεξικού. Βραβεύθηκε από την American Geophysical Union το 2000 και την NASA το 2009. Επίτιμος διδάκτωρ Ακαδημίας Εκπαίδευσης Ουκρανίας, 2017.

Συγγραφέας τριών βιβλίων, 120 επιστημονικών άρθρων και 150 στην Εγκυκλοπαίδεια Εκδοτικής Αθηνών. Επέβλεψε 28 διδακτορικά. Ερευνητικά εργάζεται για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αρχαίους φακούς και κάτοπτρα, Ιστορία επιστημών, Διαστημική και Ηλιακή φυσική, Διδακτική.

Συμμετέχει σε πειράματα σε διαστημόπλοια της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Έκανε εκατοντάδες εκθέσεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ομιλίες σε όλο τον Κόσμο, Πανεπιστήμια Λομονόσωβ, Χάρβαρντ, Ντρέξελ, Ταφτς, Λονδίνου, Μπέρμινχαμ, NASA, UNESCO.

Μερικά βασικά ερωτήματα τα οποία απαντώνται στο βιβλίο του με τίτλο “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων” και θα απαντηθούν και στην ομιλία μας:

Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ποιος και που τον έφτιαξε;
Είναι πράγματι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο μηχανικό Σύμπαν και ο πρώτος υπολογιστής;
Ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Αρχιμήδης και ο Ίππαρχος συνέβαλαν στο μεγαλειώδες επίτευγμα της κατασκευής του Μηχανισμού;
Που βρέθηκε και τι μέγεθος έχει;
Ποιες λειτουργίες, ποιες εφαρμογές και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούσαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων;
Υπάρχουν και άλλα παρόμοια μηχανήματα;
Πόσο αξιόπιστη είναι η συμβολή του Μηχανισμού στην κίνηση του Ηλίου, της Σελήνης και των Πλανητών;
Τι είναι τα ημερολόγια του Μηχανισμού;
Πως γίνονται οι προβλέψεις των εκλείψεων;
Με ποιον τρόπο βρίσκει την ακριβή έναρξη της κάθε Ολυμπιάδας κάθε 4 χρόνια;
Ποιες πληροφορίες μας παρέχει το ενσωματωμένο στο Μηχανισμό εγχειρίδιο χρήσης;
Υπάρχουν Αυτοματισμοί στο μηχανισμό των Αντικυθήρων;
Σε τι άλλο χρησίμευε εκτός από το να υπολογίζει τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων;

ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Αντιδημαρχία
παιδείας, αθλητισμού
&
 κοινωνικής αλληλεγγύης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ