O Πρόεδρος της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ Όμηρος Εμμανουηλίδης στο edionysos.gr

Η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Υστερούντων) διαθέτει δύο Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) σε Χαλάνδρι και Άνοιξη και ένα κτίριο στο Γαλάτσι, ενώ παρέχει υπηρεσίες εκπαίδεσης, εργοθεραπείας κλπ σε 120 περίπου οφελούμενους.

Στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης, τον Ιούνιο που μας πέρασε, στη δομή της Άνοιξης (στη λεωφόρο Ανοίξεως – Σταμάτας 31), συναντήσαμε τον Πρόεδρο της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ Όμηρο Εμμανουλίδη, γνωστό Αθλίατρο & Φυσίατρο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος, παρά την πίεση του χρόνου, απάντησε με προθυμία σε μερικές σύντομες ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Κύριε Εμμανουηλίδη, πως βρεθήκατε στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Υστερούντων ;

Η αποστολή τόσο η δική μου όσο και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού  Συμβουλίου, είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα άτομα με νοητική στέρηση αλλά και τις οικογένειές τους. Σε ό,τι αφορά τη δική μου εμπλοκή στη διοίκηση της Ένωσης οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο προσωπικό ενδιαφέρον που έχω, δεδομένου ότι μέλος της οικογένειάς μου ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ατόμων, τα οποία χρήζουν ειδικής μέριμνας και βοήθειας.

Εν είδει απολογισμού, είστε ευχαριστημένος από τη συνολική παρουσία και προσφορά της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ όλα αυτά τα χρόνια ;

Δε σας κρύβω ότι στην πορεία των ετών έχουν υπάρξει αρκετές μεταπτώσεις, καθώς τα πράγματα δεν ήταν πάντα ούτε εύκολα ούτε ρόδινα. Χρειάστηκε ένας αδιάκοπος αγώνας με πολύ κόπο, κόντρα σε αντιξοότητες, για να κατακτήσουμε ό,τι έχουμε καταφέρει σήμερα, προς όφελος των ατόμων με νοητική στέρηση τα οποία είναι μέλη μας. Μιλώντας λοιπόν για το σήμερα, μπορώ να σας πω ότι είμαστε σε ένα αρκετά καλό δρόμο με καλές και ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ίδια την εικόνα και το χαμόγελο των παιδιών.

Βοηθούν τελικά τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας τη θετική εξέλιξη των ατόμων με νοητική στέρηση ;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευομένων υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε δει και θεαματικά αποτελέσματα. Δε σταματάμε όμως σε όσα έχουμε πετύχει. Χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό μας αλλά και τους εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς διάφορες υπηρεσίες, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον.Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά μέσα από την ενημερωτική ιστοσελίδα σας, καθώς βέβαια και τους χορηγούς μας οι οποίοι στηρίζουν αδιάλειπτα το έργο μας.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο Κ.Δ.Η.Φ. της Άνοιξης ποια είναι η σχέση σας με το Δήμο Διονύσου  ; 

Οι σχέσεις μας ασφαλώς και είναι πολύ καλές όπως και με το Δήμο Χαλανδρίου και άλλους όμορους Δήμους. Σε κάθε περίπτωση όμως δε σας  κρύβω ότι προσδοκούμε σε ακόμα στενότερη συνεργασία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους κατοίκους του Δήμου Διονύσου αλλά και των γειτονικών περιοχών ; 

Το  βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ έχει πολλές ακόμη δυνατότητες και προγράμματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν αποτελεσματικά  τα άτομα με νοητική στέρηση και τις οικογένειές τους. Θα ήθελα να υπενθυμίσω και το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης που είναι σε εξέλιξη, για βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 6 ετών. Το πρόγραμμα αφορά σε διαγνωσμένο ή μη πρόβλημα νοητικής στέρησης ή άλλης αναπτυξιακής διαταραχής και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Θέλω λοιπόν μέσα από το βήμα που μου δίνετε να το επικοινωνήσω στον κόσμο. Η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ δεν ζητάει μόνο βοήθεια και ενίσχυση. Την ίδια στιγμή, είμαστε αντίστοιχα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις οικογένειες των οποίων μέλη ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης ή άλλων διαταραχών, τις οποίες καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχουν.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που που δώσατε για να υπενθυμίσω την παρουσία μας.

Ιστορικό της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

Η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ άρχισε να λειτουργεί με την υποστήριξη ομάδας γονέων παιδιών με ΝΥ σε συνεργασία με το κέντρο Ψυχικής Υγιεινής από το 1963 και απευθυνόταν σε άτομα σχολικής ηλικίας που απασχολούνταν κυρίως στο “Στουπάθειο” έως τα 18 τους χρόνια. Το 1978 για να συνεχίσουν αυτά τα άτομα την κατάρτισή τους, ιδρύεται η μονάδα στο Χαλάνδρι Αττικής με μορφή απασχόλησης με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Το 1982 λειτουργεί και δεύτερη μονάδα στο Γαλάτσι και το 1995 τρίτη μονάδα στην Άνοιξη Αττικής. Το σύνολο των ατόμων με ΝΥ που παρακολουθούσαν καθημερινά έφτανε τα 180 άτομα. Από το 2012 στο Χαλάνδρι στο νεοκατασκευασθέν κτήριο λειτουργούν: Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 6 ατόμων και από το 2016 Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής. Από το 2017 σε Χαλάνδρι και Άνοιξη λειτουργούν Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), χρηματοδοτούμενα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Σε Εθνικό Επίπεδο η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ:

Είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Αττικής.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).
Συνεργάζεται με όλες τις Κοινωνικές Κυβερνητικές και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Υπηρεσίες

Κ.Δ.Η.Φ. Άνοιξης

Η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας ατόμων-παιδιών με νοητική υστέρηση ή και αυτισμό το οποίο εξειδικεύεται μέσα από τις βασικές δράσεις του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης, δυναμικότητας τριάντα (30) ατόμων με προοπτική αύξησής της. Στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΑ) εντάσσονται για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας τριάντα (30) άτομα με νοητική υστέρηση ή και αυτισμό για τρία (3) χρόνια.

Το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ παρέχει στους 30 ωφελούμενους τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Τη μεταφορά τους από και προς το Κέντρο Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας, με λεωφορεία, ειδικά διαμορφωμένα στις ανάγκες των ωφελούμενων.

• Τη διημέρευση και ημερήσια φροντίδα τους.

• Την παροχή ελαφρού γεύματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως φρούτα εποχής.

• Την εκπαίδευση στη διαχείριση των προσωπικών τους αναγκών σε θέματα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησής τους.

• Την εργοθεραπεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο προκειμένου να βελτιώσουν και αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στους διάφορους τομείς της ζωής.
Σε ατομικό, μέσω των εξατομικευμένων δραστηριοτήτων, για να ενισχύσουν τη λειτουργικότητά τους και να ασκηθούν σε γνωστικές λειτουργίες.
Σε ομαδικό, στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ όπως χειροτεχνίας, Η/Υ, οικιακής οικονομίας, κηποτεχνίας και θερμοκηπίου κλπ.

• Ειδικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής, για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

• Ιατρική υποστήριξη και παρακολούθηση.

• Ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ωφελουμένων όσο και των οικογενειών τους.

• Κοινωνική υποστήριξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο με:
– Προγράμματα εξόδου και κοινωνικοποίησης (καφετέρια, μουσεία, εκθέσεις κτλ)
– Συμμετοχή όσων επιθυμούν στη Θεατρική ομάδα και στη χορωδία της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ
– Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές
– Συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
– Ανταλλαγή επισκέψεων σε παρεμφερείς φορείς της κοινότητας στο πλαίσιο των δράσεωνδικτύωσης
– Συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου για ΑμεΑ
– Συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επαφή με μαθητές,σπουδαστές και φοιτητές μέσα από τις επισκέψεις και την πρακτική άσκηση αυτών στον χώρο του.
– Συμμετοχή σε κατασκηνώσεις που οργανώνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Παράλληλα λειτουργούν και παρέχονται για κάθε εξυπηρετούμενο όλες οι παραπάνω υπηρεσίες και ιδιαίτερα:

• Ιατρική παρακολούθηση
• Ψυχολογική υποστήριξη
• Κοινωνική υποστήριξη
• Φυσιοθεραπευτική υποστήριξη
• Γυμναστική
• Θέατρο
• Μουσική
• Χορωδία
• Έξοδοι, εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία και σε παρεμφερείς φορείς στο πλαίσιο της δικτύωσης κ.λ.π.

Το όραμά της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ 

Στην δεκαετία του 1960 η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ συστάθηκε από τους πρωτοπόρους φορείς στην ανάπτυξη δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και διασφαλίζουν τα βασικά δικαιώματα των ατόμων με Ν.Υ. Πενήντα χρόνια μετά αισθανόμαστε πάλι την ανάγκη να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά περνώντας από την απλή διασφάλιση κάποιων δικαιωμάτων στην ενεργή συμμετοχή του ατόμου, με μια ολιστική προσέγγιση που θέλει το ίδιο το άτομο εκφραστή των επιθυμιών του.

Αυτή η προσέγγιση απαιτεί μια σειρά από συνεργασίες, συμπράξεις, όπου εργαζόμαστε όχι μόνο με το άτομο αλλά και με όλες τις πτυχές της ζωής του. Συνεργαζόμαστε με την κοινότητα ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικά δίκτυα που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση του ατόμου(εκπαιδευτικά πλαίσια, αγορά εργασίας, εργοδότες κλπ).

Σε αυτή την ενεργή διαδικασία θεωρούμε ως βασικό πυλώνα την οικογένεια του ατόμου.

Εργαζόμενοι με την οικογένεια επιτυγχάνουμε, έγκαιρη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη παρέμβαση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε τους κοινωνικούς αγωγούς (κεντρική διοίκηση, ΕΕ) που θα βοηθήσουν το άτομο από την πρώτη στιγμή της ζωής του και για όσο αυτό χρειαστεί (πρώιμη παρέμβαση).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της ΠΕΓΚΑΠ στο pegkap.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ