Πινελιές και …. νότες: Καινοτόμες ιδέες με προοπτικές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου συνεπές ως προς την εκπαιδευτική φιλοσοφία-οπτική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια παρουσίασε το Σάββατο 27/5/23 ένα πολιτιστικό δρώμενο βασισμένο σε διαθεματικές-διεπιστημονικές δράσεις μέσα από τη δημιουργική οπτική της εκπαιδευτικής του ομάδας.

Με τη γενεσιουργό δύναμη που απορρέει από τη συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας (εκπαιδευτικοί-μαθητές- γονείς) μπορέσαμε να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών μας μέσα από εικαστικές, μουσικές και κινησιολογικές δημιουργίες.

Αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με το Διοικητικό του Συμβούλιο αλλά και τα μέλη του, που αποδεχόμενος την ιδέα μας, την υλοποίησε με τον καλύτερο τρόπο συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Οι μικροί μαθητές μας της Α΄ τάξης, εμπνευσμένοι από σχετικό μάθημα των Ελληνικών και εργαζόμενοι για τρεις μήνες περίπου, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν έργα σε πρωτότυπα Πικάσο, Μιρό, Καντίσκι , Βαν Γκογκ και άλλων ζωγράφων, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργικότητά και τη φαντασία τους. Οι μαθητές μας όταν μεγαλώσουν μπορεί να μη θυμούνται τη Γραμματική που τους διδάξαμε αλλά…. σίγουρα θα έχουν στη μνήμη τους την πρώτη τους έκθεση ζωγραφικής και την περηφάνια που ένιωσαν βλέποντας τα έργα τους να στολίζουν το αλσύλλιο του σχολείου μας.

Οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από τον Κυκλαδικό πολιτισμό δημιουργώντας ειδώλια με έναν … διαφορετικό τρόπο. Κάθε μαθητής κλήθηκε να ζωγραφίσει ένα κυκλαδικό ειδώλιο και να αποτυπώσει τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί.
Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από τη φύση, το περιβάλλον της πόλης, τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία, όλα βασισμένα στην προοπτική.
Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν χωρίς τη βοήθεια εκπαιδευτικού Εικαστικών, αφού στο Σχολείο μας δεν υπηρετεί συνάδελφος αυτής της ειδικότητας τα δύο τελευταία χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, όλοι εμείς δεν διεκπεραιώσαμε απλώς μία διδακτική ώρα, αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και σε αυτόν τον τομέα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης …. ήρθαν οι νότες

Οι μαθητές της Γ’ τάξης παρουσίασαν ένα τραγούδι για την εξοικονόμηση της ενέργειας σε στίχους της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του τμήματος και σε μουσική που δημιουργήθηκε από μαθητή της τάξης με τη βοήθεια του πατέρα του.

Με αφορμή, λοιπόν, μία ενότητα στο μάθημα των Ελληνικών, οι μαθητές άκουσαν τους στίχους και τότε εκφράστηκε η επιθυμία να το μελοποιήσουν και να προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν όσους περισσότερους συνανθρώπους τους μπορούσαν σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης της ενέργειας.

Επιπροσθέτως, το τραγούδι και όλη εν γένει η παρουσίασή του βρίσκεται στο ιδιωτικό κανάλι (YouTube) της υπεύθυνης εκπαιδευτικού. Δημιουργήθηκε το QR code της παρουσίασης, με τη βοήθεια γονέα του Σχολείου μας και στη συνέχεια παρήχθησαν μπρελόκ με έξοδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα οποία και διατέθηκαν από τους μαθητές στους γονείς, με σκοπό την αγορά κομποστοποιητή.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν αόκνως για αυτή την υπέροχη δράση, όπως αυτή κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Ιδιαιτέρως όμως θα ήθελα να συγχαρώ τις συναδέλφους:

κ. Βαΐτση, υπεύθυνη της Γ’ τάξης,
κ. Κυβέλου, υπεύθυνη της Α΄ τάξης
κ. Καλάκου, υπεύθυνη της Δ΄ τάξης
κ. Παπαντωνοπούλου, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής
κ. Κουρομπίνα, σχολική νοσηλεύτρια, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσέφερε, εκτός της ειδικότητάς της
Φυσικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους των συναδέλφων μου τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που με πολύ καλή διάθεση και διακριτικότητα, μας βοήθησε να υλοποιήσουμε τη φιλόδοξη ιδέα μας.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο 1ο Δ.Σ. Διονύσου θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υλοποιώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλών απαιτήσεων κι επιπέδου που ωφελούν τη σχολική μας κοινότητα και θέτουν τις βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας.

Ο Διευθυντής
Φώτιος Περρής

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ