Στην Αίγυπτο ο Τσίπρας για την Ευρωαραβική Σύνοδο

Αφίχθη στο Σαρμ ελ Σέιχ ο Τσίπρας για την ιστορική πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ – Ελ – Σέιχ της Αιγύπτου. Αφορμή για τη διοργάνωση της Συνόδου ήταν η πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να βρουν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η Σύνοδος έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Μεσόγειο. Θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, στην οποία η Ελλάδα επιχειρεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα, χωρίς κοντόφθαλμες και μονοθεματικές προσεγγίσεις. Θα επισημάνει πως είναι αναγκαία μια διττή προσέγγιση: Αφενός η συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου η προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακά με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου. Η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών. Τα τρία τελευταία χρόνια φιλοξενήθηκαν τρεις Ευρω – Αραβικές Διασκέψεις στην Αθήνα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συμπόρευση σε πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντατικοποιήθηκε η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ εγκαινιάστηκε τριμερής συνεργασία με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σε μια εποχή που ενισχύονται στη δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία και ο διχαστικός λόγος, η χώρα μας προωθεί τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Σύνοδος Ασφαλείας της Ρόδου, Σύνοδος για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή).

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Sisi, της Παλαιστίνης κ. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Aboul Gheit.

Το πρόγραμμα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

17.00 : Επίσημη υποδοχή αντιπροσωπειών και τελετή έναρξης της Συνόδου ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου.

17.50 : Πρώτη Ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together – part 1»

20.15: Επίσημο Δείπνο

Δεύτερα 25 Φεβρουαρίου

9.45: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου κ. Aboul Gheit.

10.30: Σύνοδος σε περιορισμένη σύνθεση με θέμα «Addressing regional challenges together».

12.00: Δεύτερη ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together – part 2»

Αντώνης Αντζολέτος

Πηγή: newpost.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ