Συνέντευξη του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη στην Εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”
Ακολουθεί Συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Διονύσου στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ (Μπορείτε να την διαβάσετε και πατώντας ΕΔΩ )
– Κύριε Δήμαρχε, βγαίνουμε πλέον από ένα πολύμηνο lockdown. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ και πολύ καιρό όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία την άρση του lockdown, οπότε σήμερα δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι αλλά και αισιόδοξοι για το μέλλον. Απαντώντας τώρα στο ερώτημά σας για τις πρωτοβουλίες του Δήμου, να υπογραμμίσω ότι εμείς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δε σταματήσαμε ούτε λεπτό να στηρίζουμε την τοπική μας κοινωνία.
Αναφορικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, έχουμε ήδη λάβει σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να παρέμβουμε και στο μέλλον αν χρειαστεί. Ενδεικτικά να αναφέρω την απαλλαγή από τα τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού όσων επιχειρήσεων διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω Covid-19, την απαλλαγή τους από την Έκδοση Αδειών Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων, την απαλλαγή τους από την επιβολή προστίμου 2% εκπρόθεσμης καταβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, την παράταση των προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, τη στενή συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Διονύσου αλλά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, την υποβολή πρότασης προς την ΚΕΔΕ για ψήφιση νέας ρύθμισης έως 48 δόσεων των οφειλών προς τους Δήμους κ.α.
Για τη στήριξη και προστασία των πολιτών μας έχουμε εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 7 μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, δωρεάν για όλους τους δημότες μας. Μάλιστα ο τελευταίος έλεγχος συνεχίζεται καθημερινά, μέχρι νεωτέρας, στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, επί των οδών Κοιμήσεως Θεοτόκου και Μαραθώνος. Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, οι οποίες κατά την περίοδο της πανδημίας καθημερινά στάθηκαν δίπλα στους δημότες μας. Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, του Κοινωνικού Φαρμακείου αλλά και της Ψυχολογικής & Συμβουλευτικής Υπηρεσίας, είχαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε κάθε πολίτη που είχε πραγματική ανάγκη. Αυτό που έχουμε καταφέρει, σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, είναι να μη στερείται κανείς συμπολίτης μας από τα αναγκαία.
– Μετά την παρέλευσή μίας δημοτικής θητείας επανήλθατε στον δημαρχιακό θώκο της πόλης. Ποιοι πιστεύετε ήταν οι λόγοι που οι πολίτες σας εμπιστεύτηκαν ξανά;
Παραλάβαμε από την προηγούμενη Διοίκηση ένα Δήμο χωρίς όραμα, με σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών και, κυριολεκτικά, άδεια συρτάρια από μελέτες… Κατά συνέπεια σας απαντώ ότι οι πολίτες επέλεξαν εμάς γιατί θέλουν να δουν πρόοδο και έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Έχω αποδείξει μέσα από την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι πάντα αγωνίζομαι σκληρά για να λύνω προβλήματα και να παράγω έργο για το Δήμο και τους συμπολίτες μου. Αυτό προσπαθώ να κάνω και σήμερα, παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν στην πορεία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά, κι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα…
– Οι πληγές της Μήδειας έχουν κλείσει για τον Δήμο και τους πολίτες του Διονύσου; Αναμένονται κάποιες παρεμβάσεις για να μην επαναληφθούν αντίστοιχου μεγέθους προβλήματα, στο πλαίσιο, βέβαια, του εφικτού;
Η Μήδεια αποτέλεσε ένα πολύ βαρύ και ακραίο χτύπημα της φύσης τόσο για το Δήμο Διονύσου όσο και τους γειτονικούς Δήμους Κηφισιάς και Ωρωπού. Οι πληγές ναι μεν παραμένουν ακόμη ανοιχτές, τώρα όμως είμαστε στη φάση που θα αρχίσουμε σταδιακά να τις κλείνουμε. Έχουμε ήδη αξιολογήσει το φαινόμενο και έχουμε καταλήξει στις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου σε μια αντίστοιχη θεομηνία να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο μέτρο του δυνατού. Αυτή τη στιγμή, η βασική προτεραιότητά μας είναι να προστατέψουμε το Δήμο και τους συμπολίτες μας από μια μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι. Ο Δήμος μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μαζί με άλλους Δήμους της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε να καθαρίσουμε και τις 7 Δημοτικές Κοινότητες από πεσμένα δέντρα και κλαδιά. Παράλληλα επικαιροποιούμε τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου απέναντι σε ακραίες συνθήκες, με προτεραιότητα το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών «Ιόλαος», το οποίο πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης και σύντομα πρόκειται να εγκρίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
– Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, που θα στεκόσασταν;
Επιδιώξαμε να ασχοληθούμε αν όχι με όλα, τουλάχιστον με τα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα, καθώς κυριολεκτικά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο… Δρομολογήσαμε την κατασκευή τριών νέων σχολείων, του Γυμνασίου-Λυκείου στο Διόνυσο και του Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς και του ΕΠΑΛ στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου που έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης 3.100.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Επίσης πετύχαμε την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του ΠΕΠ Αττικής δύο ακόμη σχολείων, του Γυμνασίου Άνοιξης και του Γυμνασίου Δροσιάς. Τα έργα αποχέτευσης προχωρούν σε όλο το Δήμο, συμπεριλαμβανομένου και του έργου στον Άγιο Στέφανο, το Πευκόφυτο και τη Ραπεντώσα που παρέμενε κολλημένο επί πολλά χρόνια, ενώ το αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας στο Βρυσάκι είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του. Ακόμη εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο ύδρευσης, τοποθετούμε υδρομετρητές, εκσυγχρονίζουμε το στόλο του Δήμου μας με νέα απορριμματοφόρα, οχήματα και μηχανήματα και κάνουμε βήματα για την ψηφιοποίηση του Δήμου μας. Ακόμη πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Διονύσου με 1.809.846 ευρώ, για την Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων.
– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Είναι πραγματικά πάρα πολλές. Θα αναφερθώ όμως σήμερα στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης του φακέλου υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την επίλυση του οικιστικού και δασικού ζητήματος και τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε πολίτη, με λιγότερα απορρίμματα σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, νέα πεζοδρόμια όπου είναι εφικτό αλλά και ένα καλύτερα φωτισμένο και ασφαλή Δήμο με LED.
– Πόσο δυσκολεύει το έργο μίας διοίκησης όταν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την αντιπολίτευση;
Υπάρχει ασφαλώς μια δυσκολία στη λήψη κάποιων αποφάσεων, όπως σε όλους τους Δήμους σήμερα, αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει καταλυτικό ρόλο. Στο τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει δημοκρατικά τις αποφάσεις του και προχωράμε. Περιθώρια συνεργασίας πάντα υπάρχουν, τουλάχιστον σε κάποια μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το περιβάλλον, η πολιτική προστασία ή ακόμη και θέματα θεσμικής ολοκλήρωσης. Εμείς επιδιώκουμε σταθερά τη συνεργασία και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας μας. Στην πράξη βέβαια δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να βρίσκουμε κοινό τόπο με τη μειοψηφία, ειδικά μάλιστα όταν η άσκηση αντιπολίτευσης, καλώς ή κακώς, γίνεται κάποιες φορές αυτοσκοπός. Εμείς όμως σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να επιζητούμε συναινέσεις.