Αδέσποτα Ζώα στο Δήμο Διονύσου: Τι προτείνουν οι 5 υποψήφιοι Δήμαρχοι

Δείτε τις απαντήσεις τους στο σχετικό ερώτημα που τους είχε απευθύνει το edionysos.gr, στο πλαίσιο του εφ’όλης της ύλης Debate που διεξήγαγε μέσα στον Απρίλιο.

Πως αξιολογείτε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Διονύσου και ποια είναι η δική σας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα επιβάλλει στους ΟΤΑ την περισυλλογή, τον εμβολιασμό, τη στείρωση τους (όπως και την φιλοξενία νεογνών) και τέλος την επανένταξή τους στο σημείο που ανεβρέθηκαν. Το σκεπτικό του νομοθέτη – ορθό κατά την άποψή μου – είναι, σε συνέχεια των στειρώσεων, να μειωθεί ο πληθυσμός τους, μέχρι του σημείου που η περίπτωση “αδέσποτο ζώο” να εκλείψει. Ωστόσο, για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται και η ανάλογη ανάληψη ευθύνης από όσους έχουν ήδη κάποιο ζώο συντροφιάς, ώστε να μην παρουσιάζεται διαρκώς το θλιβερό φαινόμενο των παρατημένων κουταβιών ακόμα και σε κάδους ανακύκλωσης !

Ο Δήμος μας, ενώ είχε παραλάβει μία ετήσια σύμβαση περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο για περίθαλψη αδέσποτων, την τετραετία που πέρασε ουσιαστικά την υπερτριπλασίασε. Οργανώσαμε σε συνεργασία με τους δραστήριους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής, μέρες υιοθεσίας αδέσποτων έχοντας δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, με αρωγούς φιλοζωικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους φιλόζωους δημότες, συμβάλαμε στην κατά τόπους σίτιση των αδέσποτων ζώων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα ενισχύσουμε των ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, θα υλοποιήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και θα αναζητήσουμε χώρο για τη δημιουργία καταφυγίου. Ελλείψει σχετικών υποδομών και προσωπικού, η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και η περίθαλψη των αδέσποτων θα γίνεται με εργολαβίες.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Ο Δήμος μας δυστυχώς προσφέρεται ως περιοχή για την εγκατάλειψη ζώων από ανεύθυνους ιδιοκτήτες.
Υπενθυμίζεται πως στο Δήμο Διονύσου, εκτός από τις τρεις Φιλοζωικές οργανώσεις που δουλεύουν αποκλειστικά με εθελοντές και με προσωπικά τους έξοδα στον Άγ. Στέφανο, το Κρυονέρι και το Διόνυσο, έχει συσταθεί και η Επιτροπή Αδέσποτων Δήμου Διονύσου με δική της σελίδα στο facebook και με στόχο τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των δημοτών για τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα καθώς και για θέματα ευζωίας τους.

Παράλληλα με την Επιτροπή, ο Δήμος διαθέτει πρόγραμμα περίθαλψης για τα αδέσποτα, συνεργαζόμενος με κτηνιατρική κλινική στο Πικέρμι. Εκεί οδηγούνται τα αδέσποτα, αφού περισυλλεγούν από την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία, υποβάλλονται σε θεραπείες, εμβολιασμούς και στείρωση και εν συνεχεία επαναφέρονται στο αρχικό περιβάλλον τους.

Συνολικά όμως απαιτείται νέα προσέγγιση στο θέμα των αδέσποτων που ξεκινά με ενημέρωση των πολιτών, με διαπαραταξιακή συνεργασία και βέβαια με εφαρμογή της νομοθεσίας που υποχρεώνει πολίτες και δημοτικές αρχές σε συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες εν πολλοίς δεν εφαρμόζονται ακόμα.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται παρέμβαση συνολική με ευθύνη του κράτους, να μπει ουσιαστικός έλεγχος στους εκτροφείς σκύλων, να σταματήσουμε να θεωρούμε τα ζώα εμπόρευμα που πωλείται ανεξέλεγκτα, να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η εγκατάλειψη των ζώων. Από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν καταφύγια με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με υπευθύνους κτηνίατρους. Να αναλάβει το κράτος και η περιφέρεια με τους την στείρωση των αδέσποτων και όχι να δίνεται στους ιδιώτες για να πλουτίζουν και από εκεί. Θεωρητικά ο δήμος έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την στείρωση των αδέσποτων, από προσωπική πείρα ξέρω ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τον δημότη είναι ανεπαρκής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Τα αδέσποτα και άρρωστα ζώα είναι ένα ζήτημα που πρέπει ο δήμος να σκύψει πάνω του και να αρχίσει να λύνει και όχι να το κάνει πιο σύνθετο, όπως γίνεται τώρα. Γνωρίζετε ότι για να απομακρύνει ενας πολίτης από δημόσιο χώρο προκειμένου να εμβολιάσει, να θεραπεύσει η να προστατέψει ένα ζώο, πρέπει να : Πάρει το άρρωστο η εγκαταλελειμμένο ζώο. Να πάρει από το δήμο πρωτόκολλο. Και ακολούθως με δικά του μέσα να επισκεφτεί το ειδικό κέντρο που έχει σύμβαση ο δήμος που είναι στο…Πικέρμι!!!  Όπως αναφέραμε, έχουμε χώρους, έχουμε φιλοζωικές οργανώσεις και έχουμε κτηνιάτρους στην περιοχή. Γιατί να μην έχουμε το δικό μας κέντρο φιλοξενίας και ιατρικής μέριμνας ζώων; Σε αυτό στοχεύουμε

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το Debate

Comments (0)
Add Comment