Μανώλης Χριστοδουλάκης (Γραμματέας ΚΙΝΑΛ): Άρθρο κατά της εγκατάστασης Λατομείων στη Ραπεντώσα Δονύσου

Άρθρο Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, για τα Λατομεία Διονύσου:

«Ενωμένοι απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα» 

Τον περασμένο Απρίλιο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων αυτοδιοικητικών αρχών, ενέκρινε τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για την διαπίστωση ύπαρξης μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στην Άνω Ραπεντώσα του Δήμου Διονύσου, στη Βόρεια πλευρά του Πεντελικού Όρους. Περιοχή, μάλιστα, εντός της ζώνης που προστατεύεται από σχετικό Διάταγμα, εντός δασικής περιοχής που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μετά τις επανειλημμένες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την περιοχή.

Εγείροντας με τον τρόπο αυτό ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο, προφανώς αφορά πρωτίστως την περιοχή του Διονύσου και τον Δήμο συνολικά, αλλά λαμβάνει αναμφισβήτητα και ευρύτερες διαστάσεις, πλήττοντας το Πεντελικό Όρος, έναν από τους κυρίαρχους πυλώνες πρασίνου του Λεκανοπεδίου, με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στερώντας κρίσιμες ανάσες ζωής. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογήθηκε πάνω σε τεχνάσματα για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όταν σε αυτήν δεν αναφέρεται η πραγματική έκταση όπου θα λειτουργήσει η εκμετάλλευση, αλλά μόνον τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η δραστηριότητα να μην κατατάσσεται στην ορθή κατηγορία, υποαξιολογώντας τις πραγματικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει, και παραπλανώντας εμφανώς τις αρμόδιες εγκριτικές αρχές.

Και όλα αυτά, μάλιστα, ενώ ήδη από το 2008, ο τότε Οργανισμός για το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, είχε επισημάνει την ανάγκη για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της εν λόγω περιοχής, και όταν μόλις πριν από 8 μήνες, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος της ΝΔ, κ. Χατζηδάκης, δήλωνε με «ζέση» ότι χρειάζονται «έργα και ταχύτητα» για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του τοπίου της Πεντέλης.

Είναι, όμως, σαφές, πως η εν λόγω λατομική δραστηριότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς ως ένα μικροπολιτικό τέχνασμα, μία ρητορική αναδίπλωση ή ένας τρόπος διευθέτησης εκκρεμοτήτων με κυβερνητικούς ημετέρους. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη ζωή των κατοίκων του Διονύσου και της Αττικής, αφορά την ποιότητα διαβίωσης μας, και τα τελευταία αναχώματα σε μία κλιματική κρίση ήδη παρούσα. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας για το αυτονόητο.

Αυτονόητο γιατί η εξόρυξη μαρμάρων αποτελεί προπέτασμα καπνού, ενώ στην ουσία, πρόκειται για τη δημιουργία ίσως της μεγαλύτερης λατομικής ζώνης αδρανών υλικών σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που όλες σχεδόν οι παρόμοιες δραστηριότητες στο Λεκανοπέδιο έχουν κλείσει. Αυτονόητο γιατί απειλείται βάναυσα η βιωσιμότητα της περιοχής, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν αργόσυρτο θάνατο 44 ετών – χρόνος που προβλέπεται να λειτουργήσει η εκμετάλλευση – έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Αυτονόητο γιατί η διακίνηση μεγάλων όγκων, κυρίως αδρανών υλικών, θα προκαλέσει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ήδη επιβαρυμένη Λεωφόρο Διονύσου, ενώ οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι κατολισθήσεων, λόγω των μεγάλων κλίσεων, θα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Γιατί αυτό που η Πεντέλη έχει ανάγκη σήμερα, δεν είναι νέες επιχειρήσεις λατομείων. Είναι οι αναπλάσεις των ανενεργών, η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, καθώς και χώρων ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Ως Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν, πρώτοι από όλους, με συγκεκριμένη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, ζητήσαμε ευθέως από την κυβέρνηση να αποτραπεί το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ανοσιούργημα πού επιχειρείται στο Πεντελικό Όρος. Να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την κατάργηση των λατομικών ζωνών που αφορούν τα ανενεργά λατομεία, τροποποιώντας, αντίστοιχα, το Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του λατομικού νόμου. Και στη συνέχεια, μαζί με τις αρμόδιες αρχές της περιοχής, και πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά της Πεντέλης, και δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη υλοποίηση όσων εξήγγειλε προσχηματικά ο κυβερνητικός Υπουργός.

Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους του Διονύσου και του Δήμου, δίπλα στα αυτονόητα αιτήματα τους, δίπλα στις ανάγκες της περιβαλλοντικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου, δίπλα στις προκλήσεις ώστε στη νέα εποχή που διαμορφώνεται μπροστά μας μετά την πανδημία, οι προτεραιότητες μας να αφορούν την ποιότητα ζωής, και τους βιώσιμους όρους για την αναβάθμιση της. Δεν θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές τίποτα λιγότερο από αυτά που παραλάβαμε.

Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε εδώ.