Στέλιος Πέτσας: Εξήγγειλε αύξηση της χρηματοδότησης προς ΟΤΑ και επίλυση χρήσεων γης σε μεγάλη συγκέντρωση – ομιλία στον Άγιο Στέφανο

Ομιλία για την αναπτυξιακή διάσταση της αυτοδιοίκησης που έβγαλε παράλληλα και ειδήσεις, πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Ιουνίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων & του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και είχε συντονιστή το Δημοσιογράφο Γιάννη Χρηστάκο. Χαιρετισμούς πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής Βανίτα Σωφρόνη.

O κ.Πέτσας αφού χαρακτήρισε σημαντικό θεσμό την αυτοδιοίκηση καθώς, όπως είπε, από αυτήν αντλούν ικανοποίηση οι πολίτες,  αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων είναι να συνεχιστεί η αύξηση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Ειδικότερα επεσήμανε ότι  πέρα από την μηνιαίας αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 6,6 % που έχει ήδη υλοποιηθεί, αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά με 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ αλλά και ορθολογική κατανομή των ΚΑΠ, προκειμένου να μειωθεί η ανισότητα μεταξύ μικρών και μεγάλων Δήμων ή Δήμων με  διαφορετικές ταχύτητες. Ακόμη τόνισε ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγγειλε νέο πρόγραμμα οδοποιίας 335 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 65 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Αττικής και αντίστοιχα γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ανά Δήμο εφόσον διαθέτει ώριμες μελέτες.

Στη συνέχεια μιλώντας για τα αναπτυξιακά εργαλεία εξήγγειλε περαιτέρω αύξηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει τα 4,1 εκατομμύρια ευρώ (από 2,5 που ήταν αρχικά και 3,5 που έχει διαμορφωθεί σήμερα) εκ των οποίων 189 εκατομμύρια έχουν εγκριθεί σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής, με στόχο -όπως είπε- μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες.

Χρήσεις Γης και επίλυση πολεοδομικών προβλημάτων

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ένας σημαντικός στόχος για το μέλλον, μαζί με την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η τακτοποίηση των χρήσεων γης και η επίλυση των χρόνιων πολεοδομικών προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, οι Δήμαρχοι Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς, Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης και δεκάδες πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Συντονιστής κομματικών οργανώσεων Αττικής Λεωνίδας Πιλιλίτσης , ο Τομεάρχης Βόρειας Αττικής Μανώλης Βελονάκης, ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Άκης Μπάφας, η Τομεάρχης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Κλαίρη Σαραντάκου,η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής Βανίτα Σωφρόνη, η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Διονύσου Ερασμία Γεωργιάδη καθώς και πολλοί εκπρόσωποι και μέλη οργανώσεων της Ανατολικής Αττικής.

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και φωτογραφίες.