Συνάντηση για την Πολιτική Προστασία στην Ανατολική Αττική, μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Β. Καβαλλάρη & Λ. Μανωλάκου και των αρμόδιων Αντιδημάρχων

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής Βίκυς Καβαλλάρη και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Μανωλάκου με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους της Ανατ. Αττικής

Μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ) στην Παλλήνη, όπου η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδα Μανωλάκο, υποδέχτηκαν τους αρμόδιους Αντιδημάρχους των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα: την κ. Γιαννακού Μαριάννα Αντιδήμαρχο Παιανίας, τον κ. Αϊδινιώτη Ιωάννη Αντιδήμαρχο Μαρκοπούλου, τον κ. Δήμο Γρηγόριο Αντιδήμαρχο Παλλήνης, τον κ. Δήμα Ιωάννη Αντιδήμαρχο Ωρωπού, τον κ. Γρίβα Θεόδωρο Αντιδήμαρχο Κρωπίας, τον κ. Ευφραιμιάδη Γιάννη Αντιδήμαρχο Σαρωνικού, τον κ. Ζαφειρόπουλο Χαράλαμπο Αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, τον κ. Τραϊφόρο Ιωάννη Αντιδήμαρχο Διονύσου, τους κ. Κλίμη Στέλιο και Κρέζο Νικόλαο Εντεταλμένους Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τους κ. Ζώρζο Δημήτριο και κ. Καρασαββίδη Ελευθέριο, Εντεταλμένους Πολιτικής Προστασίας από τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατ. Αττικής κ. Σωτηρία Μπαϊμπου, τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής κ. Αρετή Πλέσσα και κ. Δώρα Καπατσέλη, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατ. Αττικής κ. Γιώργος Ψαρομιχαλάκης και ο κ. Μάνος Καβαρνός από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Δήμων είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του επερχόμενου καλοκαιριού, που σύμφωνα με τους ειδικούς προβλέπονται να είναι εξαιρετικά δύσκολες εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- αφορούσαν: τον συντονισμό της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών, την υλοποίηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την ανάγκη του έγκαιρου καθαρισμού οικοπέδων από καύσιμη ύλη, την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, την αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, τα σημεία απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μέρες υψηλού δείκτη επικινδυνότητας κ.λπ.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των Δήμων υπογράμμισε την τεράστια σημασία της πρόληψης σημειώνοντας: «Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας φέρουν ένα πολύ υψηλό βάρος, διότι σε εκείνους ανατίθεται η προφύλαξη και η ασφάλεια του πολίτη έναντι φυσικών φαινομένων και καταστροφών ανεξαρτήτως εποχών. Από πλευράς Περιφέρειας, με το βλέμμα στην επικείμενη έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, σε στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδα Μανωλάκο και ακολουθώντας τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά, στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που όλοι βιώνουμε. Για το λόγο αυτό, συναντήσεις όπως η σημερινή με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας είναι εξαιρετικά ουσιαστικές, έτσι ώστε αφενός να δομηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων η «κουλτούρα της ομάδας» και της αποτελεσματικής επικοινωνίας και αφετέρου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καταστροφικών καταστάσεων. Περαιτέρω, διαπιστώνουμε ότι πολλά από τα θέματα είναι κοινά και απασχολούν όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Εντός του Απριλίου και σίγουρα πριν την έλευση της αντιπυρικής περιόδου, θα ξαναβρεθούμε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για να αξιολογήσουμε την συντελεσθείσα πρόοδο και να λάβουμε και νέες αποφάσεις πάντα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους».