20,7 εκατομμύρια ευρώ για έργα και υπηρεσίες προς τους πολίτες διεκδικεί ο Δήμος Διονύσου από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Δήμος Διονύσου υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προτάσεις χρηματοδότησης έργων και υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού 20.779.261 ευρώ.

Οι προτάσεις κάλυψαν όλους τους άξονες του προγράμματος και είναι εναρμονισμένες με τις σημαντικότερες ανάγκες του Δήμου, όπως αυτές ιεραρχήθηκαν.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Διονύσου έχει υποβάλλει προτάσεις:

– Για την αναβάθμιση των Ψηφιακών Υπηρεσιών

Προβλέπεται η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών πολιτικής προστασίας και ασφάλειας δημοτικών κτιρίων, η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Δήμου και η προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού με αντικείμενο την ρομποτική για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

– Για την αστική αναζωογόνηση

Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται δύο αστικές αναπλάσεις: α) η επισκευή -αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και β) η Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων της Δροσιάς, που αφορά σε εργασίες ανακατασκευών οδών, πλατειών και πεζοδρομίων με σκοπό την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου.

Επίσης προβλέπεται η σύνταξη Μελέτης για την Ανάπλαση της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που πρόκειται να συνάψει ο Δήμος με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.».

– Για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών

Σε συνέχεια των θετικών εξελίξεων με το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου και το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, που ήδη κατασκευάζονται, καθώς και της εξασφάλισης χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι»,  για την ανακατασκευή του ΕΠΑΛ στον κόμβο Αγίου Στεφάνου με νέα εργαστήρια, δρομολογείται πλέον, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η προσθήκη τριών αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας. Η  αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας ήταν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

– Για τη βελτίωση του δικτύου και των υποδομών ύδρευσης

Προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Αναγέννηση της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Διονύσου, η  σύνδεση της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της ποιότητας του νερού το οποίο σήμερα προέρχεται από γεώτρηση καθώς και παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου, στα οποία σήμερα υπάρχουν προβλήματα.

Επίσης έχει υποβληθεί πρόταση με θέμα «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου», η οποία αναφέρεται σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου εξοπλισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης (γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, τροφοδοσία δικτύου και δεξαμενές ύδρευσης) όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Προτείνεται ακόμη η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφαρμογών και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα επιτηρούνται και ελέγχονται κεντρικά μέσω αυτόνομου συστήματος διαχείρισης παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας.

Τέλος η πρόταση περιλαμβάνει εξοπλισμό προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την πολιτική προστασία (Γεννήτριες κλπ).

– Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος

Προτείνεται η σύνταξη Mελέτης για τη βελτίωση της Λεωφόρου Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου, με σκοπό την επίλυση ενός δύσκολου και χρόνιου προβλήματος, με επίπτωση τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους διερχόμενους οδηγούς.

– Για τη βελτίωση της καθαριότητας

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση Έξυπνων Υπόγειων Γωνιών Ανακύκλωσης 4 ρευμάτων (υπόγειας αποθήκευσης) σε 14 σημεία του Δήμου Διονύσου.

– Για την ηλεκτροκίνηση

Προτείνεται η προμήθεια ενός (1) Ηλεκτρικού Λεωφορείου, (2) Μικρών Οχημάτων τύπου Van κλειστού τύπου, δύο (2) Μικρών Επιβατηγών Οχημάτων τύπου Van 8+1 ατόμων, ενός (1) Μικρού Επιβατηγού Οχήματος και του απαραίτητου σταθμού φόρτισης (DC & AC).

– Για την αντισεισμική προστασία

Προτείνεται η Εκπόνηση Προγράμματος Δευτεροβαθμίου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δήμου Διονύσου (σχολείων, δημοτικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ).

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε σχετικά:

«Μετά από σκληρή και επίπονη εργασία αλλά και συστηματική προετοιμασία μηνών, υποβάλαμε έγκαιρα τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας στο πρόγραμμα  “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για τους Δήμους. Όπως έχω επισημάνει κι άλλες φορές, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα. Η βασική προτεραιότητά μας είναι να ωφεληθεί ο Δήμος και οι συμπολίτες μας.

Θεωρώ ότι το σύνολο των προτάσεων που καταθέσαμε είναι εναρμονισμένο με τις ανάγκες μας, με κύριο στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας. Μέσα από τα έργα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε επιδιώκουμε τη σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών.

Για τη σημαντική τους συμβολή και βοήθεια στο δύσκολο έργο της εκπόνησης των προτάσεων που υποβάλαμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου μας, που εργάστηκαν ακατάπαυστα, ακόμη και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Επίσης, να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Ενεργειακής Αναβάθμισης Στέφανο Κριεμάδη, ο οποίος σήκωσε μαζί μου το βάρος της σύνταξης των προτάσεων, αλλά και τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους και στελέχη της Διοίκησης που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν με τις υποδείξεις και προτάσεις τους.

Συνεχίζουμε δυνατά με σκληρή δουλειά, για να υλοποιήσουμε το έργο πνοής που ονειρεύονται οι συμπολίτες μας».

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ