Ιστορική απόφαση-ανάσα για το κέντρο του Αγίου Στεφάνου πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας και «τέλος εποχής» για την ΚΑΜΕΛΙΑ!

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/8

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, με 19 θετικές ψήφους έναντι 6 αρνητικών και αρκετές απουσίες / αποχές, επικύρωσε στη συνεδρίασή του την Τρίτη 29/8 τις πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Στεφάνου, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή των Οικονομικών Τετραγώνων πέριξ της Πλατείας Δημοκρατίας, στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου.

Σύμφωνα με την απόφαση, τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, όπως απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα Ιανουαρίου 2023 κλίμακας 1: 500, το οποίο προβλέπει:
1. Τον χαρακτηρισμό του OΤ 13 ( ιδιοκτησία του Δήμου), ως κοινόχρηστο χώρο.
2. Τον χαρακτηρισμό του έμπροσθεν του ΟΤ (14,15) τμήματος της οδού 25ης Μαρτίου, ως κοινόχρηστο χώρο με πεζόδρομο πλ. 3,50 μ σε επαφή με την οικοδομική γραμμή του οικοδομικού τετραγώνου αυτού.
3. Τη μετατόπιση της πλευράς Ξ΄΄Π΄ της πλατείας Δημοκρατίας στην υφιστάμενη και διαμορφωμένη από ετών κατάσταση θέση δϴ.
4. Την τροποποίηση των οικοδομικών γραμμών του ΟΤ (17,18,19) λόγω άρσης της ασυμφωνίας μεταξύ της υλοποιημένης κατάστασης και εγκεκριμένου ρυμοτομικού.
5. Τον χαρακτηρισμό του OΤ 8 (ιδιοκτησία Δήμου-κτίριο ΚΑΜΕΛΙΑ), ως κοινόχρηστο χώρο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση υπερψηφίστηκε με τη δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτίριο της παλιάς «Καμέλιας» πριν την 1/1/2024, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης των εργασιών που θα απαιτηθούν η νέα δημοτική αρχή, που θα προκύψει από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Εισηγητής από πλευράς της πλειοψηφίας ήταν ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γιάννης Φωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση επαναφέρει τη νομιμότητα στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας και ρυθμίζει την υφιστάμενη παράτυπη κατάσταση, εδώ και 90 χρόνια, προκειμένου αφενός οι επαγγελματίες της περιοχής να μην έρχονται αντιμέτωποι στο εξής με πρόστιμα και αφετέρου να μην προκύπτει έλλειμμα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο μέσω της εξασφάλισης των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Κατά της απόφασης τάχθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου» η οποία υπεραμύνθηκε της πάγιας πρότασης της «Ένωσης Γονέων Διονύσου» να παραμείνει το κτίριο της «Καμέλιας» και να λειτουργήσει ως «Στέκι Νεολαίας».

Η διοίκηση από την πλευρά της αντέτεινε ότι είναι καταρχήν θετική στη δημιουργία «Κέντρου Νεότητας», όχι όμως στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, στο πλαίσιο και του επικείμενου σχεδίου ανάπλασης του Αγίου Στεφάνου.

Τέλος η παράταξη «Εύπολις» αν και είχε υπερψηφίσει το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τάχθηκε αρνητικά υποστηρίζοντας ότι ναι μεν συμφωνεί με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου όχι όμως και με την κατεδάφιση του κτιρίου της «Καμέλιας».

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας δείτε όλη τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (από 3:16:36 έως και 4:56:56).