Ανακοίνωση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη για τα «Διονύσια 2020»

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Στο πλαίσιο των έκτακτων ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της Πανδημίας του Covid-19, όλοι οι πολίτες βιώνουμε καθημερινά όχι μόνο την ανατροπή της καθημερινότητάς μας αλλά και μια σειρά από πρωτόγνωρες απαγορεύσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητες…

Σε ότι αφορά τα «Διονύσια 2020», θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η δική μας διοίκηση, πράγματι πιστεύει βαθιά στον Πολιτισμό, θεωρώντας ότι αποτελεί μια φωτεινή πνευματική διέξοδο, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε… Γι’αυτό το λόγο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο κορωνοϊός ήταν ακόμη σε ύφεση, σχεδιάσαμε έγκαιρα και με επιτυχία, μέσω της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Πολιτισμού καθώς και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας, ένα πλούσιο Φεστιβάλ που όχι μόνο αποτελεί θεσμό για τον τόπο μας αλλά ειδικά φέτος έχει διανθιστεί με μία σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις, υψηλής ποιότητας και κύρους, για την περίοδο από 2 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε ότι αφορά τα προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού, οφείλω να υπογραμμίσω ότι από την πρώτη στιγμή είχα ζητήσει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κο Καρυστινό να μεριμνήσει προκειμένου να εφαρμοστούν στον ύψιστο βαθμό όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που ορίζονται από την Πολιτεία, θέτοντας ως κορυφαία προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Το γεγονός ότι ως Δήμος Διονύσου πράξαμε στο ακέραιο όλα όσα απαιτούσε η ασφαλής διοργάνωση του Φεστιβάλ των «Διονυσίων» είναι η μία παράμετρος. Η άλλη παράμετρος, που οφείλουμε να συνυπολογίσουμε, είναι η σταδιακή λήψη τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο αυστηρών μέτρων από την Πολιτεία, με σκοπό τον έλεγχο του ρυθμού διάδοσης του Covid-19. Επίσης η απόφαση ματαίωσης όλων των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί έως και τα τέλη Αυγούστου 2020 από την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα και μετά από διαδοχικές επικοινωνίες μου τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες όσο τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, δεδομένου μάλιστα ότι με την Περιφέρεια έχουμε συνδιοργανώσει την προγραμματισμένη για τις 2/9 συναυλία με το διεθνή τενόρο Μάριο Φραγκούλη, αποφάσισα με υψηλό αίσθημα ευθύνης να επανεξετάσω μέσα στις επόμενες ημέρες την απόφασή μου αναφορικά με τη διοργάνωση των «Διονυσίων 2020», ανάλογα και με τα τελευταία δεδομένα (εξέλιξη της Πανδημίας, τυχόν κυβερνητικές αποφάσεις κλπ) .

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω ότι επιθυμία μου είναι να μη διακυβεύσουμε  σε καμία περίπτωση όσα κεκτημένα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί στο Δήμο μας τους τελευταίους μήνες ενόψει της Πανδημίας.

Ένα είναι σίγουρο. Θα έχουμε αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον για να πραγματοποιήσουμε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, αν τελικά δεν τα καταφέρουμε φέτος.

Άλλωστε αυτή τη χρονική περίοδο ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη της υγείας των δημοτών μας καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, κι εκεί δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκπτώσεις.

Είτε με Διονύσια είτε χωρίς, συνεχίζουμε να παραμένουμε ασφαλείς, μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια του Covid-19.

Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει αλώβητους και ενωμένους.

Εύχομαι σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά για τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας μας και καλό υπόλοιπο καλοκαιρινών διακοπών.

Γιάννης Καλαφατέλης
Δήμαρχος Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ