Αναστασία Στασινοπούλου: “Θα προτιμούσα να υπήρχε 1 μόνο ψηφοδέλτιο για δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως συνδυασμών…”

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου και πρ.αντιδημάρχου παιδείας του Δήμου Διονύσου.

Της Αναστασίας Στασινοπούλου *

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, γνωστός ως ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, αλλάζει τα δεδομένα στις δημοτικές εκλογές του 2019, καθώς, με την απλή αναλογική, ορίζει την είσοδο καί των μικρών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, ανάλογα με το εκλογικό τους αποτέλεσμα (για όσες λάβουν πάνω από 3%): το ποσοστό του κάθε συνδυασμού την 1η Κυριακή των εκλογών θα μεταφράζεται σε αριθμό συμβούλων, θα ταυτίζεται δλδ με το ποσοστό των εδρών του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο δεν θα μεταβληθεί την 2η Κυριακή, σε αντίθεση με παλιά, όπου ο εκλεγμένος Δήμαρχος ελάμβανε και bonus εδρών, ώστε να κατέχει ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό θα επιφέρει μεγάλη ανισορροπία και αλλαγές μέσα στο ΔΣ, σε σχέση με το πως μέχρι σήμερα το γνωρίζαμε.

Είναι σημαντικό, εμείς ως ψηφοφόροι, να γνωρίζουμε ότι όλες οι λειτουργίες ενός Δήμου (έργα, διαγωνισμοί, πληρωμές, αγορές, προμήθειες, επισκευές, εργασίες, κ.ά.) εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή από την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία των δημοτικών συμβούλων. Σημειωτέον δε, ότι ένα ΔΣ είναι σκόπιμο να συνεδριάζει τουλάχιστον 2 φορές / μήνα, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα τρέχοντα ζητήματα και να τα αντιμετωπίζει άμεσα.

Αποκτά συνεπώς μεγαλύτερη σημασία και αξία η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων με την ψήφο μας, κατά την 1η εκλογική Κυριακή στις 26 Μαΐου. Διότι θα κληθούν, μετά τις εκλογές, να συνεργαστούν για την επίλυση των καθημερινών θεμάτων και για την ανάπτυξη του Δήμου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει σύμπνοια, ειλικρινής πρόθεση να παραμερίσουν τις διαφορές τους και επιθυμία να βρίσκουν κάθε φορά μια δίοδο επικοινωνίας, με απώτερο σκοπό το όφελος των δημοτών.

Ο Δήμος Διονύσου (ιδίως μετά από τις συγκεκριμένες εκλογές – που δεν ξέρω αν θα αναδείξουν ισχυρές πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια όλης της Χώρας) χρειάζεται στο τιμόνι του ανθρώπους άξιους, ικανούς, καθαρούς, συνεργάσιμους, δημοκράτες ώστε να μπορούν να διαβουλευτούν και να συναινέσουν. Εξάλλου, η απλή αναλογική, ως εκλογικός νόμος, μόνο πολιτικό πολιτισμό και συνεργασία απαιτεί για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Διονύσου. Εάν φυσικά θέλουμε να δουλέψουμε και να παράξουμε έργο.

Τονίζω λοιπόν το πόσο κρίσιμη είναι πλέον η ψήφος και σε ποιόν θα την δώσουμε. Η αγωνία που φέρω, τόσο ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με παρουσία και εμπειρία πρώτης γραμμής στα δημοτικά μας συμβούλια, όσο και ως δημότης όμως, ως κάτοικος της περιοχής μας, προέρχεται από τον άμεσο αντίκτυπο που βλέπω ότι έχει η δραστηριότητα ή η δυστοκία του ΔΣ στην καθημερινή μας ζωή και στα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε.

Να σημειώσω πέραν αυτών, ότι προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρχει 1 μόνο ψηφοδέλτιο για όλες και όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως συνδυασμών, ώστε οι συνδημότες μας να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή των εκπροσώπων τους.

* Η Α.Στασινοπούλου είναι αρχιτέκτων, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, νυν εντεταλμένη & πρ.αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ