ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Άρχοντες ή Αρχοντοχωριάτες” (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ για το edionysos.gr)

Διαβάστε το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ, ειδικά για το edionysos.gr, του καθηγητή και επικοινωνιωλόγου Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου στο οποίο σίγουρα θα αναγνωρίσετε κάποιους… 

Του Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου *

«Άρχοντες ή Αρχοντοχωριάτες»

Ξεκλειδώνω τα λόγια

και λευτερώνω τις εικόνες

καιρός να μάθω

να μιλάω από ξαρχής

από ξαρχής να δω

τα χρώματα και τους ανθρώπους

να καταλάβω

τι σημαίνουν οι σκιές

Γιάννης Κακουλίδης «Λούνα Λουνέρα»

Μιλώ για τη συμπεριφορά των Ελλήνων  .

Ο Άρχοντας δεν ορίζεται σε τούτες τις γραμμές ως ο προεστός, ο προύχοντας, ο κατέχων, ο διαφεντεύων την περιοχή αλλά ο έξω καρδιά, ο υπεράνω, ο δίκαιος, ο άνθρωπος αυτός που χαίρεται τη ζωή.

Αρχοντοχωριάτης ορίζεται ο ξιπασμένος, ο βολεψάκιας, ο δρών παρανόμως όταν δεν τον βλέπουν, αυτός που δεν θέλει τους ξένους και ξένοι είναι όλοι  πέρα από τα όρια της μικρής του επαρχίας, και μέσα ακόμη στην επαρχία του ξένοι είναι οι διπλανοί.

Αρχοντοχωριάτης είναι ο εγωιστής, ο ηλίθιος, ο καταπατών το εκλογικό του δικαίωμα ψηφίζοντας μόνον τον ξάδελφό του και αν ο ξάδελφός του δεν είναι υποψήφιος δεν πηγαίνει να ψηφίσει «γιατί είναι όλοι ίδιοι» εκτός από τον ξάδελφο.

Αρχοντοχωριάτης είναι ο έχων παραλήρημα όσον αφορά την πολιτική του τοποθέτηση, ο ξεροκέφαλος, ο ξερόλας, ο κατακρίνων τα πάντα και τους πάντες.

Ο Αρχοντοχωριάτης γενικεύει.  «Οι ξανθές είναι χαζές», «Οι Αλβανοί είναι απατεώνες», «Οι πλούσιοι αλήτες», «Οι φτωχοί κλέφτες», «Οι γυναίκες πουτάνες», «Οι πολιτικοί κάνουν αρπαχτές» και πάει λέγοντας.

Οι μόνοι που διαφέρουν είναι αυτός και ο ξάδελφος.

Ο Αρχοντοχωριάτης αλλά και ο  ξάδελφος έχει ξανθιά γυναίκα, Αλβανούς στη δούλεψή του, φίλους πλούσιους, φτωχούς γείτονες, κόρη πουτάνα και ξάδελφο πολιτικό.

Ο Αρχοντοχωριάτης ξεχνά πάντα το πορτοφόλι του όταν πηγαίνει στο καφενείο.

Κοροϊδεύει τα «κορόιδα» γιατί τους ξεγελά.

Δεν βλέπει στο μέλλον, δεν ανησυχεί για τα παιδιά του, όταν κάποιος αποκτήσει κάποιο υλικό αγαθό τον φθονεί.  Όλα τα υλικά αγαθά είναι απαραίτητα μόνο γι’ αυτόν.  Για τα πνευματικά αγαθά;  Υπάρχουν;

Δεν τον ενδιαφέρει το περιβάλλον που ζει.  Άλλωστε πέρα από το σαλόνι του όλα είναι χώροι που μένουν οι ξένοι.

Είναι ξεροκέφαλος και χαίρεται, τρώει σαν να πεθάνει αύριο και χτίζει σπίτι λες και δεν θα πεθάνει ποτέ.

Δεν ξέρει τι θα πει «ελπίδα», «αλληλεγγύη», «ποιότητα ζωής», «φιλία», «Αξίες», «Αρχές».

Τον Μάιο έρχονται οι εκλογές για τους «Τοπικούς Αρχόντους» ή για τους «Τοπικούς Αρχοντοχωριάτες» ;

* Ο Α.Θεοδωρακόπουλος είναι καθηγητής, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας καθώς και συνιδρυτής του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου EXELIXIS 6. Ακόμη, είναι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Αφιδνών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ