Άρθρο Καλαφατέλη στο Protothema.gr: Ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”

Ακολουθεί το άρθρο του Δημάρχου Διονύσου στην ιστοσελίδα Protothema.gr

H «Μήδεια» αποτελεί πλήγμα αλλά και ευκαιρία για επανεκκίνηση του Δήμου Διονύσου

Μετά το βαρύ χτύπημα της «Μήδειας» στο Δήμο Διονύσου, δίνουμε εδώ και μερικές εβδομάδες ένα σκληρό και άνισο αγώνα, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ακόμη δίνουμε μάχη με το χρόνο, στην προσπάθειά μας να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους κλαδιών και κορμών, από τα πεσμένα δένδρα που έχουν κατακλύσει δρόμους και οικόπεδα, σε όλη την έκταση του Δήμου μας

Ο καθαρισμός όλης αυτής της καύσιμης ύλης, αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και του καλοκαιριού, με νωπή ακόμα την τραγωδία στο γειτονικό Μάτι…

Την ίδια στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ζημιές σε δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασία καταγραφής ζημιών, που έχουν υποστεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη Θεομηνία ανέδειξε, μαζί με τις αγκυλώσεις του κεντρικού μηχανισμού, πολλές από τις αδυναμίες και παθογένειες του νέου σχετικά Καλλικρατικού Δήμου μας, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση 7 μικρότερων Δήμων Και Κοινοτήτων. Παράλληλα, όμως, αποκάλυψε και τις εμφανείς ελλείψεις σε έργα και βασικές υποδομές στην περιοχή μας.

Αν και ο Δήμος Διονύσου ανήκει στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και αντιμετωπίζεται ως «προνομιούχος», κυρίως από συμπολίτες μας άλλων Δήμων, η αλήθεια είναι ότι μόνο κατ’ευφημισμό είμαστε προνομιούχοι… Ή για να το περιγράψω καλύτερα έχουμε όντως το προνόμιο να κατοικούμε σε μία πανέμορφη περιοχή, με σπάνιο φυσικό περιβάλλον, στερούμαστε όμως ακόμη βασικών υποδομών, που είναι δεδομένες για άλλους αστικούς Δήμους εδώ και δεκαετίες.

Εν έτει 2021 ζητήματα όπως η αποχέτευση ακαθάρτων, η αποχέτευση ομβρίων, το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και οι λακκούβες στο οδικό δίκτυο, εξακολουθούν να μας ταλανίζουν, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία και υποβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Πριν ξεσπάσει η «Μήδεια» καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα της αποχέτευσης ακαθάρτων, τα οποία αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα ολοκληρωθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ πραγματοποιήσαμε επαφές με την ΕΔΑ Αττικής για την έναρξη έργων δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή μας το συντομότερο δυνατόν.

Ετοιμάσαμε, παράλληλα ένα φιλόδοξο σχέδιο μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αν εγκριθεί μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Δήμου μας.

Μετά τη Θεομηνία και την ολοσχερή σχεδόν ζημιά στις γραμμές μέσης τάσης, προέκυψε η αναγκαιότητα του ενός ακόμη έργου υποδομής που δεν το είχαμε προβλέψει. Αυτό της υπογειοποίησης των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, για την οποία ήδη έχω λάβει τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Κ.Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει σε επόμενο χρονικό διάστημα, και μάλιστα με πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος δέχθηκε και το πιο καίριο πλήγμα.

Τέλος, ένα κομβικό ζήτημα από εδώ και μετά είναι η ορθολογική αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο με την απαραίτητη κρατική παρέμβαση μπορεί να διοχετευθεί προς Δήμους οι οποίοι έχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές.

Ευελπιστώ ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις που ήδη προανέφερα και την αναγκαία στήριξη της Πολιτείας, η οποία καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες ξεπερνώντας τις χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η «Μήδεια» πέρα από πλήγμα μπορεί να αποτελέσει και μία χρυσή ευκαιρία για την επανεκκίνηση του Δήμου Διονύσου και την επιτάχυνση των αναγκαίων έργων υποδομών, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Διαβάστε το Άρθρο στο Protothema.gr πατώντας ΕΔΩ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ