Άρθρο του Δημάρχου Διονύσου Γ.Καλαφατέλη στο Aftodioikisi.gr: «Βάλαμε τις στέρεες βάσεις για να ανεβάσουμε το Δήμο Διονύσου σε ανώτερη κατηγορία!…»

Η πρώτη διετία που διανύσαμε στη διοίκηση του Δήμου Διονύσου χαρακτηρίζεται από τεράστιες δυσκολίες αλλά και προκλήσεις, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Εκτός από την πανδημία, οι πόλεις μας χτυπήθηκαν αλύπητα από τη «Μήδεια» και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Κι αυτό, τη στιγμή που ήδη δίναμε έναν τιτάνιο αγώνα για να βγάλουμε το Δήμο μας από το τέλμα της προηγούμενης πενταετίας. Μιας περιόδου κατά την οποία ελάχιστα έργα και μελέτες ωρίμασαν, με αποτέλεσμα να έχουμε παραλάβει ένα Δήμο ελλειμματικό σε έργα και υποδομές.

Τι κάναμε στο πρώτο μισό της θητείας μας

Η δική μας αποστολή ήταν να παρέμβουμε στοχευμένα σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα, με έμφαση κυρίως τις βασικές υποδομές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων Δήμων του Λεκανοπεδίου, το οικιστικό-δασικό και τα ζητήματα καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της καθαριότητας.

Οι βασικές παρεμβάσεις μας στα δύο πρώτα χρόνια βάζουν το Δήμο μας σε τροχιά ανάπτυξης και προδιαγράφουν ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας.

Συγκεκριμένα:

1) Βάλαμε μπροστά την κατασκευή τριών νέων σύγχρονων σχολείων σε Διόνυσο, Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο (συνολικού προϋπολογισμού 13.410.000 ευρώ) που  έλειπαν από το Δήμο μας και υλοποιούμε την προσθήκη τριών νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα συντηρούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς όλα τα υφιστάμενα Σχολεία καθώς και τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου.

2) Προχωρούμε στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και κοστοβόρου στόλου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Διονύσου με 17 νέα οχήματα.

3) Προχωρούμε με ουσιαστικές κινήσεις για να κατοχυρώσουμε τη Δημοτική Περιουσία του Δήμου Διονύσου. Επιδιώκουμε την εξασφάλιση και αξιοποίηση κοινόχρηστων και κοινωφελών  χώρων και εκτάσεων, προς όφελος όλων των δημοτών καθώς και των επόμενων γενιών που ακολουθούν.

4) Υποβάλλαμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 20,7 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η χρηματοδότηση έργων 13,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις Προσκλήσεις 1, 3 & 6.

5) Επιτύχαμε την ένταξη του Δήμου Διονύσου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II» για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των 6 ανοιχτών γηπέδων προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Αντικαταστήσαμε, επίσης, τον χλοοτάπητα του Ανοιχτού Δημοτικού Γηπέδου Κρυονερίου.

6) Αναβαθμίζουμε τις παιδικές χαρές του Δήμου (Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 4 σύγχρονων παιδικών χαρών μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ, πραγματοποιήθηκαν Μελέτες για την αναβάθμιση 6 παιδικών χαρών στη ∆ημοτική Κοινότητα Άνοιξης μέσω του πράσινου ταμείου καθώς και την προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών των Νηπιαγωγείων του ∆ήμου ∆ιονύσου.

7) Ξεμπλοκάραμε μετά από χρόνια στασιμότητας το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων του Αγίου Στεφάνου και επιταχύνουμε τα επί μέρους έργα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

8) Επιλύσαμε και συνεχίζουμε να επιλύουμε σταδιακά χρόνια προβλήματα δεκαετιών που σχετίζονται με το δίκτυο ύδρευσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό (αντικατάσταση αγωγών και γεωτρήσεων, επισκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών, νέοι πίνακες και μεταγωγικοί διακόπτες για την παροχή γεννητριών, ψηφιακοί υδρομετρητές).

9) Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το Φυσικό Αέριο να έρθει στις περιοχές μας.

10) Επιταχύνουμε την υλοποίηση του έργου κατασκευής του νέου Σταθμού Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Κρυονέρι, έχοντας ήδη επιτύχει την έγκριση της άδειας εργασιών δόμησης.

11) Επιτύχαμε τη χρηματοδότηση του Δήμου Διονύσου με 1.809.846 ευρώ, για την Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων.

12) Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα – μαμούθ καθαρισμών και αποψιλώσεων χιλιάδων στρεμμάτων, σε συνεργασία με την Πολιτεία, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου. Επίσης o Δήμος Διονύσου προχώρησε όπου ήταν απαραίτητο στη διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών οδών.

13) Βελτιώνουμε σταδιακά την εικόνα στην καθαριότητα, το πράσινο και την καθημερινότητα, παρά τις έκτακτες δυσκολίες λόγω των φυσικών καταστροφών και των πυρκαγιών.

14) Επιταχύνουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το αντιπλημμυρικό έργο στο Βρυσάκι Αγίου Στεφάνου. Ακολουθεί το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο επί της Λεωφόρου Δροσιάς-Σταμάτας.

15) Υλοποιούμε οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές στο Δήμο Διονύσου για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών του.

16) Δρομολογούμε σταδιακά τον ηλεκτρονικό Δήμο μέσω του Novoville και του «Συστήματος Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων» (ΣΔΟΠΣ). Ακόμη εντάξαμε το ΚΕΠ Αγίου Στεφάνου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «myKEPlive».

17) Αγωνιζόμαστε με επιτυχία, αποτρέποντας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τη λειτουργία και εγκατάσταση νέων Λατομείων στο Δήμο μας.

18) Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σθεναρά για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ορίων οικισμών, όπως αυτό συναρτάται με το δασικό ζήτημα καθώς και τα ποικίλα οικιστικά προβλήματα των περιοχών μας.

19) Συμμετέχουμε στην προσπάθεια αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου και δρομολογούμε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Χώρου του Βωμού του Διονύσου.

20) Προστατεύουμε αποτελεσματικά τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου έναντι της πανδημίας, έχοντας εξασφαλίσει σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας καθημερινά δωρεάν rapid τεστ για όλους τους πολίτες καθώς και Εμβολιαστικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο.

21) Ενδυναμώνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.

22) Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο Δημοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους.

23) Καταφέραμε να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία με πανδημία και φυσικές καταστροφές.

Σήμερα, χάρη στις στέρεες βάσεις που βάλαμε κατά την πρώτη διετία, μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Απευθυνόμενος σε όλους τους συμπολίτες μου, θέλω να τους πω ότι η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Με συστηματική δουλειά, υπομονή, συνεργασία και ενότητα, τα επόμενα χρόνια θα ανεβάσουμε το Δήμο μας σε ανώτερη κατηγορία, μετατρέποντάς τον σε Δήμο – πρότυπο.

Γιάννης Καλαφατέλης
Δήμαρχος Διονύσου

Διαβάστε το Άρθρο στο Aftodioikisi.gr πατώντας ΕΔΩ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ