Δωρεάν Θεατρική Παράσταση: «Οι Δύο Γιοί» του Μπέρτολτ Μπρέχτ από τη θεατρική ομάδα 2510
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4 ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα, η Θεατρική Ομάδα 2510 παρουσιάζει και στον Δήμο Διονύσου, το έργο «Οι Δύο Γιοι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Μια κορυφαία αντιφασιστική ιστορία η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε θεατρική διασκευή, απόδοση και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη
Ένα διαχρονικό έργο για την ανθρώπινη φύση, το κτήνος μέσα μας αλλά και το σύστημα που γεννάει το ναζισμό. Το διήγημα γράφτηκε το 1946 την εποχή που ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ήταν εξόριστος, αλλά δημοσιεύτηκε στη συλλογή Calendar Stories το 1949.
Ο Μπρεχτ δημιουργεί ένα νέο θέατρο, όπου η σκηνή δεν είναι πλέον «τα σανίδια που συμβολίζουν τον κόσμο», αλλά ένας χώρος κριτικής σκέψης και λειτουργικού μετασχηματισμού (Umfuktionierung).
Λίγα λόγια για το έργο
Το 1945 λίγο πριν την πτώση του ναζισμού σε ένα αγρόκτημα, μερικά χιλιόμετρα από το Βερολίνο, ζει μια χήρα μητέρα μαζί με την κόρη της, μέλος της Ναζιστικής Νεολαίας. Ο γιος της υπηρετεί στα SS, στο ανατολικό μέτωπο. Στο αγρόκτημα εργάζονται 20 αιχμάλωτοι, σοβιετικοί κρατούμενοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ένας από αυτούς όμως μοιάζει καταπληκτικά στον γιό της κι έτσι η μητέρα, παρότι στο παρελθόν ήταν και η ίδια στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, αρχίζει, σιγά-σιγά, να βλέπει διαφορετικά τους «υπανθρώπους» για τους οποίους είχε ακούσει τρομερά πράγματα.
Η επιστροφή όμως του γιου της, που θέλει να πάει στο Βερολίνο για την «τελική μάχη» επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο γιος της θέλει να εκτελέσει τους 20 αιχμαλώτους και εκβιάζει τη μητέρα του προκειμένου να τον βοηθήσει. « Ο γιος σου ή αυτοί».
Τι θα κάνει τελικά η μητέρα; Τι θα κάνει τελικά ο θεατής; Υπάρχουν άραγε αθώοι και ένοχοι; Υπάρχει άραγε η δυνατότητα της ουδετερότητας ή της επιλογής σε ένα κόσμο παράλογης βίας και πολέμου;
Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία-Θεατρική διασκευή -απόδοση: Ανδρέας Ζαφείρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μακρυδήμα
Παίζουν οι: Πάνος Κωνσταντέλης ,Βίκυ Εδιάρογλου, Έρη Μαριόγλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα 2510
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λουκόπουλος, Μένια Ευθυμιάδου
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη