ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: “Δείγμα αδιαφάνειας και ανοργανωσιάς η απόφαση για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία”

Επιπρόσθετα ο συνδυασμός υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει ληφθεί άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιτήρηση με κάμερες των Σχολείων του Δήμου
Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, προτάσσουμε τη γνωμοδότηση που ζητήσαμε και λάβαμε από τον δικηγόρο κ. Νικ. Παπαϊωάννου, όπου αναφέρονται επί λέξει τα ακόλουθα:
«Είναι απολύτως απαγορευμένη η τοποθέτηση και χρήση συστημάτων βιντεο-επιτήρησης σε σχολικές μονάδες την ώρα, που λειτουργούν. Ακόμα δε και για τις ώρες, που δεν λειτουργεί η σχολική μονάδα και πάλι απαιτείται άδεια της Αρχής και δικαιολόγηση της αναγκαιότητας τοποθέτησης των συστημάτων. Τέλος, επισημαίνεται, ότι είναι αναγκαία η λήψη απόφασης από το αρμόδιο όργανο διοικήσεως του Σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, εκ του περισσού τονίζεται, ότι δεν είναι δυνατή η χρήση συστημάτων σε χώρους εργασίας».

Ως προς την πολιτική διάσταση, η απερχόμενη δημοτική αρχή επιχειρεί, με ύποπτη σπουδή και βιασύνη,να ενεργοποιήσει φοβικά και ακραία συντηρητικά κοινωνικά αντανακλαστικά, με σκοπό την άγρα ψήφων.

Ως προς τις μεθοδεύσεις της κ. Κανακάρη, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

1. Γιατί ένα τέτοιας σημασίας θέμα ορίστηκε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης; Παραλήφθηκε εκ παραδρομής; Αν ναι, γιατί δεν έγινε ορθή επανάληψη; Αν όχι, γιατί δεν προγραμματίστηκε για την επόμενη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής;
2. Γιατί ένα θέμα τέτοιας σημασίας εισήχθη χωρίς εισήγηση; Ποια μελέτη προηγήθηκε; Ποιες προδιαγραφές προσδιορίστηκαν; Με ποια διαδικασία ελήφθησαν οι προσφορές, ποιες ήταν αυτές και επί ποίων προδιαγραφών υποβλήθηκαν;
3. Γιατί ένα θέμα τέτοιας σημασίας ορίστηκε να συζητηθεί χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο με μόνη την προφορική εισήγηση της Προέδρου;
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δεν έχουν άραγε καμία αρμοδιότητα επί του θέματος;
Ως προς την πρακτική αξία της προταθείσας λύσης, και ανεξαρτήτως των γενικότερων ενστάσεων, είναι προφανές ότι αυτή δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση τη λύση του προβλήματος και η δαπάνη είναι αναντίστοιχη του προσδοκώμενου αποτελέσματος.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα αδιαφάνειας, ανοργανωσιάς και επιπολαιότητας της απερχόμενης δημοτικής αρχής και αντιμετώπισης ενός ακόμη σοβαρού θέματος υπό το πρίσμα της μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Τέλος, αυτό που ως Δύναμη Ευθύνης καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε επίσης, είναι η αήθης στοχοποίηση και οι απαράδεκτες ύβρεις σε βάρος της κ. Ελένης Μαγκλάρα και της κ. Ελένης Μουλού, επειδή διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις και άσκησαν κριτική. Με τον τρόπο της, η κ. Κανακάρη μας θύμισε πώς εννοούν την δημοκρατική λειτουργία στους «Ανοιχτοί Ορίζοντες» …

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ