Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο: «Συνεπής η στάση της Υπουργού Πολιτισμού Λ.Μενδώνη κατά των λατομείων. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την οριστική δικαίωση»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ”

Η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» χαιρετίζει την από 18/12/2023 απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση που υπέβαλε στις 4/12/2023 ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και ΥΠΕΝ, για τη νέα προσπάθεια της εταιρείας «Μεγαλιθική» να εγκαταστήσει δήθεν υπόγεια αυτή τη φορά, λατομεία στο Πεντελικό.

Η ερώτηση του Βουλευτή με θέμα: «Οριστική λύση για την αποτροπή δημιουργίας λατομείων μαρμάρου στο Πεντελικό», υποβλήθηκε μετά από συνεννόηση και συνεργασία με την παράταξή μας.

Η Υπουργός Πολιτσμού κ. Μενδώνη, απόλυτα συνεπής με τη μέχρι σήμερα στάση της, με τη συνημμένη απάντηση της, ουσιαστικά απαγορεύει τη λειτουργία των επίμαχων λατομείων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Λατομικού νόμου (άρθρο 49, παρ. 1, εδάφ. 1β), γεγονός που δικαιώνει τη θέση της Δημοτικής Αρχής 2019-2023, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση των λατομείων στο Πεντελικό, είναι παράνομη ενέργεια με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής και τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη, δηλώνουμε, αυτή τη φορά ως παράταξη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», ότι σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας κατά των λατομείων θα πάει μέχρι τέλους. Δηλαδή μέχρι να αρχειοθετηθεί η κατατεθείσα ΜΠΕ και να θεσμοθετηθεί η σχετική απαγορευτική νομοθετική ρύθμιση, όπως  η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στη Βουλή, ώστε να πάψει, η χωρίς αντίκρυσμα αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου το Πεντελικό να αποδοθεί ως πνεύμονας ζωής στους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου.

Ακολουθεί η σχετική απάντηση της κ.Μενδώνη στην ερώτηση του κ.Χριστοδουλάκη:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ερ. Φ.: 60

Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 20-22

Ταχ. Κώδ : 106 82

Τηλέφωνο : 2131322-362, 363, 368

Fax : 210-82.01.426

Email : atneke@culture.gr

ΠΡΟΣ:
Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ:

  1. Βουλευτή κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη
  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 2126/4.12.2023 Ερώτηση με θέμα: «Οριστική λύση για την αποτροπή δημιουργίας λατομείων μαρμάρου στο Πεντελικό»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2126/4.12.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ.Μανώλη Χριστοδουλάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον στο Πεντελικό Όρος αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, ενώ η εγγύτητα με την πρωτεύουσα καθιστούν την ανάδειξή του επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την Αθήνα και συγχρόνως τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών, στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να αναδείξει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχω ήδη ρητά δηλώσει και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική. Ως εκ τούτου, το ερώτημα για την αδειοδότηση λειτουργίας ή επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό όρος είναι άνευ αντικειμένου.

Αναφορικά με την ανάδειξη του Πεντελικού, όπως έχω αναφέρει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/551271/15-11-2021, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Πεντέλης που υπεβλήθη δια του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως προς την ανάπλαση του Πεντελικού όρους, με τίτλο «Masterplan Πεντελικού Όρους. Προγραμματική Μελέτη Ανάδειξης Τοπίου και Μνημείων Πεντελικού Όρους».

Η Υπουργός Πολιτισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερική Διανομή:

  1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
  2. ΓΔΑΠΚ
  3. ΓΔΑΜΤΕ
  4. ΔΙΠΚΑ
  5. ΔΒΜΑ
  6. ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής
  7. ΔΠΑΝΣΜ
  8. ΥΝΜΤΕ Αττικής»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ