Ερωτήσεις Γ.Καραμέρου και Μ.Χριστοδουλάκη για την αποχέτευση στην Ανατολική Αττική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΕΡΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η κυβέρνηση αρνείται να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση  για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τα κατά τόπους δίκτυα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Αυτό ήταν το αντικείμενο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή  Α’ Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γιώργου Καραμέρου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Εξήγησε πως αποτελεί μείζον ζήτημα υποδομών της ευρύτερης περιοχής και τόνισε πως εδώ και 1,5 χρόνο από τη παροχή αυτής νομοθετικής δυνατότητας στο Κορωπί (λόγω του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου Παιανίας που εγκαινιάστηκε) αλλά και σε άλλες περιοχές όπου κατασκευάζονται συνδέσεις αποχέτευσης, εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ βάσει της οποίας θα ενεργοποιηθεί αυτή δυνατότητα των πολιτών, ενώ υποστήριξε και τη αναγκαιότητα της αναδρομικής ισχύς του μέτρου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την έναρξη της δράσης «Εξοικονομώ – Σύνδεσης με το Δίκτυο Αποχέτευσης» που περιγράφεται στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» καθώς και η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε πως οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής επιθυμούν την ανάπτυξη του αποχετευτικού δικτύου που θα προφυλάσσει την ποιότητα ζωής, το υπέδαφος της περιοχής, τις θάλασσες, αλλά και τις καλλιέργειες, σημειώνοντας την αντίθεση που επικρατεί να γίνονται έργα δικτύου αλλά πρακτικά να αδυνατούν οικονομικά, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις να συνδεθούν με αυτά.

Τέλος επεσήμανε ότι επιπρόσθετα στην επιβάρυνση των 1.000 έως 4.000 ευρώ για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, απαιτούνται τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα για την εφαρμογή του κανονισμού της πυροπροστασίας που επιβάλλει αιφνιδίως, κακογραμμένος κανονισμός της κυβέρνησης.

«Δεν μπορεί να υπάρχει Ελλάδα 2.0 με βόθρους με σηπτικούς βόθρους με απορροφητικούς. Ο πολίτες λόγω οικονομικής πίεσης επιλέγουν να παραμείνουν στο μεσαίωνα του σηπτικού βόθρου. Δώστε οικονομικά κίνητρα στους πολίτες κατά προτεραιότητα. Προστατέψτε το περιβάλλον στην πράξη ».

το βίντεο της Ερώτησης: https://youtu.be/dv7IQye7wpw

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος της Ανατολικής Αττικής διατύπωσε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του με μια εύλογη ερώτηση. Πώς μπορεί να είναι ανεκτό από την Πολιτεία, εν έτει 2024, να υπάρχουν 400.000 κάτοικοι της Αττικής που στερούνται ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποχετευτικού δικτύου. Τόνισε, δε τα περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν από το ημιτελές αποχετευτικό δίκτυο, τα οποία επιβαρύνουν την τσέπη και την υγεία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων σε ολόκληρη την περιφέρεια, αναλύοντας ότι τα περισσότερα βρίσκονται είτε στο στάδιο της μελέτης, είτε στο στάδιο της δημοπράτησης, αρκετά πίσω δηλαδή από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Υπενθύμισε, δε ότι αυτές οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 4,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε το θολό τοπίο αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων αυτών. Ρώτησε τον υπουργό, με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρηματοδοτηθούν τα έργα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ή στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει αν οι καθυστερήσεις στα έργα οφείλονται σε έλλειψη χρηματοδότησης τους ή λόγω των καθυστερήσεων η χώρα χάνει κρίσιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο υπουργός έδωσε χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων με τον Κ. Χριστοδουλάκη να του επιβεβαιώνει, ότι ο ίδιος θα είναι παρών ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν ώστε να πάψουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ενώ μπορείτε να την βρείτε κατατεθειμένη ΕΔΩ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ