Γ.Καλαφατέλης εφ’όλης της ύλης στην “ΑΜΑΡΥΣΙΑ”: Τι λέει για εκλογές, έργα, “Μήδεια”, LED και τρολ του διαδικτύου…”

Αναδημοσίευση από εφημερίδα “ΑΜΑΡΥΣΙΑ” (https://bit.ly/3uBBvyf)

Επιμέλεια: Ξένια Γιαννάκου

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον Δήμο Διονύσου, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος να ολοκληρωθεί το έργο που έχει ξεκινήσει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χωρούν πειραματισμοί και πισωγυρίσματα», ανακοινώνει μέσα από αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αμαρυσία», ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Ο κ. Καλαφατέλης μιλά επίσης για τις πυρκαγιές και την πυροπροστασία στον Δήμο, την ψηφιακή μετεξέλιξη των υπηρεσιών με νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, τη «Μήδεια», τα προβλήματα καθημερινότητας, όπως τις λακκούβες, τα κλαδιά και τα απορρίμματα, το διαγωνισμό για τα LED, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε, αλλά και τα μεγάλα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προγραμματίζονται για τη συνέχεια.

Προαναγγέλλει επίσης ότι σύντομα η διοικούσα παράταξη θα πλαισιωθεί από νέα πρόσωπα, μαζί με τα δοκιμασμένα στελέχη της «Δύναμης Ευθύνης», υπογραμμίζοντας ότι «στην προσπάθεια να αλλάξουμε το Δήμο μας δεν περισσεύει κανείς». Ο δήμαρχος Διονύσου απαντά σε ερωτήματα για την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, τα παράπονα των πολιτών, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά και τα τρολ του διαδικτύου…

Κύριε δήμαρχε, είμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο για την περιοχή. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες;

Είμαστε πράγματι στην καρδιά του καλοκαιριού και όπως είναι φυσικό είμαστε σε συνεχή εγρήγορση καθ’ όλο το 24ωρο για οποιοδήποτε πιθανό συμβάν πυρκαγιάς. Όπως θα θυμάστε το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος μας επλήγη σοβαρά από μεγάλες πυρκαγιές, ιδιαίτερα τον Αύγουστο με την καταστροφική φωτιά στο Κρυονέρι και τον Άγιο Στέφανο, η οποία είχε ξεκινήσει από γειτονικό Δήμο.

Οι ενέργειες στις οποίες έχουμε ήδη προβεί από την πλευρά μας είναι, μεταξύ άλλων, συνεχείς καθαρισμοί από κλαδιά και καύσιμη ύλη, οι οποίοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθαρισμοί και διανοίξεις δασικών οδών, έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, δημόσιας ανακοίνωσης κι εξατομικευμένων επιστολών, επάνδρωση των πυροφυλακίων κι ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του Δήμου σε μέσα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών κλιμακίων, τα οποία θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια.

Να σας πω επίσης ότι πολύ σύντομα ο Δήμος μας θα ανακοινώσει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός πρωτοποριακού πιλοτικού συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή Αγίων Αγγέλων της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Είμαστε ο πρώτος Δήμος που εγκαθιστά ανάλογο σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με 42 αυτόνομους αισθητήρες, και βέβαια στο μέλλον θα δούμε και θα αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά του.

Πιστεύετε ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε επαρκούν;

Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και λαμβάνουμε κάθε μέτρο που είναι εφικτό. Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Όσα μέτρα και να ληφθούν δε θα είναι ποτέ αρκετά καθώς πάντα θα υπάρχουν νέες ανάγκες για την πολιτική προστασία. Μιλάμε για μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια νέα πραγματικότητα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Δήμος Διονύσου είχε την ατυχία να χτυπηθεί τον Φεβρουάριο του 2021 από τη «Μήδεια», μια πρωτόγνωρη θεομηνία που άφησε για τα καλά το αρνητικό αποτύπωμά της. Επίσης μας κόστισε πάρα πολλά χρήματα, τα οποία έπρεπε να καλυφθούν κυρίως από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ υπήρξαν παράλληλα και κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες όμως αντιλαμβάνεστε ότι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχουμε. Η «Μήδεια» άφησε πολλές πληγές που ακόμη και σήμερα προσπαθούμε να επουλώσουμε.

Αναφέρομαι σε αποκομιδές τεράστιων ποσοτήτων κλαδιών και κορμών πολλών χιλιάδων τόνων και σε ζημιές σε υποδομές ύδρευσης και φωτισμού όπως βέβαια και σε περιουσίες πολιτών. Να πω εδώ ότι με ενέργειές μας και με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είναι δημότης μας και έχει ζήσει από πρώτο χέρι τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε, είμαστε ο μόνος Δήμος που εξασφάλισε 500.000 ευρώ για αποζημιώσεις λόγω της χιονόπτωσης. Αυτό το ποσό αν και δεν καλύπτει το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν και ούτε φυσικά μπορεί να αποζημιώσει την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων, είναι ωστόσο ένα σημαντικό βοήθημα που δίνεται για πρώτη φορά σε αντίστοιχη φυσική καταστροφή.

Υπάρχουν παράπονα από πολίτες οι οποίοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση αποκομιδής των κλαδιών, τα οποία συσσωρεύονται στους δρόμους αποτελώντας προσάναμμα για μια πιθανή πυρκαγιά. Τι απαντάτε;

Ανά διαστήματα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην αποκομιδή κι αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες κλαδιών. Στο Δήμο μας υπάρχουν χιλιάδες αδόμητα οικόπεδα που πρέπει να καθαριστούν κι αυτό αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας. Όταν όμως υπάρχουν πολίτες που από ένα μόνο οικόπεδο βγάζουν δύο, τρία ή και τέσσερα κάποιες φορές φορτηγά με κλαδιά, όταν την ίδια στιγμή ο κανονισμός καθαριότητας προβλέπει έως 3 κυβικά το χρόνο ανά κατοικία, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθουμε αυθημερόν. Ωστόσο έχουμε μεριμνήσει από πολύ νωρίς να έχουμε εργολαβία για τα κλαδιά και θα έλεγα ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μακάρι ο Δήμος να είχε περισσότερες αρπάγες και μηχανήματα. Δεν υπήρξε όμως καμία μέριμνα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το κενό προσπαθούμε σήμερα να καλύψουμε. Έχουμε μεριμνήσει για νέα μηχανήματα, οι διαδικασίες όμως απαιτούν χρόνο.

«Η Μήδεια μας έφερε όλους στα όριά μας»

Αναφερθήκατε προηγουμένως στις πληγές της «Μήδειας». Οι πολίτες του Δήμου σας ταλαιπωρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η «Μήδεια» μας έφερε όλους στα όριά μας. Όταν έχουν πέσει δεκάδες χιλιάδες δένδρα κι έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ζημιές στις υποδομές, είναι δυνατόν να μην υπάρξει ταλαιπωρία; Υπήρξαν χιλιάδες συμπολίτες μας που επί αρκετές μέρες έμειναν χωρίς ρεύμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση που ζήσαμε ήταν τριτοσκοσμική. Και ταλαιπωρία υπήρξε και αγανάκτηση του κόσμου, δικαιολογημένη θα έλεγα εγώ.

Δεχτήκατε και μεγάλη κριτική από πολίτες αλλά και την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της «Μήδειας».

Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την αγανάκτηση του κόσμου προσπαθώντας να την μετατρέψουν σε οργή σε βάρος της Διοίκησης κάνοντας φτηνή μικροπολιτική. Ξέρετε, είναι εύκολο να κάνεις κριτική από την ασφάλεια του καναπέ σου όταν άλλοι δίνουν τη μάχη… Την ώρα που ήμουν νυχθημερόν έξω στους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της θεομηνίας, κάποιοι έγραφαν ψευδώς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι είμαι εξαφανισμένος… Ενώ μάλιστα σε δύο περιπτώσεις κινδύνευσε άμεσα η ίδια μου η ζωή, όπως και συνεργατών μου, από πτώση δέντρων. Θα περιμέναμε κάποια ουσιαστική στήριξη, τουλάχιστον την ώρα της κρίσης, από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης αλλά δεν την είδαμε. Αντίθετα είδαμε στελέχη παρατάξεων που έβγαζαν φωτογραφίες, τροφοδοτώντας με υλικό το διαδίκτυο και το Facebook… Υπήρξε πολύς κανιβαλισμός στα social media εκείνη την περίοδο. Κάποιοι μετέτρεψαν το πληκτρολόγιο σε όπλο… Υπήρξαν ακόμη και προσβολές κατά μελών της οικογένειάς μου, ευτυχώς από κάποιους λίγους κατευθυνόμενους και τρολ.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη με τη «Μήδεια». Ένα τόσο έντονο φαινόμενο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Να πω όμως ότι βγήκε ένα θετικό από όλο αυτό. Προχωρήσαμε πιο γρήγορα λόγω της διαδικασίας έκτακτης ανάγκης σε εργασίες και αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης που ήδη είχαμε δρομολογήσει, κυρίως μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Πολλά παράπονα υπάρχουν επίσης για τις λακκούβες, την έλλειψη πεζοδρομίων και τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως καμένες λάμπες, καθημερινές βλάβες ύδρευσης κλπ.

Ο κόσμος δικαίως ζητάει βελτίωση στην καθημερινότητά του κι εμείς είμαστε οι πρώτοι που το θέλουμε και το επιδιώκουμε. Δε γίνονται όμως όλα με ένα μαγικό ραβδί ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Δήμος Διονύσου είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Είναι φυσικό να υπάρχουν πολλές λακκούβες, ειδικά όταν έχουν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Τον Απρίλιο ξεκινήσαμε να ασφαλτοστρώνουμε τοn Δήμο με μια μεγάλη εργολαβία. Τα έργα λόγω καιρικών συνθηκών θα συνεχιστούν και πάλι από το Σεπτέμβριο που μας έρχεται και αναμένουμε ότι η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Αναφορικά με τα πεζοδρόμια αντιλαμβάνομαι κι εγώ την έλλειψη και με στενοχωρεί, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε πάρα πολλά σημεία, ακόμη και κεντρικά, ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει λόγω της έλλειψης σχεδίου πόλης και ρυμοτομίας. Θα τα λύσουμε όλα σταδιακά και αυτό θα επιδιώξουμε μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ που εγκρίθηκε για το Δήμο μας και φιλοδοξούμε να βάλει μία τάξη στα πράγματα. Σε ότι αφορά τις λάμπες νομίζω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη προβλήματα με τον φωτισμό σε σημεία που απαιτείται παρέμβαση από τη ΔΕΔΔΗΕ, την οποία πιέζουμε συνεχώς προκειμένου να ολοκληρώσει τις εκκρεμείς αποκαταστάσεις. Με την ύδρευση τώρα έχουμε παρέμβει σε πάρα πολλά προβληματικά σημεία κι έχουμε δώσει λύσεις. Έχουμε προβεί σε αντικατάσταση αγωγών και γεωτρήσεων, επισκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών, τοποθέτηση νέων πινάκων και μεταγωγικών διακοπτών για την παροχή γεννητριών κλπ. Όταν έχεις όμως ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο είναι φυσικό να υπάρχουν καθημερινές βλάβες. Αυτό θα λυθεί οριστικά μόνο με αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Κάποια μεγάλα κομμάτια τα έχουμε ήδη εντάξει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπάρχουν όμως πολλά ακόμη για να γίνουν, τα οποία ενδεχομένως να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Επιτρέψτε μου όμως εδώ να αναφερθώ και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ύδρευσης του Δήμου Διονύσου, με δύο χρηματοδοτούμενα έργα προϋπολογισμού 5.093.176 ευρώ, για τη λειτουργία εξοπλισμού ασφαλούς επίβλεψης και τηλεελέγχου / τηλεχειρισμού για τη μείωση των διαρροών του δικτύου. Αλλάζουμε το Δήμο μας με «έξυπνα» συστήματα και σταδιακά θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως χρόνος και υπομονή από τους πολίτες.

Μιας και μιλήσαμε για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ισχύει ότι μέσα από αυτό περνάει η επίλυση του λεγόμενου οικιστικού και δασικού ζητήματος;

Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο αγώνα με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τα στελέχη μας σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο για το οικιστικό ζήτημα. Είμαστε σε συνεχή επαφή όλο αυτό το διάστημα με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι μόνο. Εμείς όμως έχουμε επιλέξει να είμαστε σοβαροί και να μη λαϊκίζουμε όπως κάποιοι άλλοι που επιχείρησαν να βάλουν σε πορτοκαλί χρώμα όλες τις περιοχές του Δήμου… Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας, πράγματι μέσα από το ΤΠΣ περνάει η επίλυση του οικιστικού-δασικού ζητήματος, εφόσον όμως προηγηθεί η επίλυση των ορίων των οικισμών κάτι που ήδη το έχουμε θέσει στους αρμοδίους. Επιπλέον να προσθέσω ότι προχωράμε παράλληλα με νομικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε τη Δημοτική μας Περιουσία, που κινδύνευε να χαθεί λόγω αδιαφορίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών.

Ανακοινώνετε κατά καιρούς διάφορα έργα στο Δήμο. Πιστεύετε ότι ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών για βελτίωση των υποδομών;

Δίνουμε κυριολεκτικά πολύ μεγάλη μάχη για τη βελτίωση των υποδομών στο Δήμο μας, καθώς όπως έχω ξαναπεί βρήκαμε τα συρτάρια του Δήμου άδεια από μελέτες έργων. Το ότι σήμερα είμαστε ένας από τους πρώτους Δήμους της Ανατολικής Αττικής με περίπου 21.000.000 ευρώ νέα έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» λέει πολλά.

Οι πολίτες μέσα στην επόμενη διετία – τριετία θα αρχίσουν να βλέπουν ένα εντελώς διαφορετικό Δήμο. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε έργα και μελέτες αναπλάσεων στη Δροσιά, τον Άγιο Στέφανο και τη Ροδόπολη, στην κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου στο χώρο του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, στα έργα ύδρευσης που αναφέρθηκα πριν, στα έργα έξυπνων υποδομών, κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, αντισεισμικής προστασίας σχολείων, τις έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης κλπ. Αν προσθέσουμε τα 4 νέα σχολεία σε Διόνυσο, Κρυονέρι, Άγιο Στέφανο με το νέο ΕΠΑΛ, την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας, τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς, το νέο Προαστιακό Σταθμό στο Κρυονέρι, την ανανέωση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Δήμου που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, τα έργα της αποχέτευσης που παλεύουμε να ολοκληρώσουμε, το δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών που ετοιμάζουμε, το διαγωνισμό για την αναβάθμιση του ψηφιακού φωτισμού με συστήματα «smart cities» (LED) και πολλά άλλα, ο δημότης μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν έχουμε αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Με σκληρή δουλειά έχουμε παράξει σημαντικό έργο και συνεχίζουμε…

Ωστόσο αναφορικά με τα LED είχαν αντιταχθεί σθεναρά 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός ήταν παράνομος.

Να σας ενημερώσω λοιπόν όπως και τους αναγνώστες σας ότι εκδόθηκε η απόφαση από τη Δικαιοσύνη που απέρριψε πανηγυρικά την προσφυγή της αντιπολίτευσης κατά του διαγωνισμού, αφήνοντας την έκθετη στα μάτια των πολιτών. Αυτό ασφαλώς αποτελεί μία δικαίωση για τη δημοτική Aρχή και κόλαφο για όσους παρέσυραν ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων στο να εναντιωθούν σε ένα σημαντικό έργο για τους πολίτες. Αυτό όμως που έχει σημασία και μας ενδιαφέρει είναι ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά. Το έργο θα γίνει και θα το δουν οι πολίτες. Να συνοψίσω επίσης ότι το έργο θα έχει το μισό κόστος από το αντίστοιχο έργο που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει η προηγούμενη διοίκηση και μάλιστα με smart φωτιστικά ανώτερης κατηγορίας.

Η μείζονα αντιπολίτευση επίσης κάνει λόγο για σωρεία απευθείας αναθέσεων σε «κουμπάρους και κολλητούς» με αφορμή τα έργα που γίνονται στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης. Τι απαντάτε;

Τι να απαντήσω; Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας ψέγουν ζητώντας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και την ίδια στιγμή αντιδρούν σε ό,τι προχωράει… Ακολουθούμε ακριβώς το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από όλους τους Δήμους προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να υλοποιηθούν έγκαιρα τα έργα που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο των αναγκών της πολιτικής προστασίας. Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων έκανε η προηγούμενη διοίκηση χωρίς «Μήδεια» και κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσο για τα περί κουμπάρων και κολλητών μάλλον εξ’ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια… Εμείς αντίθετα ακολουθούμε ανοιχτές διαδικασίες και δεν αποκλείουμε τον οποιονδήποτε από το να συμμετάσχει, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σωστός στη δουλειά που έχει αναλάβει. Δυστυχώς ορισμένοι λόγω της ανυπαρξίας οράματος και προτάσεων αρέσκονται στον καταγγελτικό λόγο, τις ύβρεις και το λαϊκισμό. Επίσης με διάφορες αστείες προφάσεις απέχουν συχνά πυκνά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρώντας τελικά να ναρκοθετήσουν την πορεία μας, αδιαφορώντας δυστυχώς για το κόστος που αυτό έχει για τους δημότες… Μιλάμε για Συμβούλια με σοβαρά θέματα όπως την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το νέο ΟΕΥ που θέλουμε να φέρουμε καθώς και το νέο Δημοτικό Κοιμητήριο. Εμείς όμως κοιτάμε μπροστά. Πρέπει πάση θυσία να λύσουμε τα προβλήματα, δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες ανούσιες κόντρες που μόνο ζημιά κάνουν στην κοινή προσπάθεια.

Με τη διαχείριση των απορριμμάτων είστε ευχαριστημένος;

Όχι δεν είμαστε ευχαριστημένοι παρά το γεγονός ότι μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχουμε καταβάλλει πολύ μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο τομέα. Δεν θα κρύψω ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσης του προσωπικού αλλά και του ταλαιπωρημένου στόλου. Μέσα στο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων απορριμματοφόρων και με μία αναδιοργάνωση που υλοποιούμε, εκτιμώ ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η καθαριότητα. Θέλω όμως με την ευκαιρία να απευθύνω έκκληση στους πολίτες να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν αλλά και να ανακυκλώνουν περισσότερο. Να τονίσω επίσης ότι η καθαριότητα είναι ανταποδοτική. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε απεριόριστες ποσότητες απορριμμάτων. Επίσης είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, αν ανεχόμαστε συμπολίτες και γείτονές μας, οι οποίοι πετούν τα φύλλα ή τις πευκοβελόνες έξω από τους κάδους χωρίς σακούλα, ή δημιουργούν σκουπιδότοπους και μπαζότοπους αδιαφορώντας για το κοινό καλό. Πάντως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέες δράσεις για την ανακύκλωση που θα βελτιώσουν δομικά τη σημερινή κατάσταση. Να προσθέσω μόνο ότι από τη νέα γενιά περιμένουμε πολλά στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας και ήδη βλέπουμε θετικά δείγματα.

Κύριε δήμαρχε, το τελευταίο διάστημα το κράτος έχει δώσει βάρος στην ψηφιακή μετεξέλιξη. Έχουν γίνει αντίστοιχα βήματα στον Δήμο Διονύσου;

Έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικά βήματα. Συγκεκριμένα παράλληλα με το Novoville έχουμε εγκαταστήσει δύο νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των πολιτών ευκολότερη. Η μία εφαρμογή, το Σύστημα Οικονομικής και Διοικητικής Πληροφόρησης (ΣΔΟΠΣ) αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ειδικότερα, κάθε συναλλασσόμενος θα μπορεί να προβάλει την καρτέλα του και να έχει μία συνολική εικόνα αναφορικά με πληρωμές, ρυθμισμένες οφειλές, δόσεις, διακανονισμούς και άλλες οικονομικές συναλλαγές. Επίσης, θα μπορεί να εκτυπώνει τα στοιχεία της οφειλής του καθώς και την ταυτότητα πληρωμής, προκειμένου να προβεί στην εξόφλησή της μέσω Web Banking, ATM και Ταμείου Τραπέζης (προς το παρόν εξωτερικά, εκτός της εφαρμογής ΣΔΟΠΣ και πολύ σύντομα εντός της εφαρμογής με E-POS). Παράλληλα ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς ύδρευσης και να μην εξαρτάται από τα ΕΛΤΑ.

Η δεύτερη εφαρμογή ηλεκτρονικών αιτήσεων, PUBLIC OTA, δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά 50 αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, διαδικασία η οποία στο εξής απλοποιείται και επιταχύνεται. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αφορούν την Τεχνική Υπηρεσία, τα Έσοδα, την Ύδρευση και την Αποχέτευση, το Δημοτολόγιο, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Αδειοδοτήσεις, την Ταμειακή Υπηρεσία, τα Κοιμητήρια, την τέλεση Πολιτικών Γάμων αλλά και τη Γενική Αίτηση Πρωτοκόλλου.
Και οι δύο εφαρμογές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να μειώσουμε την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία και να αναβαθμίσουμε την εξυπηρέτηση για κάθε πολίτη.

Ο Δήμος Διονύσου διοργάνωσε πρόσφατα τα «Μικρά Διονύσια» με θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις συλλόγων. Θα υπάρξει συνέχεια;

Είμαστε περήφανοι για τα «Μικρά Διονύσια». Ερασιτέχνες δημιουργοί από τον Δήμο Διονύσου και γειτονικούς Δήμους, συμπολίτες μας και συλλογικοί φορείς, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από τα «Μικρά Διονύσια» και το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Αν και ερασιτέχνες, παρουσίασαν ένα άρτιο και ποιοτικό αποτέλεσμα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα ακόμη και σε σύγκριση με επαγγελματικές δουλειές. Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά. Στα τέλη του καλοκαιριού προετοιμάζουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα μεγάλα «Διονύσια» με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από διασκέδαση, θέλει να βγει έξω να περάσει καλά. Δεν μπορούμε να του το στερήσουμε.

Κύριε δήμαρχε, σε ένα χρόνο και κάτι έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Έχετε αποφασίσει αν θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου κι αν ναι, γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη, κι αυτό είναι η μοναδική προτεραιότητά μας αυτό το διάστημα. Να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να θέσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον. Για τις Δημοτικές Εκλογές έχουμε ακόμα καιρό. Θα γίνουν στην ώρα τους και τότε να είστε σίγουροι ότι θα κριθούμε από τους πολίτες για όσα κάναμε ή δεν κάναμε. Δεν πρόκειται όμως να ξεκινήσουμε από τώρα την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι την ξεκίνησαν από… την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 που αναλάβαμε τη διοίκηση. Για να μη θεωρήσετε όμως ότι υπεκφεύγω να απαντήσω στο ερώτημά σας, σας λέω ότι ναι, θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου και θα διεκδικήσω μία ακόμη θητεία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Θεωρώ ότι οι καλοπροαίρετοι πολίτες παρά την όποια κριτική μπορεί να μας ασκήσουν, κυρίως για τα θέματα της καθημερινότητας που έχουν ακόμη δρόμο, θα μας δώσουν την ευκαιρία αλλά και τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας την επόμενη κρίσιμη θητεία. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πειραματισμούς, κάτι που έζησαν οι κάτοικοι με την προηγούμενη Διοίκηση. Εμείς δοκιμαστήκαμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με πανδημία, φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές και αντέξαμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος με πολλή δουλειά, όραμα και προτάσεις για το μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα πουν όχι σε πισωγυρίσματα που θα μας γυρίσουν στο χθες. Επίσης θα συνεχίσουμε με νέα πρόσωπα, δίπλα στα ήδη δοκιμασμένα στελέχη, που θα πλαισιώσουν σύντομα τη δυνατή ομάδα της «Δύναμης Ευθύνης». Στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον Δήμο μας δεν περισσεύει κανείς.

Πηγή: amarysia.gr

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ