ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: “Χαμένη 5ετία η θητεία Ζαμάνη, προτεραιότητά μας η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης”

“Έχω πάρει τα μαθήματά μου από το παρελθόν” αναφέρει ακόμη ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου, σε συνέντευξή του στο Otavoice και τον καλό συνάδελφο Γρηγόρη Ραχωβίτσα. Διαβάστε την.

Ο επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ» και υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης ανοίγει τα χαρτιά του στο OTAVOICE ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης υπήρξε για τρεις θητείες Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου (1997-2010) και ο πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου (2011 – 2014), με την δημοτική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία». Ένας, ομολογουμένως, μεγάλος Δήμος, που τον παρέλαβε στα «χαρτιά» και έπρεπε να τον συγκροτήσει και να τον καταστήσει λειτουργικό και αποτελεσματικό ενοποιώντας επτά πρώην Δήμους ή Κοινότητες.

Από το 2014, ο Γιάννης Καλαφατέλης και η δημοτική του ομάδα, ως αντιπολίτευση, εργάστηκαν στην κατεύθυνση της προόδου του Δήμου, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική όπου χρειαζόταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος. «Όμως, ο απερχόμενος δήμαρχος διολίσθησε σταδιακά σε επιλογές που μας ανάγκασαν να διαφοροποιήσουμε την στάση μας, κάτι που πολλές φορές έκανε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Για αυτό και δεχθήκαμε την οργισμένη του αντίδραση, λες και νόμιζε ότι θα θυσιάζαμε την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου για ένα κλίμα δήθεν συναίνεσης, σε βάρος τους» υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OTAVOICE.

Πρόσφατα «γεννήθηκε» η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ» με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαφατέλη. Η νέα δημοτική παράταξη δημιουργήθηκε από την σύμπραξη της παράταξής «Ενωτική Πρωτοβουλία» με την παράταξη του Παναγιώτη Βορριά «Συμμαχία για τον Πολίτη» και την «Δράση συν- Πολιτών Δημιουργία και Διαφάνεια για το Διόνυσο».

Με τη νέα δυναμική που αναπτύχθηκε ανακατεύεται η «αυτοδιοικητική» τράπουλα στην περιοχή και ο Γιάννης Καλαφατέλης με τους συνεργάτες του στοχεύουν σε μια πόλη ανθρώπινη, μία πόλη φιλική για τους δημότες και σε μια πόλη που θα κάνει βήματα προόδου σε κάθε τομέα.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης κάνει λόγο στο OTAVOICE για χαμένη πενταετία για τον Δήμο Διονύσου με την δημαρχία του Διονύση Ζαμάνη και όπως εξηγεί σχετικά: «Ο κ. Ζαμάνης παρέλαβε έναν οργανωμένο Δήμο και είχε την ευκαιρία να τον προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Αντ’ αυτού, παραδίδει τον Διόνυσο χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς μελέτες και σχέδια για το αύριο, με κακή ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες και με τριτοκοσμική καθημερινότητα».

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη στο OTAVOICE και τον Γρηγόρη Ραχωβίτσα:

Και εγένετο… “ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Καλαφατέλη. Η νέα δημοτική παράταξη γεννήθηκε από την σύμπραξη της παράταξής σας με την παράταξη του κ. Βορριά, την Συμμαχία για τον Πολίτη, και την «Δράση συν- Πολιτών Δημιουργία και Διαφάνεια για το Διόνυσο». Αναμφίβολα ανακατεύεται η τράπουλα στον Δήμο και αλλάζει άρδην το αυτοδιοικητικό τοπίο στην περιοχή.Το νέο σχήμα κατά πόσο μπορεί να «απειλήσει» τον Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη;

Η Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο δεν δημιουργήθηκε για να απειλήσει κανένα, είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών. Πρόκειται για ένα σχήμα, που προέκυψε από την ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία τριών δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων, σε προγραμματική βάση και με μοναδικό σκοπό να διατυπώσει μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πρόταση για να βγει ο Δήμος από τα αδιέξοδά του. Όσο για τον κ. Ζαμάνη, αυτός απειλείται από την ανεπάρκεια και τις πολιτικές του επιλογές.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να πείτε «ναι» σε αυτή την συνεργασία και να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα συνεργαστείτε με δυο παρατάξεις αλλά και με ανθρώπους όπου το 2014 ήσασταν αντίπαλοι… Τι μέτρησε για την απόφαση αυτή και ποιος έκανε την πρώτη κίνηση για την συσπείρωση των δυνάμεων αυτών;

Προσωπικά πιστεύω ότι το καθοριστικό στοιχείο ήταν η συμφωνία επί συγκεκριμένων αρχών λειτουργίας και συγκεκριμένου προγράμματος, με βάση τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να διοικήσουμε αποτελεσματικά τον Δήμο. Όσο για την πολιτική αντιπαράθεση των προηγούμενων χρόνων, αποτέλεσε για όλους μας ευκαιρία να ξαναδούμε κριτικά την πορεία μας και να μάθουμε από τα λάθη μας.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, να βρούμε σημεία επαφής και σημεία σύμπτωσης. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό και να συγκροτήσουμε μια νέα παράταξη διατηρώντας, ο καθένας, τη φυσιογνωμία και την αυτοτέλειά του. Αυτά είναι τα στοιχεία που αποτελούν το μεγαλύτερο εχέγγυο και το ενοποιό συστατικό της Δύναμης Ευθύνης για το μέλλον.

Μιλάτε για μια νέα αρχή με την σύμπραξη. Θεωρείτε πως εκπροσωπείτε το νέο μετά από πολλά χρόνια αυτοδιοικητικής διαδρομής;

Η Δύναμη Ευθύνης απευθύνεται στους δημότες με μια καλά επεξεργασμένη δέσμη προτάσεων. Αυτό είναι αναμφίβολα κάτι νέο, ειδικά στη σύνθετη μετά-Καλλικράτη περίοδο. Αν και πολλοί μιλούν για την ανάγκη αλλαγής της σημερινής κατάστασης, που νοσεί από συγκεντρωτισμό, πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, απουσία κοινωνικής συναίνεσης και δημοκρατικού διαλόγου, ελάχιστοι μπορούν να απαντήσουν πειστικά στο πώς θα το κάνουν. Πώς δηλαδή θα πετύχουν εκεί, όπου πολλοί άλλοι απέτυχαν.

Εμείς σίγουρα μπορούμε. Όχι μόνο εξ αιτίας των καλά επεξεργασμένων θέσεών μας, αλλά και λόγω της ανοικτής διαβούλευσης επί αυτών, στην οποία έχουμε προσκαλέσει τόσο τις άλλες παρατάξεις, όσο και τους απλούς δημότες. Αυτό αποτελεί την δεύτερη καινοτομία.

Τέλος, το ψηφοδέλτιό μας είναι ανανεωμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό, που ξεπερνά το 50%, με καθένα και καθεμιά από τους υποψηφίους, τα στελέχη και τους εθελοντές μας να έχει μια ιδιαίτερη διαδρομή και ιστορία στον τόπο. Συνδυάζουμε δηλαδή γνώση, εμπειρία, ζωντάνια και θέληση για δουλειά.

Ήσασταν κοινοτάρχης Κρυονερίου και στη συνέχεια αναδειχθήκατε πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Διονύσου. Αναμφίβολα διαθέτετε πολυετή εμπειρία και γνωρίζετε καλά πρόσωπα, καταστάσεις και προβλήματα. Στις τελευταίες εκλογές ήσασταν στην αντιπολίτευση. Πως βοηθήσατε την τελευταία πενταετία τον Δήμο, πως κρίνετε την θητεία σας, κάνοντας μια σύντομη αυτοκριτική κι αν από τη θέση της αντιπολίτευσης πήρατε κάποια συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία σκοπεύετε να αξιοποιήσετε εφόσον οι δημότες σας αναδείξουν ξανά πρώτο πολίτη του Δήμου.

Υπάρχουν, αναμφίβολα, ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ των θητειών μου στην Κοινότητα Κρυονερίου και αυτής στον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου.

Στην πρώτη περίπτωση μιλούμε για μια σχετικά μικρή περιοχή, την οποία –όμως- υπηρέτησα κατά την περίοδο της οικιστικής έκρηξης, που μετασχημάτισε το Κρυονέρι από ένα χωριό μικρασιατών προσφύγων σε ένα προνομιακό προάστιο της μητροπολιτικής Αθήνας. Αυτή η μετάβαση ούτε εύκολη ήταν ούτε ανώδυνη, με κυριότερο πρόβλημα την υστέρηση υποδομών και δικτύων, η ανάπτυξη των οποίων ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει την πληθυσμιακή αύξηση.

Στη δεύτερη περίπτωση μιλούμε για ένα μεγάλο Δήμο, που τον παραλάβαμε στα «χαρτιά» και έπρεπε να τον συγκροτήσουμε και να τον καταστήσουμε λειτουργικό και αποτελεσματικό ενοποιώντας επτά πρώην Δήμους ή Κοινότητες. Και αυτή η διαδικασία ούτε απλή ήταν ούτε ανέφελη, επειδή κυριαρχούσαν διαφορετικές νοοτροπίες, συμπεριφορές και συνήθειες, οι οποίες έπρεπε –με υπερβάσεις- να συντεθούν. Εν πάση περιπτώσει, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι πετύχαμε το βέλτιστο, μέσα σε μια τριετία παραδώσαμε ενιαίο, οργανωμένο και λειτουργικό το Δήμο Διονύσου αλλά και τα αντίστοιχα ΝΠΔΔ.

Ως αντιπολίτευση, κατά την τελευταία πενταετία, εργαστήκαμε –και πάλι- στην κατεύθυνση της προόδου του Δήμου. Δώσαμε εξαρχής μια σημαντική περίοδο χάριτος στον κ. Ζαμάνη, ενθαρρύναμε και στηρίξαμε κάθε θετική πρωτοβουλία κάνοντας ταυτόχρονα κριτική όπου χρειαζόταν και αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα. Όμως, ο απερχόμενος δήμαρχος διολίσθησε σταδιακά σε επιλογές που μας ανάγκασαν να διαφοροποιήσουμε την στάση μας, κάτι που πολλές φορές έκανε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Για αυτό και δεχθήκαμε την οργισμένη του αντίδραση, λες και νόμιζε ότι θα θυσιάζαμε την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου για ένα κλίμα δήθεν συναίνεσης, σε βάρος τους.

Η εμπειρία, ειδικά των τελευταίων ετών, μας βοήθησε να καθορίσουμε τις τέσσερις βασικές διοικητικές αρχές, που χρειάζεται ο Δήμος για να μπει σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης: Δημοκρατικός διάλογος, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, διαφάνεια και συστηματικός σχεδιασμός.

Ενδεχομένως σε αυτές τις εκλογές ο Δήμος να «σπάσει» ρεκόρ από πλευράς υποψήφιων Δημάρχων. Αυτή η πολυφωνία και ο πλουραλισμός απόψεων, από την προεκλογική περίοδο έως το βράδυ των εκλογών αλλά και την επόμενη μέρα με την ανάδειξη της νέας δημοτικής Αρχής, θα φέρει κάποιον άνεμο αλλαγής; Ποια τακτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε σε σχέση με τους συνυποψηφίους σας, με όσους θέλουν επίσης να κερδίσουν τον Διονύση Ζαμάνη;

Η πολυφωνία είναι πλούτος για τη δημοκρατία αρκεί να μην εξαντλείται σε αόριστες υποσχέσεις, συνθήματα και στείρες αντιπαραθέσεις. Ο τόπος αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα και χρειάζεται όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Ειδικά με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, είναι βέβαιο ότι ευνοούνται οι συνθέσεις και οι συνεργασίες. Εμείς, στη Δύναμη Ευθύνης, το έχουμε ήδη εφαρμόσει στην πράξη και όλες οι προτάσεις μας είναι, ταυτόχρονα, προσκλήσεις για συζήτηση.

Όσον αφορά στις άλλες παρατάξεις η θέση μας είναι ενιαία και απολύτως σαφής. Επιδιώκουμε τον διάλογο, τη συνεργασία και τη συναίνεση σε συγκεκριμένες προτάσεις. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τις προτάσεις μας για την Αποκέντρωση και τη Διαφάνεια καλώντας τους πάντες σε διαβούλευση.

Ειδικά για την διαφάνεια, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση Ειδικού Κανονισμού Προμηθειών και Έργων για την εξασφάλιση διαπαραταξιακού ελέγχου και δημοσιότητας στις απ’ ευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς. Προτείνουμε, επίσης, τη συγκρότηση της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου αλλά και διερευνητικής επιτροπής για τον έλεγχο αποφάσεων που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση στο Δήμο και τα ΝΠΔΔ.

Ποιος θεωρείται ότι είναι δυνατός αντίπαλος;

Δεν αντιμετωπίζω τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη λογική της αντιπαλότητας. Υπάρχουν πολίτες και παρατάξεις που διεκδικούν συμμετοχή στα θεσμοθετημένα όργανα διοίκησης του Δήμου και των Δημοτικών Ενοτήτων. Όλοι εκτιθέμεθα και είναι στην κρίση των πολιτών η επιλογή.

Πως κρίνετε την κάθοδο του κ. Τσεβά στις φετινές εκλογές για την δημαρχία Διονύσου… Ενός νέου ανθρώπου που ενδεχομένως να μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση από τους υπόλοιπους υποψήφιους Δημάρχους. να συσπειρώσει το νεανικό κοινό. Βλέπετε ίδια στοιχεία με την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Μπιτάκου το 2014 και με την παράταξη «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»; Πως θα προσεγγίσετε εσείς τους νέους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει την πλάτη τους στις κάλπες;

Ο κ. Τσεβάς είναι ένας νέος άνθρωπος με φιλοδοξίες και διάθεση να προσφέρει στον τόπο. Του εύχομαι, ειλικρινά, καλή επιτυχία. Δεν θα ήθελα, όμως, να κάνω συγκρίσεις με την υποψηφιότητα του κ. Μπιτάκου, διότι θεωρώ ότι πρόκειται περί ανόμοιων περιπτώσεων.

Όσον αφορά στους νέους, η Δύναμη Ευθύνης έχει περιλάβει στα ψηφοδέλτιά της πολλά νέα πρόσωπα, που μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα στους νέους, και όχι μόνο, συμπολίτες μας.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό που βλέπετε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, συγκριτικά με τις άλλες που έχετε ζήσει;

Θεωρώ ότι οι όποιες διαφορές προέρχονται από τη θεσμική τροποποίηση, τόσο ως προς την απλή αναλογική όσο και προς την ανεξαρτησία των υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια. Διαπιστώνω, επίσης, αυξημένη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για προβολή προσώπων και παρατάξεων.

Ποιο είναι για σας το μείζον πρόβλημα για τον Δήμο Διονύσου;

Ο Δήμος έχει πολλά προβλήματα αλλά το σημαντικότερο είναι το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζεται και το οποίο πρέπει να αλλάξει ριζικά. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να περάσουμε από τη δημαρχοκεντρική, συγκεντρωτική και πελατειακή κουλτούρα του σήμερα σε μιαν άλλη, που θα υπηρετεί με διαφάνεια και λογοδοσία τον πολίτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Παρακολουθώντας τα δημοτικά συμβούλια παρατηρούμε να καταγράφονται σχεδόν σε όλα τα ζητήματα σφοδρές αντιπαραθέσεις… Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος σε βασικά έστω ζητήματα;

Όπως ήδη ανέφερα, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ούτε απορρίπτουμε άκριτα όλες τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής. Αυτό μπορεί οποιοσδήποτε να το διαπιστώσει από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Όμως, δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς σε ζητήματα εξόφθαλμης κακοδιαχείρισης, προχειρότητας αλλά και αποφάσεων που στρέφονται κατά των συμφερόντων του Δήμου.

Έχετε κατηγορήσει την δημοτική Αρχή για διαστρέβλωση της αλήθειας, ψευδολογία, συκοφαντία και απάτη. Πολλές φορές έχετε επιλέξει, είτε εσείς ο ίδιος είτε ως παράταξη μαζικά, να «ανεβάσετε τους τόνους». Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως δυναμιτίζετε το κλίμα δημιουργώντας απλά εντυπώσεις χωρίς να δίνετε λύσεις. Ήταν απαραίτητη όλη αυτή η όξυνση της κατάστασης; Θεωρείτε πως σε κάποιες περιπτώσεις ήσασταν υπερβολικός; Πετύχατε εν τέλει αυτό που θέλατε;

Όλες οι καταγγελίες είναι απόλυτα βάσιμες και τεκμηριωμένες. Ούτε ψευδόμαστε, ούτε συκοφαντούμε. Και όταν «ανεβάζουμε τους τόνους» το κάνουμε επειδή η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά ξεπερνούν κάθε όριο σε θέματα δεοντολογίας, σεβασμού των θεσμών, υποτίμησης της νοημοσύνης και προσβολής της προσωπικότητας. Δηλαδή, πώς πρέπει να αντιδράσει κανείς μπροστά σε επιλογές, που θα αδειάσουν τα ταμεία του δήμου, όπως γα παράδειγμα ο τρόπος που επιχειρούν να γίνει το έργο των LED και η μη πληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, που ζημιώνει τον δήμο κάθε μέρα που καθυστερεί κατά 1.500 ευρώ;

Τι πιστεύετε πως σημάδεψε την τελευταία 5ετια την περιοχή και τι έχετε να πείτε για το έργο που έχει υλοποιήσει ο σημερινός δήμαρχος έως τώρα;

Η τελευταία πενταετία ήταν μια απολύτως χαμένη πενταετία για τον Δήμο μας. Ο κ. Ζαμάνης παρέλαβε έναν οργανωμένο Δήμο και είχε την ευκαιρία να τον προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Αντ’ αυτού, παραδίδει τον Διόνυσο χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς μελέτες και σχέδια για το αύριο, με κακή ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες και με τριτοκοσμική καθημερινότητα. Φρόντισε βέβαια να «χαρίσει» με απευθείας αναθέσεις 1.4 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στο 2018 και μεθοδεύει την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού με εξαιρετικά επαχθείς όρους για το Δήμο, που θα προκαλέσουν σωρευτική ζημιά της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, με δικαστικές αποφάσεις εργαζόμενοι του Δήμου διεκδικούν ποσό περίπου 1.8 εκατ. ευρώ, που αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, εξαιτίας σκανδαλωδών παραλείψεων του Δήμου στην διαχείριση του υπηρεσιακού τους status. Αναφέρω, ενδεικτικά, κάποιες από τις πρόσφατες και απίστευτες «επιδόσεις» του κ. Ζαμάνη. Δυστυχώς για τον Δήμο ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Ποια θεωρείτε την πιο παραμελημένη Δ.Ε. στο Διόνυσο, πώς το τεκμηριώνετε και τι προτίθεστε να κάνετε γι’αυτό;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια Δημοτική Ενότητα που να ξεχωρίζει. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια επιεικώς απαράδεκτη καθημερινότητα. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν με την πρώτη σταγόνα της βροχής και αποκλείονται με την πρώτη χιονονιφάδα. Το οδόστρωμα, ακόμα και στις κεντρικές αρτηρίες, είναι γεμάτο λακκούβες, που σκεπάζονται πρόχειρα και σε μια βδομάδα χάσκουν πάλι μεγαλύτερες. Τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατεστραμμένα. Σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά παντού. Απαρχαιωμένος και επικίνδυνος εξοπλισμός στην καθαριότητα. Ανύπαρκτος σχεδιασμός. Μηδενική προνοητικότητα και όταν τα πράγματα χειροτερεύουν, επιλέγεται «συστηματικά» η εύκολη λύση των απευθείας αναθέσεων.

Η πρότασή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Αποκέντρωση, δηλαδή ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου Δ.Ε. και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων στα Τοπικά Συμβούλια, ώστε να ασκείται αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Πολιτική.

Υπάρχει αχίλλειος πτέρνα στην προεκλογική σας εκστρατεία;

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να φτάσει το μήνυμά μας σε κάθε πολίτη του Διονύσου, πράγμα όχι εύκολο.

Ο εκλογικός νόμος δύσκολα θα δώσει αυτοδυναμία. Πως θα το αντιμετωπίσετε αν είστε Δήμαρχος;

Ο εκλογικός νόμος ενθαρρύνει την διαπαραταξιακή συνεργασία και τη συναίνεση. Η Δύναμη Ευθύνης έχει συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο που προτίθεται να υλοποιήσει. Έχουμε απευθύνει προεκλογικά πρόσκληση σε διάλογο. Με αυτό το πνεύμα θα διοικηθεί ο Διόνυσος.

Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση σας παράταξής; Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα; Θα υπάρχουν στο συνδυασμό σας υποψήφιοι που δεν έχουν ξανασχοληθεί με τα δημοτικά;

Η στελέχωση της παράταξης και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Έχουμε καλύψει πάνω από το 80% των θέσεων.

Όσον αφορά στους υποψηφίους, ναι, υπάρχουν πρόσωπα –και είναι αρκετά στον αριθμό- που θα συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά.

Αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης σας επέλεξαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην Περιφέρεια Αττικής. Θεωρείτε πως αποδυναμώθηκε η νέα προσπάθεια που ξεκινήσατε με την σύμπραξη που έγινε ή ποντάρετε κάπου αλλού; Ποιοι είναι οι άσοι του Γιάννη Καλαφατέλη;

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συνεργάτες και φίλους που επέλεξαν το στίβο της Περιφέρειας και είμαι βέβαιος ότι η πολύτιμη συμβολή τους στα κοινά του τόπου μας θα εκτιμηθεί από τους πολίτες.

Είναι αλήθεια ότι η εμπειρία των παλιών στελεχών είναι πάντα χρήσιμη και ευπρόσδεκτη, όμως τα πράγματα εξελίσσονται και νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για όλους.

Όσον αφορά στους «άσους», στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Χρειάζεται υπευθυνότητα, διάθεση για συνεργασία, συμφωνία επί αρχών και αξιών και ομαδική δουλειά… πολλή δουλειά.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες σας για το επόμενο διάστημα σας θητείας σας, αν ο κόσμος σας προτιμήσει;

Βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της Αποκέντρωσης, η εξασφάλιση της Διαφάνειας και οι προγραμματικές συνεργασίες.

Στην αυτοδιοικητική σας πορεία μέχρι σήμερα, έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι;

Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτε. Για κάποια λάθη μου έχω μετανιώσει και από όλα τα λάθη μου έχω πάρει μαθήματα.

Το Σάββατο (6/4) τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο»
Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 19:00 στην Άνοιξη (Λεωφόρος Μαραθώνος 79) η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου.

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι όλοι οι πολίτες του Δήμου Διονύσου, η παρουσία των οποίων θα αποτελέσει πηγή δύναμης και έμπνευσης για τον Γιάννη Καλαφατέλη και τους συνεργάτες του. Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη της παράταξης για το μέλλον της πόλης.

Ποιος είναι ο Γιάννης Καλαφατέλης, υποψήφιος Δήμαρχος με την «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Ο Γιάννης Καλαφατέλης ζει μόνιμα στο Κρυονέρι από το 1984 και είναι γιος του Άγγελου και της Σταματίας, παιδιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου και έχουν μια κόρη, την Αντωνέλα.

Σπούδασε Ηλεκτρονικός Βιομηχανικών Αυτοματισμών και διατέλεσε επί σειρά ετών στέλεχος πωλήσεων-logisticsσε μεγάλη ελληνική εταιρεία. Σήμερα εργάζεται στον Δήμο Ηρακλείου ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος και υποδομών. Επίσης, υπήρξε αθλητής του Γ.Σ. Περιστερίου, στην ομάδα μπάσκετ, με το οποίο συνεχίζει μέχρι και τώρα να ασχολείται ερασιτεχνικά.

Ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανελλιπώς από το 1991, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά Κοινοτικός Σύμβουλος Κρυονερίου. Έκτοτε, διατέλεσε επί 3 διαδοχικές θητείες Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου(1997-2010) και υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος.

Πηγή: otavoice.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ