Γιώργος Ιωακειμίδης στο edionysos.gr: “Είμαι στρατιώτης των πολιτών. Αγωνίζομαι για μια Περιφέρεια αυτόνομη, που θα είναι συνέταιρος κι όχι εκβιαστής των Δήμων”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Ιωακειμίδης *

* Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής 0ε τ6 συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»

 

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι πολίτες της Αττικής καλούνται να αποφασίσουν για την Περιφερειακή αρχή που θα διοικήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Καλούνται δηλαδή κυριολεκτικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους καθώς η Περιφέρεια  είναι το σπίτι του καθενός  μας. Οι πολίτες δεν το νιώθουν αυτό. Κυρίως γιατί η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια έχει εναγκαλιστεί με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Δεν έχει δείξει στην πράξη την ανεξαρτησία της και δεν έχει κάνει το έργο που περίμεναν και δικαιούνται οι πολίτες.

Αλλά είναι και κάτι πιο βασικό. Είσαι Μακεδόνας, Κρητικός, Στερεοελλαδίτης, Θεσσαλός. Από την Αττική δεν είσαι Αττικός. Η καταγωγή δεν δίνει ταυτότητα στην Αττική γιατί την σκεπάζει η λάμψη της Αθήνας σε ιστορία και το αθηνοκεντρικό κράτος στο σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να ζήσουμε καλύτερα, εδώ που στριμωχτήκαμε 4 περίπου εκατομμύρια και για να βοηθήσουμε και την πατρίδα ολόκληρη, πρέπει να κάνουμε την Περιφέρεια αυτόνομη για να δώσουμε αναπνοή και νέα αξία στα περιουσιακά της στοιχεία. Από τη γη μέχρι τον πολιτισμό, έχουμε πολλά να αξιοποιήσουμε, να απολαύσουμε να εκμεταλλευτούμε. Το σπίτι του καθενός μας είναι η Αττική. Αυτή είναι η ταυτότητα. Γι αυτό χρειάζεται αυτοδιοικητική λογική όχι κυβερνητική, γι αυτό ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι Αττικάρχης όχι υφυπουργός Αττικής.

O «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας του τα απορρίμματα και  την διαχείρισή τους. Με δεδομένο τον κορεσμό της Φυλής (σ.σ. ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει χρόνο ζωής το πολύ για δύο χρόνια ακόμα), αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια διεύθυνση της Ε.Ε.

Διεκδικούμε επίσης την αλλαγή στον οργανισμό της περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων για να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση 100% των υπηρεσιών.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Επί δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι  οι δήμοι και οι περιφέρειες φταίνε για την κάθε καταστροφή. Το εθνικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης, γέννησε τις περιφέρειες το 2010, μεσούσης της μνημονιακής κρίσης. Τα υπουργεία κυριολεκτικά πέταξαν από πάνω τους αρμοδιότητες και υπηρεσίες προκειμένου να επιτύχουν τους μνημονιακούς τους στόχους. Η μετάβαση αυτή προς τις περιφέρειες ωστόσο, δεν έγινε με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και τεχνογνωσίας.

Πάμε για να εκλέξουμε τον Περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική, που θα κάνει την Αττική το σπίτι μας. Αυτόν που θα μετατρέψει την Περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια μπορούν κατά μόνας να επιλύσουν τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι δυνατότητες συνεργασίας αλλά και βούληση για διεκδίκηση. Οι δύο πλευρές έχουν ξεχωριστούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ξεχωριστές αρμοδιότητες από το σύνταγμα όμως και οι δύο πρέπει να εργάζονται για το καλό της Αττικής και των κατοίκων της.

Η μάχη που δίνουμε είναι αυτοδιοικητική. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι «μαγαζί» κανενός. Ο κ. Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι είναι στρατιώτης του κ. Μητσοτάκη, ούτε καν της παράταξής του. Εγώ είμαι στρατιώτης των πολιτών. Αυτό ήμουν και αυτό θέλω να είμαι.  Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι «υφυπουργείο Αττικής». Έχει να διαχειριστεί πόρους 1,6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους προς τις Περιφέρειες, ακριβώς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει στην αυτονομία των Περιφερειών.

Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, απαιτεί ανεξαρτησία. Σοβαρότητα και επιτελική δουλειά, σχεδιασμό και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση , όχι υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακό ακτιβισμό και πολυπραγμοσύνη.

Κατεβαίνουμε στον προεκλογικό στίβο με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, οι οποίες δεν απορρέουν μόνο από την πανθομολογούμενη αποτυχία της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής. Η πολυετής εμπειρία και η επιτυχημένη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοί μας και οι συνεργάτες μας που προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς , κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και είναι δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του  παρέχουν τα εχέγγυα για να αλλάξουν επιτέλους οι χρόνιες παθογένειες και να λαμβάνονται οι αποφάσεις της καθημερινότητας όσο πιο κοντά στους πολίτες.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ