Η ιστορία μιας καταγγελίας για παράνομη εναπόθεση μπάζων στο Πευκόφυτο Αγίου Στεφάνου (βίντεο – έγγραφα)

Ο καθημερινός “χρυσαυγητισμός” είναι να πετάς ογκώδη αντικείμενα, μπάζα και σκουπίδια όπου βρεις, γράφει ο συμπολίτης μας Δημήτρης Ζαρρής.. 

Του Δημήτρη Ζαρρή *

Η ιστορία έχει ως εξής: Δύο Δημότες Διονύσου (εγώ και αυτός που αν θέλει ας το δηλώσει ποιος είναι) και ένας δημότης Αθηναίων, προχωρήσαμε σε καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής τον Οκτώβρη 2015 για μπάζωμα από ρίψεις υλικών κατεδάφισης (δηλαδή μπάζα) σε ρέμα στην περιοχή απέναντι από την κεραία της ΕΡΤ στο Σπατατζίκι του Αγίου Στεφάνου.

Παράλληλα οι δύο δημότες Διονύσου προχωρήσαμε επίσης σε καταγγελία στο Δήμο Διονύσου.

Ο Δήμος Διονύσου (διαμέσου του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λυρούδια) απάντησε (ορθά-κοφτά) ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου η αστυνόμευση των ρεμάτων και το θέμα έκλεισε για αυτόν πριν καλά-καλά τεθεί και όλα καλά.

Αφού δεν είναι τυπική η αρμοδιότητά μας, τότε δεν νοιαζόμαστε. Δεν πάνε να μπαζώσουν ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει…

Η Περιφέρεια έστειλε δύο υπαλλήλους για αυτόψία (οι οποίοι με καλούσαν στο τηλέφωνο να τους κατευθύνω πως να το βρουν) και από τότε δεν είχαμε κανένα νέο.

Μέχρι πρόσφατα που ο έτερος συνδημότης – καταγγέλων έλαβε μια ειδοποίηση από την Περιφέρεια (το όνομά του είναι σβησμένο – αν θέλει λέει ποιος είναι), που εν ολίγοις η Περιφέρεια μας ειδοποιεί ότι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο οποίο γίνονται οι απορρίψεις μπαζών και του έχει επιδικάσει το σχετικό πρόστιμο.

Ο φερόμενος, τώρα, ως παρανομών, ισχυρίζεται ότι στο διάστημα που γινόταν το μπάζωμα, ο ίδιος δεν ασκούσε σχετική δραστηρότητα και ότι άλλοι έρχονταν στο οικόπεδό του και άφηναν τα μπάζα τους στο ρέμα. Επίσης ζητάει να λάβει γνώση της καταγγελίας, προφανώς για να πληροφορηθεί τους καταγγέλοντες (για να μας κάνει ντα, φαντάζομαι).

Στο ίδιο έγγραφο λοιπόν, η Περιφέρεια ζητάει από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Στεφάνου και το Δασαρχείο, να της προσκομίσουν αποδείξεις ότι όντως ήταν ο φερόμενος ως παρανομών εκείνος που ρίχνει τα μπάζα.

Έχει δρόμο ακόμα το πράγμα. Σημασία έχει ότι αν δεν σταματήσεις την παρανομία, τη στιγμή που γίνεται, τότε καληνύχτα. Εμάς ως καταγγέλοντες (και περιλαμβάνω μέσα και το Εύπολις) δεν μας νοιάζει να τιμωρηθεί χρηματικά ο υπεύθυνος. Μας νοιάζει να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να σταματήσει το μπάζωμα όποιου δημόσιου χώρου κρίνεται πρόσφορος από τους παρανομούντες.

Εφόσον εκλεγούμε (μιλάω ως ιδρ. μέλος του Εύπολις) θα κάνουμε τα πάντα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική της αδράνειας του Δήμου Διονύσου που κρύβεται πίσω από την τυπική μη-αρμοδιότητα.

Ένα είναι σίγουρο, Ότι όλοι γνωρίζουν ποιος, πότε και γιατί. Αλλά κανείς δεν μιλάει. Μαθαίνω ότι υπάρχουν αποδείξεις (βίντεο και φωτό), θα φροντίσουμε και για αυτό.

Ο καθημερινός χρυσαυγητισμός είναι αυτός. Να πετάς τα ογκώδη αντικείμενά στο δρόμο (εκμεταλλευόμενος μια δημοτική αρχή μπάχαλο), να πετάς τα μπάζα σου όπου βρεις σε ρέματα, πλαγιές, κλπ), να αφήνεις τα σκουπίδια στο στον κάδο χωρίς καπάκι (ενώ ο δίπλα με καπάκι είναι άδειος) γνωρίζοντας ότι οι γάτες θα κάνουν πάρτυ, κλπ.

Ο αγώνας είναι μακρύς, ανηφορικός και δύσκολος και δεν είναι μόνο εκλογικός. Είναι καθημερινός. Εγώ έχω αποφασίσει να τον δώσω όσο έχω την υγειά μου.

*Ο Δ.Ζαρρής είναι πολιτικός μηχανικός, υδρολόγος και ιδρυτικό στέλεχος της Δημοτικής Παράταξης “ΕΥΠΟΛΙΣ”

(επισυνάπτονται τα σχετικά: Βίντεο και φωτογραφία με τα μπάζα καθώς και έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Δήμου Διονύσου).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ