Ιστορική ημέρα μνήμης των προσφύγων του Αγίου Στεφάνου η Κυριακή 2/6 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα 100 χρόνια της πόλης

ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου, με αφορμή τα 100 χρόνια ζωής της πόλης του Αγίου Στεφάνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της οικείας Ενορίας και του Δήμου Διονύσου. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα μνήμης των προσφύγων, πρώτων κατοίκων του Αγίου Στεφάνου, καθώς το 1924 οι πρώτοι ανταλλάξιμοι από την Κωνσταντινούπολη πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, κατοίκησαν στην περιοχή, δίνοντας και το όνομα του χωριού/λιμανιού της αναχώρησής τους από τη Πόλη, τον Άγιο Στέφανο της επαρχίας Δέρκων (Γεσήλκιοϊ).

Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο προσκεκλημένος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος από την Κωνσταντινούπολη, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως Κηφισίας αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Χαραλαμπόπουλο και τους εφημερίους του ναού.

Ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, αφού καλωσόρισε τον κ. Απόστολο στην πόλη του Αγίου Στεφάνου, επεσήμανε πως, «περιβάλλεστε στο ιερό τέμπλο από εικόνες που αν τα γεγονότα το 1922 έως το 1924 δεν είχαν συμβεί, σήμερα θα βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο στους ναούς της επαρχίας σας».

Πρόσθεσε δε, «είστε ο πνευματικός πατέρας των προγόνων μας και έτσι σας υποδεχόμαστε. Εκείνων που διωγμένοι αποβιβάστηκαν από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου και δια μέσω κακουχίων έφτασαν στον τόπο μας και έφτιαξαν και διαμόρφωσαν τον Άγιο Στεφάνιο της Αττικής», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο π. Χρυσοβαλάντης, ο οποίος εκ μέρους όλων προσέφερε μία εικόνα της Θεοτόκου στον σεβάσμιο ιεράρχη.

Ακούστε ΕΔΩ το καλωσόρισμα του π. Χρυσοβαλάντη Θεοδώρου.

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο, τον προϊστάμενο του ναού π. Χρυσοβαλάντη μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, για την πρόσκληση να προεξάρχει των λατρευτικών ακολουθιών, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των γεγονότων από το 1924 έως σήμερα, ενώ προσέφερε στο ναό ως ενθύμιο έναν δίσκο για το μουσείο της ενορίας.

Ακούστε ΕΔΩ την ομιλία του Μητροπολίτη Γέρων Δέρκων Αποστόλου.

Αμέσως μετά ο κ. Απόστολος, τέλεσε το μνημόσυνο των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες και ακολούθως κλήρος και λαός ξεναγήθηκαν στο μουσείο της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της νέας πτέρυγας του μουσείου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιελάμβαναν καλωσόρισμα του π.Χρυσοβαλάντη, χαιρετισμούς της Δημάρχου Διονύσου Κατερίνας Μαϊχόσογλου, του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ.Αποστόλου και του Σεβ.Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος κ.Κυρίλλου, βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τα 100 χρόνια του Αγίου Στεφάνου, Ομιλία του Πολιτικού Επιστήμονα- Συγγραφέα Κωνσταντίνου Χολέβα καθώς και τραγούδια & δρώμενα των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Αγίου Στεφάνου.

Δείτε ΕΔΩ  φωτογραφίες από τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ακολουθεί, επίσης, βίντεο από την Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Πηγές: orthodoxiainfoto.gr

& Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Αγ. Στεφάνου – Δήμου Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ