Κέντρο 24ωρης λειτουργίας για την καθημερινότητα εξαγγέλλει ο Γιάννης Καλαφατέλης, με αποκλειστικό άρθρο του στο edionysos.gr

Του Γιάννη Καλαφατέλη *

Δήμος Διονύσου – «Έξυπνος Διόνυσος»!

Οι «Έξυπνες πόλεις» είναι ένας νέος τρόπος αστικής διακυβέρνησης και διαχείρισης, στον οποίον, η ψηφιακή τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο βελτιώνοντας  το έργο του Δήμου μας. Έχουν ως στόχο την αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τεχνολογιών, της πληροφορίας και επικοινωνίας στις πόλεις. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Με έναν «έξυπνο» και ευέλικτο σχεδιασμό θα μπορούσε, ο Δήμος μας να έχει έτοιμες προτάσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης για διαφορετικές προσκλήσεις.

Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση, στην ποιότητα ζωής και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στις πόλεις (smart-cities).

Η προετοιμασία του Δήμου μας για πολιτικές «έξυπνων πόλεων» δεν είναι μόνο αναγκαία.  Με την κατάλληλη ευελιξία, θα μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στις διαφορετικές προσκλήσεις της σύγχρονης εποχής και με τον τρόπο αυτό όχι μόνο να πετύχει οικονομίες κλίμακας αλλά  κυρίως να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Δήμοι σήμερα έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το σχέδιο της «έξυπνης πόλης».

Οι κυριότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συμμετοχής θα προσφέρονται μέσα από τη δημοτική πύλη του Δήμου και θα αφορούν: αιτήματα και  παράπονα, πληρωμές οφειλών, δανειστική βιβλιοθήκη, ευρετήριο αποφάσεων συλλογικών οργάνων, newsletters καθώς και ομάδες συζητήσεων (forum).

Επίσης, είναι δυνατό να υπάρξει σελίδα ανοιχτού διαλόγου που να δίνει τη δυνατότητα στους δημότες, καθώς και σε όσους ζουν και εργάζονται στο Δήμο, να συμμετάσχουν στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και δράσεων της πόλης μας. Στο ίδιο μήκος κύματος μπορεί να υπάρξει και ένα σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών για τη διαχείριση παραπόνων που αφορούν στον Δήμο. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα δέχεται τα αιτήματα των πολιτών μέσω τηλεφωνικής κλήσης και ηλεκτρονικής διεύθυνσης με άμεση ανταπόκριση. Ένας από τους στόχους μας είναι η υλοποίηση ενός Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ), το οποίο θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και θα εξυπηρετεί τους δημότες για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κ.α.), μέσω έξυπνων εφαρμογών που θα χρησιμοποιήσουμε.

Είναι γεγονός ότι κάτω από την ομπρέλα της «Έξυπνης Πόλης» εντάσσονται όλες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα ήθελε κάποιος Δήμος να αναλάβει. Η πολιτική των έξυπνων πόλεων δεν αφορά μόνο μεγάλους δήμους. Ούτε είναι προνόμιο Δήμων που φιλοξενούν διάσημα ερευνητικά κέντρα. Ο Δήμος Διονύσου αξίζει και το οφείλει στους δημότες του. Θα πρέπει όμως οι όποιες πρωτοβουλίες να μην είναι αποσπασματικές. .

Συμπερασματικά, μια «Έξυπνη Πόλη», ένας Έξυπνος Δήμος, ως αντανάκλαση των πολιτών του, επιβάλλεται να προσφέρει τα βέλτιστα και να επιδιώκει την πλήρη ικανοποίηση των δημοτών ως προς τις προσφερόμενες παροχές.

* Ο Γ.Καλαφατέλης είναι επικεφαλής της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, πρώην Δήμαρχος Διονύσου και εκ νέου υποψήφιος. 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ