Κοινή Ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Διονύσου για το Δ.Σ. της 14/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διόνυσος, 15/12/2021

Από τα 2 λεπτά στα… κλειστά μικρόφωνα! Η κατρακύλα συνεχίζεται… 

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά την συνεδρίαση(;) του δημοτικού συμβουλίου ξεπερνούν κάθε φαντασία, αλλά κυρίως αναδεικνύουν την συνεχιζόμενη και μεθοδευμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να φιμώσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Έχει δε και το θράσος να εκδίδει αμέσως ανακοίνωση με την οποία, όχι απλώς διαστρεβλώνει τα γεγονότα και παραπληροφορεί τους δημότες, αλλά επανεισάγει στον δημόσιο βίο μεθόδους προηγούμενων «μαύρων» περιόδων, γκεμπελικής πρακτικής. Άξιος ο μισθός του συντάκτη της!

Τα χθεσινά γεγονότα δεν είναι τυχαία, δεν είναι στιγμιαία, αλλά αποτελούν την (μέχρι τώρα) χειρότερη στιγμή της κατρακύλας της δημοτικής αρχής. Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικούς από τους κρίκους της αλυσίδας…

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι παρεμβάσεις του κ. Θεοδωρικάκου έχουν παραδώσει στην παράταξη του Δημάρχου, μέσω των διορισμένων πλειοψηφιών στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την πλήρη εξουσία σε όλα τα σοβαρά θέματα του δήμου και έχουν υποβαθμίσει σε διακοσμητικό τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκλεγμένων από τους πολίτες δημοτικών συμβούλων. Μοναδική ίσως διέξοδος της αντιπολίτευσης παρέμενε η δυνατότητά της να υποβάλει ερωτήσεις και να αναδεικνύει προβλήματα κατά την προ ημερησίας διάταξης διαδικασία.

Κατά την συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2021 έγινε η πρώτη προσπάθεια να εκμηδενιστεί και αυτή η δυνατότητα. Απόντων του Δημάρχου και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (τελείως τυχαία…) ο προεδρεύων Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Κριεμάδης αποφάσισε να τηρήσει το προβλεπόμενο εικοσάλεπτο που προέβλεπε ο κανονισμός του 2011 και να δώσει δύο μόλις λεπτά στον κάθε έναν από τους δέκα συμβούλους που ζήτησαν τον λόγο. Σημειώνεται ότι στα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής η διαδικασία αυτή διαρκούσε από μία έως και δύο ώρες, παρόντων και του Δημάρχου και της Προέδρου. Παρά τις αντιδράσεις, ο Αντιδήμαρχος επέμεινε αυταρχικά στο δίλεπτο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το τεστ απέτυχε και έπρεπε να εξευρεθεί άλλος τρόπος να φιμωθεί «θεσμικά» και σε μόνιμη βάση η αντιπολίτευση.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκπληκτοι οι σύμβουλοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα μικρόφωνά τους και προς επιβεβαίωση έβγαινε στην οθόνη και σχετική προειδοποίηση ότι δεν μπορούσαν να καταστήσουν ενεργά τα μικρόφωνά τους. Αφού επικεφαλής των παρατάξεων επικοινώνησαν με τον χειριστή του συστήματος (υπηρεσιακό παράγοντα) και επιβεβαίωσαν το γεγονός, ζήτησαν να λάβουν τον λόγο προ της διαδικασίας, μόλις η Πρόεδρος άνοιξε τα μικρόφωνα για να διαπιστωθεί η απαρτία, ώστε να διευκρινιστεί αν άλλαξε το σύστημα και τα μικρόφωνα θα παρέμεναν κατά την συνεδρίαση κλειστά.

Η πρόεδρος αρνήθηκε πεισματικά να δώσει τον λόγο, αναφέροντας ότι πρώτα θα διαπιστωθεί η απαρτία και μετά θα δοθεί ο λόγος. Η θέση της αυτή δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε «αθώα». Από την στιγμή που θα διαπιστωνότανε η απαρτία, το συμβούλιο θα διεξαγόταν και θα λαμβάνονταν νομίμως αποφάσεις ακόμα και αν αποχωρούσε το σύνολο της αντιπολίτευσης, όπως ήδη είχε γίνει στο παρελθόν! Το παιχνίδι ήταν καλά στημένο! Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης επέμεναν να δοθούν εκείνη την στιγμή εξηγήσεις σχετικά με την λειτουργία των μικροφώνων και δήλωναν ότι η παρουσία τους (το “παρών”, δηλαδή) εξαρτάτο από την αλλαγή ή όχι της διαδικασίας των μικροφώνων.

Η συνεχιζόμενη πεισματική άρνηση της Προέδρου να δοθούν οι διευκρινίσεις πριν διαπιστωθεί η απαρτία, δημιούργησε οξείες αντιδράσεις, χαρακτηρισμούς, αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις! Για παράδειγμα, η πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωνε κατηγορηματικά ότι μόνο η διαδικασία της διαπίστωσης απαρτίας συζητείται και τίποτα άλλο, αλλά έπαιρνε η ίδια τον λόγο «επί προσωπικού» όπως δήλωνε αναπτύσσοντας τις απόψεις της, χωρίς όμως να δίνει τον λόγο «επί προσωπικού» και σε επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης! Παράλληλα, ο επικεφαλής της συνδιοικούσας παράταξης, ο οποίος επί δύο έτη ήταν Αντιδήμαρχος και ασκούσε εξουσία, καθώς και σύμβουλος της παράταξής του ρωτούσαν την Πρόεδρο του Δ.Σ. τι ακριβώς συμβαίνει όταν αποχωρεί η αντιπολίτευση ή όταν δεν διαπιστώνεται απαρτία γιατί… είναι νέοι και δεν γνωρίζουν! Τι κατάντια…

Ο Δήμαρχος, με συνεχείς βέβαια παρεμβάσεις του, προέτρεπε την Πρόεδρο να ολοκληρώσει την διαπίστωση της απαρτίας και αντιδικούσε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να τοποθετείται επί του θέματος των μικροφώνων. Μόνο όταν η διαδικασία έφθασε στους τρεις τελευταίους συμβούλους και διαπίστωσε πλέον ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν είχε δηλώσει “παρών” μέχρι εκείνη τη στιγμή και χρειαζότανε τις τελευταίες αυτές ψήφους για να διεξαχθεί το συμβούλιο, άλλαξε ρότα και ξαφνικά, παρενέβη στην τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τον Διόνυσο” δηλώνοντας ότι όλα όσα ακούγονται δεν ισχύουν και ότι δεν θα άλλαζε η διαδικασία των μικροφώνων! Με την παρέμβασή του αυτή ο Δήμαρχος, αφενός ακύρωσε και άδειασε την Πρόεδρο του ΔΣ που επέμενε εξ αρχής ότι πρώτα θα διαπιστωθεί η απαρτία και μετά θα συζητηθεί το θέμα των μικροφώνων και αφετέρου αυτοδιαψεύστηκε αφού τοποθετήθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ αρνιόταν να πάρει εξ αρχής θέση! Ήταν όμως πολύ αργά. Το τεστ και πάλι απέτυχε!

Οι δύο αυτές προσπάθειες φίμωσης της αντιπολίτευσης έρχονται σε συνέχεια άλλων, καταγγελμένων ήδη, λαθροχειριών της διοίκησης. Για παράδειγμα, μετά την Μήδεια, όταν με ψευδείς ανακοινώσεις παραπληροφορούσαν τους δημότες βαφτίζοντας τις  προτάσεις της αντιπολίτευσης ως προτάσεις του Δημάρχου που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο(!) ή όταν άλλαζαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε στο σώμα μετά την ψηφοφορία και από «απορρίπτεται» μετατράπηκε σε «εγκρίνεται», μετά από γνωμοδότηση-εισήγηση υπηρεσιακού παράγοντα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Δ.Σ.!

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας…

Είναι όμως εξ ίσου ντροπιαστική και η ανακοίνωση που εξέδωσε άμεσα η διοίκηση του Δήμου.

Κύριε Δήμαρχε,

  • Δεν ήταν «Μαύρη σελίδα» η χθεσινή συνεδρίαση. ΜΑΥΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ διοίκησης του Δήμου διανύουμε, την δική σας και ως επικεφαλής έχετε ακέραια την ευθύνη!
  • Δεν φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κατώτερη των περιστάσεων είναι η Δημοτική Αρχή και εσείς προσωπικά!
  • Δεν γνωρίζουμε τι φαντάζεστε εσείς (ή τι φοβάστε) αν συγκεντρωθεί λαός έξω από το Δημαρχείο. Εμείς γνωρίζουμε ότι η κάθε εξουσία στη χώρα μας (και η δική σας) πηγάζει από τον λαό. Έχετε ακούσει κάτι γι’ αυτό;
  • Βρήκατε ευκαιρία να αναφερθείτε «στις δυσκολίες του νόμου της απλής αναλογικής»! Δεν σας φθάνουν οι παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου που «χάρισαν» κάθε αυτοδιοικητική εξουσία στην διοικούσα παράταξη; Θέλετε να καταργηθεί πλήρως και κάθε αντιπολιτευτική φωνή στο ήδη υποβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτή την «δημοκρατία»στην αυτοδιοίκηση επιθυμείτε;
  • Δηλώνετε ότι η «Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Για ποια ακριβώς Δημοκρατία μιλάτε, για την δική σας όπως την αντιλαμβάνεστε ή για την πραγματική;
  • Με πόση αναλγησία αναφέρετε ότι «παρά την πανδημία και τις φυσικές και άλλες καταστροφές…»!. Μήπως θέλετε να ενημερώσετε τους δημότες για την προετοιμασία του δήμου έναντι των φυσικών καταστροφών (εκ των προτέρων όχι εκ των υστέρων) ή για την οικονομική διαχείριση καθ’ όλη την περίοδο που ο Δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ενημέρωση όμως με ονοματεπώνυμα, ποσά, απευθείας αναθέσεις και έργα!
  • Απευθύνετε «ύστατο μήνυμα συμπόρευσης και συνεργασίας, τουλάχιστον στα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας»! Σε ποια αναφέρεστε; Στα διόδια, στα λατομεία ή στους δασικούς χάρτες που τα πράγματα είναι δύσκολα; Στα υπόλοιπα, τα του οίκου σας, τα κανονίζετε μεταξύ φίλων και γνωστών και γι αυτό απορρίπτετε κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης;
  • Αναφέρεστε «σε έλλειψη απαρτίας και αποχώρηση της μειοψηφίας…». Μήπως στο πλαίσιο της δικής σας άποψης για την δημοκρατία έχετε μπερδέψει την πλειοψηφία με την μειοψηφία; Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι η πλειοψηφία του Δ.Σ. ή όχι; Γνωρίζετε κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Κύριε Δήμαρχε.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμβάλουν μέσω του θεσμικού τους ρόλου στην λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης και κάθε προσπάθεια φίμωσής τους στρέφεται κατά του ίδιου του θεσμού. Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες.

Η συμπόρευση και η συνεργασία απαιτούν και αποδοχή εκ μέρους της διοίκησης και τα μέχρι σήμερα δίχρονα πεπραγμένα σας αποδεικνύουν ότι διοικείτε με τον πιο αυταρχικό τρόπο τον Δήμο στηριζόμενοι σε δύο πυλώνες, τις απευθείας αναθέσεις και την παραπληροφόρηση των δημοτών.

Συμφωνούμε ότι ο φασισμός είναι μια καταδικαστέα συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται αλλά ο φασισμός της εξουσίας αποτελεί την πλέον απεχθή έκφρασή του. Και δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει τείνει να γίνει το μοντέλο της διοίκησης που ασκείτε.

Ο Δήμος Διονύσου έχει ανάγκη από χρηστή και δημοκρατική διοίκηση με προοπτική που έχει ως γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό και μόνο θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την διοίκησή σας, να ασκούμε κριτική και να καταθέτουμε ακούραστα τις προτάσεις μας. Οι δημότες καταλαβαίνουν, κρίνουν και κάθε προσπάθειά σας να αντιστρέψετε την πραγματικότητα τελικά θα πέσει στο κενό.

Η κάθε μορφής εξουσία που φοβάται τον λαό είναι ήδη αποτυχημένη και παρελθόν.

Για τις Παρατάξεις

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ / ΔΙΟΝΥΣΗΣΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΔΗΜΟΤΩΝΔΙΟΝΥΣΟΥ/ ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΛΑΪΚΗΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / ΤΕΥΚΤΡΟΣΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ/ ΝΙΚΟΣΚΛΗΜΗΣ

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Δήμος Διονύσου.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ