Κοινό μέτωπο κατά των διοδίων από τους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου και την Περιφέρεια Αττικής

Κοινό μέτωπο κατά των διοδίων από τους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου και την Περιφέρεια Αττικής
Ψηφίσματα κατά των διοδίων κι από τους Δήμους Αμαρουσίου, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Πεύκης-Μελισσίων, Πεύκης-Λυκοβρυσης και Χαλανδρίου.

Mε ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης κι Αγίου Στεφάνου,    παρότι η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε γνωμοδοτήσει θετικά.

Για το θέμα μίλησαν στο Συμβούλιο (3/6/2020) ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι Δήμαρχοι Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλης, ο εισηγητής Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης, εκπρόσωποι όλων των Περιφερειακών Παρατάξεων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Αλέξιος ΜακρήςΑντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου, ο συνεργάτης συγκοινωνιολόγος του Δήμου Κηφισιάς Θεόδωρος Μαυρογιώργης καθώς και εκπρόσωπος των επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος πρότεινε τη δικαστική προσφυγή για την ΜΠΕ σε περίπτωση κύρωσης της από το αρμόδιο Υπουργείο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε πρόθυμος για συμβολή σε δικαστικές προσφυγές καθώς και σε συνέργειες με τους Δημάρχους σε περαιτέρω ενέργειες. Ο κ. Πατούλης μίλησε επίσης, για πολιτική απόφαση με κριτήριο το σεβασμό στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των Διοικήσεών τους.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα επιφέρουν  τα έργα εγκατάστασης διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου. Ομάδα συγκοινωνιολόγων η οποία μελέτησε τις επιπτώσεις εκτιμά πως η κυκλοφορία θα αυξηθεί στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Δήμου Κηφισιάς από 160 έως 650%.

Η τοποθέτηση διοδίων στο ύψος της Βαρυμπόμπης συνοδεύεται από την κατεδάφιση της σημερινής γέφυρας και από έργα κατά τη διάρκεια κατασκευής που θα επιβαρύνουν την τοπική κυκλοφορία σε Αδάμες, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος με δήλωση του τόνισε:

«Είναι παράλογο να βάλεις διόδια στις εισόδους ενός ανοιχτού αυτοκινητοδρόμου μέσα στον αστικό ιστό ο οποίος εξυπηρετεί τις καθημερινές οικιστικές και επαγγελματικές ανάγκες. Με τον κυκλικό κόμβο (roundabout) που προβλέπεται στην συνοικία Αδαμών θα διεισδύσει όλη η κίνηση στον αστικό ιστό. Έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Δήμων της ευρύτερης περιοχής, της Περιφέρειας και των πολιτών κατά των διοδίων και ξεκινάμε αγώνα για να μεταπείσουμε τις αρχές. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν τα διόδια».

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης με δήλωση του επεσήμανε:

Έχουμε αποφασίσει να πούμε ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στα διόδια. Οι δημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιμείνουμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Ο αγώνας κατά των διοδίων αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα για τις πόλεις μας και δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Σε αυτό το δίκαιο αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι, αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες”.

Ο Συντονιστής της Διαδημοτικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Αλέξιος Μακρής δήλωσε:

«Η έγκριση οποιασδήποτε μελέτης οδηγεί στην για πρώτη φορά εγκατάσταση διοδίων σε αστικό ιστό αποτελώντας τετελεσμένο και για άλλες περιπτώσεις στο μέλλον. Οι ζημιές στις πόλεις μας και στο περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτες. Η μοναδική οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η μηδενική. ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ και τροποποίηση του νόμου 3555/2007 με τον οποίο έγινε η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να αποτραπεί οριστικά η τοποθέτηση πάσης φύσεως διοδίων. Είμαστε όλοι μια γροθιά».

Οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου  παραμένουν σταθεροί στη διατυπωμένη θέση τους κατά των διοδίων. Ευχαριστούν για την απόφαση τους την Περιφερειακή Διοίκηση και όλες τις Περιφερειακές Παρατάξεις.

Έχουν επίσης αποστείλει κοινά αιτήματα ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο εγκατάστασης διοδίων.

Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο από πλευράς Δήμου Διονύσου πραγματοποίησαν εκτός από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Φωτάκης, Χρήστος Παπαβασιλείου και Νίκος Καρυστινός, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΑ Δημήτρης Μανδάλακας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ