Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Διονύσου

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε ο Δήμος Διονύσου την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρόντος του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Νομικών Προσώπων, Φορέων καθώς και πλήθους πολιτών.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στις 7 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με σημαιοστολισμό, δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση.

Στον Άγιο Στέφανο, ανήμερα του εορτασμού, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου, χοροστατούντος του Εφημερίου π. Χρυσοβαλάντη καθώς και του π. Γεωργίου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής Εντεταλμένη Σύμβουλο Γεωργία Βλάχου, εκπροσώπους Νομικών προσώπων, Πολιτικών Κομμάτων, Αρχών, Φορέων και Συλλόγων καθώς και μαθητών σχολείων, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάση Κρητικού, Αντιδημάρχων, Εντεταλμένων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων κ.α.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, και την κεντρική μαθητική παρέλαση, με τελετάρχη τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρη Μπαμπανίκα. Φέτος συμμτείχε για πρώτη φορά στην παρέλαση η Φιλαρμονική του Δήμου Διονύσου.

Ακολουθεί ο Πανηγυρικός του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη με αφορμή τη φετινή επέτειο:

«Αιδεσιμολογιότατε π.Χρυσοβαλάντη,
Αγαπητοί Συμπολίτες,
Φίλες και Φίλοι,

Η 25η Μαρτίου είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί μια διπλή γιορτή για την πατρίδα μας, για τον Ελληνισμό αλλά και την Ορθοδοξία.

Η Εθνεγερσία του 1821 οδήγησε στην Ανάσταση του Γένους μας και την εγκαθίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους. Παράλληλα, σήμερα τιμούμε και την Ορθόδοξη πίστη μας, γιορτάζοντας την επέτειο της αναγγελίας της γέννησης του Ιησού με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η Ελληνική Επανάσταση, ήταν ένας αγώνας που απέδειξε περίτρανα ότι η πίστη στην Ελευθερία και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

Ήταν επίσης ένα κίνημα αυτοδιάθεσης του Λαού μας. Οι Έλληνες, με συνεκτικούς δεσμούς την εθνική συνείδηση και την χριστιανική πίστη, τόλμησαν και κατάφεραν το ακατόρθωτο, κόντρα σε κάθε πιθανότητα και πρόβλεψη.

Με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό και αντιστάθηκαν στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, βγαίνοντας στο τέλος νικητές στο πεδίο της μάχης.

Το «Ελευθερία ή Θάνατος» θα ηχεί για πάντα στη συνείδηση μας, ως σάλπισμα εθνικής αφύπνισης, προσφοράς και αυτοθυσίας.

Ο ξεσηκωμός του ΄21 υπήρξε ένας επικός αγώνας με θριάμβους αλλά και ολοκαυτώματα. Μία πολύχρονη εθνική προσπάθεια, που ανέδειξε θρυλικούς αγωνιστές.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μαντώ Μαυρογένους και πολλοί άλλοι, υπήρξαν ηρωικές μορφές που πέρασαν στην αθανασία, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία της Πατρίδας μας.

Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας ηρώων του ’21, αλλά την ίδια στιγμή διδασκόμαστε από αυτούς ότι οι μάχες για ελευθερία και δικαιοσύνη κερδίζονται με πίστη, όραμα και ομοψυχία.  

Η Επανάσταση του 1821 άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, αποτελώντας ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης για το παρόν και το μέλλον.  

Φίλες και Φίλοι,

Εδώ και μερικές εβδομάδες, και ενώ η πανδημία μπαίνει σταδιακά σε ύφεση, η ανθρωπότητα βιώνει μία πολύ μεγάλη κρίση. Μία πολεμική σύρραξη που διαδραματίζεται δίπλα μας, στην Ευρώπη και η οποία μας θυμίζει ότι πολλές φορές η ιστορία επαναλαμμβάνεται….

Η εισβολή στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε μια άδικη αιματοχυσία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί άμαχοι, γυναίκες αλλά δυστυχώς και μικρά παιδιά. Και βέβαια υπάρχουν εκατομμύρια ξεσπιτωμένων προσφύγων, αστάθεια και οικονομικές επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη.

Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ο εφιάλτης ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο όλοι ασφαλώς απευχόμαστε, είναι στο προσκήνιο και απειλεί την ευημερία των λαών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελευθερία και η υγεία είναι τα υπέρτατα αγαθά της ζωής μας και για αυτά θα πρέπει να αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Ας κρατήσουμε ψηλά τη χώρα μας με ενότητα, συνεργασία, ομοψυχία αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη.

Ας ακολουθήσουμε τα διαχρονικά μηνύματα της 25ης Μαρτίου 1821, με πίστη στο Θεό και την πατρίδα μας και την ευχή η ειρήνη και η λογική στο τέλος να επικρατήσουν…

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
Ζήτω η Ελλάδα μας!
Χρόνια Πολλά και θερμές ευχές σε όλες και όλους!».

Δείτε πιο κάτω αλλά κι ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες από την παρέλαση.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ