Μάθε τα είδη του Εσπρέσσο

Ο εσπρέσσο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τόσο λόγω της ποιότητας και της γεύσης του αλλά και για την ταχύτητα της καθημερινότητας μας. Όλοι μας θέλουμε να απολαύσουμε ένα καφεδάκι πριν να ξεκινησούμε την ημέρα σας και τι πιο γρήγορο από ένα εσπρεσσάκι.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι Εσπρέσσο είναι μέθοδος παρασκευής του καφέ αλλά και ο καφές που παράγεται και το πως σερβίρεται.
Εδώ συγκεντρώσαμε και σας απαριθμούμε τα είδη του εσπρέσσο για να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε, να τα ζητάτε αλλά και να διαλέξε αυτό που σας ταιριάζει.

Espresso κανονικός

Φτιάχνεται από πολύ αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ σε αναλογία 7-9 γρ. Καφέ με νερό υψηλής πίεσης στους 93-96ο C. Σερβίρεται σε φλιτζανάκι 40-50ml

Espresso ristretto

Είναι ένα βασικός εσπρέσσο, σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρεσσο με ποσότητα μόλις 25ml, για το λόγο αύτο αποκαλέιται και «σφηνάκι». Ο Espresso ristretto είναι δυνατός καφές καθώς φτιάχνεται με την ίδια ποσότητα καφέ όπως ο κανονικός εσπρέσσο αλλά χρειάζεται λιγότερο νερό.

Espresso doppio – Διπλός

Διπλή ποσότητα εσπρέσο και σερβιρισμένος σε φλυτζάνι 150ml. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με του εσπρεσσο lungo αλλά εχει διπλάσια ποσότητα καφέ 14-18g.

Espresso Lungo

Κανονικός εσπρέσσο με περισσότερη εκχύλιση ζεστού νερού. Οποιοσδήποτε espresso κατά την εκχύλισή του, που ξεπερνά τα 40ml για μονό εσπρέσο και τα 70ml για διπλό, θεωρείται καφές εσπρέσσο lungo. Συνήθως σερβίρεται στα 80-90ml.

Espresso Americano

Κανονικός εσπρέσσο αραιωμένος με ζεστό νερό. Η Παρασκευή του γίνεται όπως ένας κανονικός εσπρέσσο μονής (40ml) ή διπλής δόσης (60ml). Έπειτα γίνεται η προσθήκη ζεστού ή καυτού νερού στο ίδιο φλιτζάνι. Έτσι αυξάνεται η ποσότητά του στα 75-95 ml. Μοιάζει με καφέ φίλτρου.

Espresso macchiato/machiatto

Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος περίπου 25ml. Tο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του εσπρέσο. Συνήθως σε έναν espresso προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκο γάλα, χτυπημένο στον ατμό.

Espresso romano

Eσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού.

Espresso con pana

Ένας Eσπρέσο macchiato που αντί για αφρόγαλα χρησιμοποείται μία κουταλιά σαντιγί ή πλούσια κρέμα γάλακτος.

Cappuccino

Espresso, με αφρόγαλο ή κρέμα γάλακτος. Με αναλογία περίπου 25ml espresso και 85 ml αφρόγαλα.

Caffe mocha

1/3 εσπρέσο, 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται με αυτή τη σειρά.

Caffe latte

Eσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό γάλα  σε θερμοκρασία 70-80οC, ενώ μπορεί να υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.

Πηγή: getcoffee.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ