Με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίασε το 2ο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020

Συνεδρίασε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, με διευρυμένη σύνθεση, το 2ο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και λήψη όλων των προληπτικών μέτρων ασφαλείας λόγω του Covid-19.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης μέσω της εισήγησής του έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου:

«Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα είναι το 2ο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020. Το 1ο ΣΤΟ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 22/5 μέσω τηλεδιάσκεψης, ελέω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα έχουν γίνει κι άλλες ξεχωριστές συναντήσεις, όπως με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, τους εθελοντές μας κλπ.

Το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο πραγματοποιείται σήμερα διά ζώσης και θέλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που σας βλέπω όλους εδώ, καθώς αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση που κάνουμε μετά την Πανδημία.

Αφού λοιπόν σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία να πω μερικά στοιχεία από πλευράς Δήμου, πριν σας δώσω το λόγο.

– Να πω καταρχήν ότι υπάρχει ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Δασικών Πυρκαγιών, που έχει συντάξει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί εντός των ημερών για τις απαραίτητες εγκρίσεις, δηλαδή από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει ακόμη κι ένα σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού (ΟΑΠ) για όλους τους οικισμούς του Δήμου, το οποίο θα πρέπει να θεωρηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.

– Η Πολιτική Προστασία του Δήμου διαθέτει συνολικά τριάντα (30) πυροσβεστικά & υδροφόρα οχήματα, τα οποία είναι κατανεμημένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε οποιοδήποτε σημεία του Δήμου να μην ξεπερνά τα οκτώ (8) λεπτά της ώρας. Από αυτά τα οχήματα, 3 με 4 χρειάζονται επισκευή και θα κοιτάξουμε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης θα προμηθευτούμε πυροσβεστικό εξοπλισμό για 4 οχήματα Ford που έχουμε, έτσι ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δύναμή μας καθώς και ένα καταστροφέα που θα τοποθετήσουμε σε ένα τρακτέρ που διαθέτουμε για αποψιλώσεις .

– Σε ότι αφορά τους πυροσβεστικούς κρουνούς του Δήμου να πω ότι είναι 110 συνολικά και έχουν ελεγχθεί. Όπως έχω πληροφορηθεί εκκρεμεί η αντικατάσταση κάποιων υδροστομίων από την Υπηρεσία Ύδρευσης, κυρίως σε στρατηγικής σημασίας σημεία καθώς και η τοποθέτηση νέων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη και ευκολότερη υδροληψία των πυροσβεστικών οχημάτων.

– Αναφορικά με τις Δεξαμενές, υπάρχουν 6 Δεξαμενές ελικοπτέρων των 40 τόνων εκ των οποίων λειτουργούν οι 5 και άλλες 5 Δεξαμενές των 15 τόνων οι οποίες είναι πλήρεις από νερό.

– Να πω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των αγροτικών και δασικών δρόμων, σε συνεργασία πάντα με το Δασαρχείο Πεντέλης και το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου.

– Αναφορικά με καθαρισμούς και αποψιλώσεις κοινοχρήστων χώρων υπάρχει μία εργολαβία που ήδη τρέχει και για τις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Ακόμη τρέχει και μια εργολαβία για τον καθαρισμό πλατειών και νησίδων. Παράλληλα με τις παλιές εργολαβίες που ολοκληρώνονται, προχωράμε και μια νέα εργολαβία για αποψιλώσεις και καθαρισμούς και μία δεύτερη για αποκομιδή μπαζών και ογκωδών αντικειμένων.

– Να αναφέρω ότι έχω στείλει προσωπικά επιστολή προς τη ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας την ανάγκη άμεσης αποψίλωσης των ξερών χόρτων κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης, το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδιών των δέντρων που εφάπτονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και το πλύσιμο των μονωτήρων. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτές είναι και μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών.

Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί με μέριμνα του 6ου και 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού είναι η παροχή Πυροσβεστικών Οχημάτων για πυροπροστασία σε 24ωρη βάση.

Τέλος ο Δήμος Διονύσου θα κοιτάξει να αξιοποιήσει τη συνεργασία του με την εταιρία φύλαξης για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση συμβάντος.

Εγώ αυτά έχω προς το παρόν να πω. Σας ευχαριστώ και περιμένω να σας ακούσω».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι σε γενικές γραμμές χαρακτήρισαν καλή την κατάσταση, συμφωνώντας ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι ελεγχόμενα.

Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι πιο κάτω:

Χρήστος Κωνσταντουδάκης (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφ/κής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), Δημήτριος Μπριόλας (6ος Π.Σ. Αθηνών), Γρηγόριος Τσοκανάς (9ος Π.Σ. Αθηνών), Αθανάσιος Μπανιάς (Αστυνομικό Τμήμα Διονύσου), Ιωάννης Κιούσης (Α’ Τμήμα Τροχαίας ΒΑ Αττικής), Χαρίλαος Μαλέτσικας (Στρατόπεδο «Παπαβασιλόπουλου» / 651 ΑΒΥΠΚΕΤΘ / ΕΜΘ), Κωνσταντίνος Μούγιος (Δασαρχείο Πεντέλης, Δασονομείο Αγ. Στεφάνου), Αλεξάνδρα Λυκούδη (Δασαρχείο Πάρνηθας), Βλάσσης Σιώμος (ΣΠΑΠ), Γεώργιος Ζαρίφης (Σύνδεσμος Πάρνηθας), Χρυσόστομος Νάσκος (ΔΕΗ), Θανάσης Κρητικός (Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Διονύσου), Απόλλων Κούνης (Πολιτική Προστασία Δήμου Διονύσου), Γιούλα Λακαφώση (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Διονύσου), Δημήτρης Μπαμπανίκας (ΔΚ Αγίου Στεφάνου), Ηρακλής Χιώτης (ΔΚ Κρυονερίου), Γεώργιος Κόκκαλης (ΔΚ Σταμάτας), Χαράλαμπος Πιπέρης (ΔΚ Άνοιξης), Ιωάννης Λούσης (ΔΚ Δροσιάς), Δημήτριος Σκυλάκος (Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης & Διάσωσης Ροδόπολης), Χρήστος Σισμάνογλου (Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου), Γεώργιος Φάμελος (Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου), Άννα Αγγελίνα (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Διονύσου), Απόστολος Παπαδόπουλος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Διονύσου).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ